Ga naar de inhoud

Zwangerschap & Corona

Alle informatie rondom zwangerschap en corona in een oogopslag.

 

Zwangerschap & Corona

In Nederland zijn er gelukkig veel initiatieven om zwangeren te ondersteunen. In eerste instantie kun je bij je eigen verloskundige of gynaecoloog terecht. Wil je ook online informatie vinden, kijk dan verder op deze pagina. Wij hebben vanuit ons platform betrouwbare informatie gebundeld van de verschillende organisaties in Nederland. Mis je iets? Laat het ons weten via info@imhnederland.nl

Corona en de geboortezorg in Twente


Hoe ziet mijn bevalling er nu uit? Mag ik bezoek ontvangen tijdens mijn kraamperiode? In 10 korte filmpjes beantwoorden verschillende professionals in de geboortezorg deze en andere vragen rondom zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Een samenwerking van GGD Twente, MST, ZGT, De Kring Twentse Verloskundigen en IMH Nederland.
Bekijk hier de filmpjes.

Mindfulnessoefeningen door Carla Brok

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Waar kun je terecht met vragen?

Uiteraard kun je bij je eigen verloskundige of gynaecoloog terecht met vragen. Ook in deze coronatijd, zijn ze er voor je. Zij hebben de meest recente kennis over de richtlijnen met betrekking tot zwangerschap & corona. 

Daarnaast kun je ook terecht bij:

IMH Adviesteam

Webinars & cursussen

Ouders Inc.

Online voorbereiden op het ouderschap? Dat kan via de ouderschapscursus van Ouders INC.

Webinar Ouders van NU

Ouders van Nu gaat in samen met Pro Parents en IMH Nederland een webinar organiseren. 

Online community

Online groepen voor zwangeren, met informatie van verloskundigen en psychologen.

Vaderschapscursus

IMH-Nederland-angst

Deze onlinecursus geeft praktische informatie en tips over de periode die je leven als man ingrijpend zal veranderen: de komst van je kind.

LOES online

Loes-adviseert-ouders IMH Nederland

Alle bijeenkomsten van Loes | Zwanger in Twente staan nu online. Heb je het filmpje over de ziekenhuisbevalling in het MST al gezien?

Webinar OLVG

Webinar zwangerschap en bevallen ten tijde van corona van het OLVG (nieuwe datum volgt)

Veel gestelde vragen over zwanger zijn en corona:

Er gaan veel verhalen de ronde met betrekking tot corona en zwangerschap. Daardoor kan je soms niet goed meer filteren wat er nu wel en niet klopt. Hieronder enkele antwoorden waar veel zwangeren vragen over stellen:

  • Je partner mag bij de bevalling aanwezig zijn, ook als je partner corona heeft. Er wordt dan met jullie afgestemd hoe je hier veilig mee om kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van speciale kleding. Je verloskundige kan met je meedenken hoe je aan die kleding komt. 
  • Het zorgpersoneel in de geboortezorg zet zich er voor in dat jullie als gezin een goede start hebben. Zowel met betrekking tot het voorkomen van corona als qua verlaging van stress. Veel zwangeren ervaren die stress nu meer, bijvoorbeeld omdat zwangeren nu alleen naar een echo moeten. Bespreek je zorgen met de verloskundige. Praten over je zorgen, draagt al gelijk bij aan stressverlaging. En door het te delen, kan de verloskundige samen met je meedenken welke manieren er toch zijn om je partner te betrekken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van online beeldbellen. 
  • Borstvoeding geven kan gewoon, ook als je coronaklachten hebt. Een lactatiekundige kan met je meedenken welke materialen je het beste kan gebruiken om te zorgen dat je baby veilig bij je kan drinken. 
  • De afspraken bij het consultatiebureau zijn gewijzigd. Alle vaccinaties gaan nog wel door, maar de andere afspraken kunnen vervangen worden door (beeld)bellen of worden verplaatst. Als ouder krijg je hierover een brief. Heb je vragen, dan kan je altijd naar je consultatiebureau bellen. 

Handige websites

  • De website allesoverzwanger.nl biedt een overzicht van vragen die door veel zwangeren gesteld worden en beantwoord worden door experts uit de geboortezorg. 
  • Op de website van Pharos wordt eenvoudig uitgelegd wat er nu anders gaat tijdens de zwangerschap en bevalling. 

  • Pharos heeft ook een handige Corona woordenlijst.  Dit is een lijst met moeilijke woorden over het Corona-virus. 
  • De website van RIVM en de specifieke adviezen met betrekking tot zwangerschap & werken

  • Ken je de WellMom App?  Hier vind je allerlei tips en kun je je eigen online dagboek bijhouden

  • Een overzicht van allerlei initiatieven om ouders te ondersteunen vind je op de website van Ouders Centraal

Start onderzoek naar kinderwens, zwangerschap en jong ouderschap tijdens coronacrisis

Universiteit Tilburg, het Baby and Child Research Center van het RadboudUMC en de Radboud Universiteit starten een onderzoek naar ervaringen rondom de corona-uitbraak bij stellen met een kinderwens, in verwachting of recent bevallen van een baby. Het (anoniem) invullen van een enquete biedt al heel veel aanknopingspunten voor onderzoekers om ouders beter te begeleiden. Wil jij een bijdrage leveren? Lees verder op op de Website van Vakblad Vroeg.

Blogs

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer