Meteen naar de inhoud

Van roze naar grijze wolk…

Help! Je zit helemaal niet op een roze wolk na je bevalling en iedereen zegt tegen je: “Oh wat zul je een heerlijke tijd hebben nu.” Of: “Jullie zijn vast lekker aan het genieten van elkaar.” Niets hiervan herken je en het komt ook niet bij je binnen. Je voelt je niet gelukkig en je krijgt het gevoel dat alles wat je doet fout is… Je bevindt je meer op een grijze wolk dan op een roze. Wat nu?

De Baby Blues

Een baby verandert veel in je leven. Je verwacht dat je blij en trots zou moeten zijn, maar geen van deze gevoelens heb je nog ervaren. Het is normaal om je even zo te voelen, dit heet de Baby Blues. Nadat je bent bevallen, verandert er een hoop in je hormoonhuishouding en daarnaast heb je last van een slaaptekort en kan het zijn dat je veel zorgen hebt over je baby. Maar liefst 80% van de moeders heeft last van de Baby Blues: emotionele stemmingswisselingen als gevolg van alle veranderingen in je leven.

Aanhoudende klachten

Maar blijf je je wekenlang waardeloos, verdrietig, hopeloos en alleen voelen? Heb je het gevoel dat je je niet goed kunt hechten met je baby of heb je het gevoel dat je het maar niet goed kan doen als moeder? Eet je niet, slaap je niet en blijf je je slecht voelen? Dan kan het zijn dat je kampt met een postpartum depressie.

Weinig ervaringen in het leven zijn zo ingrijpend, als moeder worden. Als vrouw verandert het de relatie die je hebt met je eigen lichaam, met anderen, met je cultuur en met je eigen identiteit. Als moeder ben je in de periode na de bevalling in emotioneel opzicht meer kwetsbaar.

Je bent niet de enige. Jaarlijks ontwikkelen in Nederland twintigduizind pasbevallen vrouwen een depressie of een aanverwante stoornis.

De signalen

Kampen met een postpartum depressie heeft veel invloed op jezelf, maar ook op je partner en op je kind.  Het kan bijvoorbeeld zijn dat je minder interesse toont of vaak kritischer ten opzichte van een ander bent. De invloed op je kind hangt af van meerdere factoren, zoals de persoonlijkheid van de moeder, de kennis van de vader om de verzorging over te nemen, de kwaliteit van de partnerrelatie en de sociale omstandigheden. Als je als moeder depressief bent, ben je minder emotioneel beschikbaar en minder gevoelig. Het kan zijn dat je de signalen van je baby anders of negatiever interpreteert, of je kan echter ook juist overstimulerend zijn en een indringende houding aannemen. Hierdoor kan het zo zijn dat je minder goed doorhebt wat je kind doet en wat het nodig heeft.

Wil je meer informatie over de oorzaken, gevolgen en op welke signalen je kan letten? Kijk dan op de website van Anne Marleen Meulink (ervaringsdeskundige), of lees haar boek Postpartum depressie.

Maar.. hoe kom ik er vanaf?

Je hebt dit artikel waarschijnlijk aangeklikt, omdat je wilt weten hoe je van je depressie af kunt komen. Daarom geven wij hieronder een aantal tips.

  • Wat belangrijk is als je kampt met een postpartum depressie, is om hulp te zoeken. Denk hierbij aan een vorm van ouder-kind behandeling of praten met iemand die je goed begrijpt.
  • Vraag niet teveel van jezelf, het is oké als het even niet zo loopt als je gedacht had. Het hoeft niet altijd perfect te zijn.
  • Zoek hulp, maar probeer ook hulp te accepteren. Je hoeft het niet alleen te doen en je mag best eens iets aan een ander overlaten. Je kunt bijvoorbeeld proberen om wat meer dingen aan je partner over te laten, zodat jij je rust kan nemen.
  • Probeer om dingen te gaan ondernemen. Ook al staat je hoofd hier waarschijnlijk helemaal niet naar, maar probeer iets anders te doen waardoor je afgeleid wordt. Denk na over wat je hiervoor erg leuk vond om te doen, vond je het bijvoorbeeld heerlijk om een stuk te wandelen of te fietsen? Probeer dit dan weer op te pakken!
  • En een van de belangrijkste dingen: praat erover!  Maak het kenbaar bij je partner en bij je omgeving. Wanneer zij op de hoogte zijn van jouw depressie, kunnen zij hier rekening mee houden en ook op inspelen. Heel belangrijk, ondanks jouw depressie kan je baby zich heel goed ontwikkelen als je samen met elkaar zorgt dat iemand je tijdelijk ondersteunt. 

Wat houdt zo’n ouder-kindbehandeling in?

Een ouder-kind behandeling kan de interactie tussen moeder en baby verbeteren en hierdoor het sturen en herkennen van de emoties van moeder en baby op gang brengen. In de behandeling van de relatie tussen moeder en baby ligt het accent op het verbeteren van het spiegelen-proces van beiden. Hierbij wordt er gekeken naar hoe jij op je baby reageert en hoe je baby weer op jou reageert. De behandeling is gericht op het veranderen van bepaalde negatieve opvattingen die jij of je baby kunnen hebben. Hierbij is het van groot belang voor de ontwikkeling van de baby dat jij jezelf ook kunt gaan zien als een individu, los van je rol als moeder. De relaties die je hebt met je eigen gezin, kunnen ook van invloed zijn op de relatie die je ontwikkelt met je eigen baby (1). Ook hier wordt naar gekeken. Het doel van deze behandeling is dat jij jezelf weer goed gaat voelen, over jouw rol als moeder, maar ook over je eigen persoonlijkheid.

Ook vaders kunnen kampen met een depressie. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via info@imhnederland.nl 

(1) Rexwinkel, Marja. Handboek Infant Mental Health: Inleiding in de ouder-kindbehandeling, Van Gorcum