Ga naar de inhoud

Zorgen over de ontwikkeling van je kind

Wat je zelf kunt doen bij zorgen over het gedrag van je kind

Wat je zelf kunt doen

Stress en emoties leren kalmeren van je kind?
Kijk de gratis animatiefilmpjes Url en UK in de wolken met uitleg over het brein van je kind. Je krijgt uitleg over de Window of Tolerance, hoe emoties besmettelijk zijn, over bovenbrein en benedenbrein, buien en het lekken van je emoties. Kortom: je leert hoe je het brein van je kind kunt helpen ontwikkelen en hoe je met gevoelens van je kind kunt omspringen.

Op zoek naar betrouwbare informatie?

Goed dat je op zoek bent om je kindje en jullie situatie te gaan begrijpen. Wanneer je te maken krijgt met een aandoening bij je kind, komt er heel veel op je af. Zeker wanneer je, via Google, verder op zoek gaat naar uitleg over deze onderwerpen. Je ziet misschien wel heel veel nieuwe termen staan en ziet door de bomen het bos niet meer. 

Kinderneuroloog Jolande Schieving heeft heel veel aandoeningen bij elkaar gebracht op haar website Kinderneurologie met heldere zoekfuncties. Ze merkte dat er behoefte was onder ouders aan duidelijke en betrouwbare informatie over kinderneurologische aandoeningen en maakte uitleg over medische woorden: Neurologische woordenlijst

Je verdiepen in Autisme bij jonge kinderen?

Mogelijk heb je een vermoeden dat jouw kind autisme heeft. Je hebt mogelijk opgemerkt dat je kind niet reageert wanneer hij wordt aangesproken, hij andere niet aankijkt, hij weinig lacht of heel erg gericht is op kleine details. Dit hoeft niet meteen alarmerend te zijn. Op de webpagina van Autisme het jonge kind kun je lezen over Vroege herkenning van autisme, over wat autisme is en welke hulpverlening er beschikbaar is, met en zonder ASS diagnose. NVA, de patientenverenging schrijft over Autisme bij jonge kinderen. Bij de Cyberpoli kun je vragen stellen aan deskundigen op het vlak van Autisme.

Je verdiepen in gehoor- of zichtbeperking bij een jong kind?

Wanneer je als ouder te horen krijgt dat je kind een gehoor- of zichtbeperking heeft, roept dit waarschijnlijk een hoop vragen op. Meestal komt een gehoor- of zichtbeperking vaker voor binnen de familie en zijn jullie hier al enigszins bekend mee. Maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn! Daarom hebben wij hier een aantal websites neergezet waar je als ouder meer informatie kunt vinden: 

Bartimeus en Viseo hebben samen de website Ouders van jonge blinde kinderen – eduVIP gevuld met veel waardevolle informatie.  Alle audiologische centra in Nederland zijn bij Fenac te vinden: Informatie voor (ouders van) cliënten – Fenac.nl

Ontwikkelt mijn kind echt minder goed dan andere kinderen?

Twijfel je of je jonge kind een ontwikkelingsprobleem heeft? 
Vul hier de zelftest in om te onderzoeken of je kind ontwikkelingsproblemen heeft.  

  • 3-12 maanden IBQ-R   IBQ-R – Very Short Version (Dutch) / IBQ-R – Very Short Version (English) (Volgt)
  • 1 t/m 4 jaar: (BITSEA) (Volgt)
  • Cosis screener


Deze ontwikkelingsproblemen zelftest stelt géén diagnose bij je kind. Het is hooguit een aanwijzing dat er sprake is van een ontwikkelingsprobleem. De uitkomst kan voor jullie aanleiding zijn om een afspraak te maken met je jeugdarts, huisarts, wijkcoach of een online consult bij onze IMH deskundigen. Alleen een GZ-psycholoog, Klinisch psycholoog, psychotherapeut of Orthopedagoog-Generalist of kinderpsychiater met IMH deskundigheid kan na onderzoek een classificatie stellen.
Afhankelijk van de uitslag, op de vragenlijsten, kun je contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan jou en jouw kind doorverwijzen naar de juiste zorg voor een eventueel diagnostisch onderzoek. Als in joiuw regio een IV-team of IVO-team actief is kunnen zij je helpen op de juiste plek terecht te komen.

Wat kan je samen met andere ouders doen?

Neem hier deel aan onze oudercommunity groepen rond medisch trauma, trauma na huiselijke geweld en trauma door verwaarlozing. Anders dan bij andere oudercommunities delen wij al onze kennis al op de websites en hoef je daar niet voor te betalen als ouders. We begeleiden de communities én volgen wat er gebeurt. Regelmatig bieden we een podcast aan op instagram over een thema, ook gratis.
Bij buurtmama’s kun je zelf groepen opzetten rond autisme en ouderschap. Bij mommy friends kun je bij jou in de buurt een vriendschap ontwikkelen met een andere mama. Op het forum van Kinderneurologie website kun je andere ouders ontmoeten die een kind hebben vergelijkbare aandoening. Integrale Vroeghulp biedt een besloten community aan. Bij Wonderbaby kun je terecht, wanneer je op zoek bent naar andere ouders die ook te maken hebben met een blind kindje.

Ons eigen ondersteuningsaanbod voor ouders

Als je onzeker bent over je band met je baby of peuter, kun je met onze IMH deskundigen overleggen en onderzoeken waar je hindernissen liggen. We kunnen je helpen met verbeteren van jullie band in ons pakket met 5 gesprekken. Het betrekken van zorgverleners, het zoeken van sociale steun en het openlijk communiceren over gevoelens en uitdagingen kan helpen bij het overwinnen van deze belemmeringen en het opbouwen van een sterke band tussen ouder en baby. Jullie zijn niet alleen.

Gespecialiseerde hulp bij psychische klachten

Wil je meer leren over achterstanden of afwijkingen in de ontwikkeling bij jonge kinderen? Doorlink naar oudercommunity en 2 pakketten.
Gespecialiseerde hulpverleners die onderzoek kunnen doen vind je hier: Informatie voor ouders – KiECON en Ouders · Platform Integrale Vroeghulp

Zoek hier naar professionals die vaardig zijn in Floorplay en Pivotal Respons Treatment, methoden om ontwikkeling met behulp van de ouder-kind relatie te stimuleren. Veel Jeugd GGZ instellingen hebben Infant of IMH teams waar ze uitgebreid onderzoek doen naar de ontwikkeling van je kind, met o.a. een ontwikkelingsonderzoek aangevuld met andere testen en gesprekken.
Therapeuten die een basisopleiding hebben in de infant Mental Health geven die aan op hun website, bij voorkeur door middel van het label Infant Family Helper, Infant Family Associate, of Infant Family Practitioner.

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer