Ga naar de inhoud

Zindelijk maken is kinderspel

Een kindje van drie jaar dat vrolijk speelt en waarbij tussendoor een luier wordt verschoond, kinderen van zes die in de nachten nog met een luier slapen. Het komt steeds vaker voor, want kinderen worden steeds later zindelijk. 

Vroeger was het standaard dat een kind met een jaar dag en nacht uit de luiers was. Indien een kind van een jaar niet uit de luiers was dacht men aan een medische oorzaak. Tegenwoordig is het totaal anders. Kinderen van twee en drie jaar oud zien we vaak nog met een luier. We zijn het normaal gaan vinden. Veel ouders gaan zich pas zorgen maken over het niet zindelijk zijn van hun kind wanneer hij naar de basisschool gaat. De zorgen zijn dan vaak niet dat hun kindje niet zindelijk is, maar dat hun kind naar school moet en nog een luier om heeft. Daarna begint vaak het probleem: veel scholen weigeren niet zindelijke kinderen. Omdat de juf geen tijd heeft om kinderen te verschonen naast serieus les geven. Ouders raken in de stress omdat hun kind nog niet zindelijk is en zoals bekend: onder stress lukt alles minder goed. Daarom is het zo fijn om op tijd aandacht te besteden aan de zindelijkheid van je kind.

Waarom is het fijn als een kind zindelijk is?

Een kind speelt het allerprettigst wanneer hij geen luier meer hoeft te dragen. Ook voor ouders is het fijn als er geen ongelukjes meer gebeuren en ze met een gerust hart je kind naar school kunnen laten gaan. Daarnaast is het niet dragen van luiers beter voor het milieu en zijn luiers duur.

Hoe komt het dat kinderen steeds later zindelijk worden?

Blog Debby Mendelsohn - zindelijk worden is kinderspelDaar verschillen de meningen over. Sommige experts denken dat het aan de steeds beter absorberende luiers ligt. Anderen denken dat het ligt aan de manier van opvoeden van de ouders. Ouders zouden niet genoeg sturend zijn. Gelukkig is er goed nieuws: elk kind kan zindelijk worden, ruim voor hij naar school gaat, mits op de juiste manier aangepakt. 

In dit blog beschrijf ik kort wat uitgebreid in het boek Zindelijk maken is kinderspel staat beschreven. In dit boek staat, in een stappenplan, hoe je je kind op jonge leeftijd (met 1,5) jaar dag en nacht kan helpen zindelijk te worden. Bovendien is het zindelijk maken van je kind leuk om te doen voor zowel je kind als de ouder/verzorger. Het kan liefdevol en efficiënt, je moet alleen weten waar op te letten. Daarbij is de methode zoals beschreven in het boek geschikt voor alle leeftijden, want of een kind een jaar is of ouder: Hoe een kind zindelijk wordt werkt lichamelijk hetzelfde.

Stappenplan om je kind zindelijk te maken.

Stap 1 Je kind op het potje laten zitten.

Zodra een kind kan zitten en lopen kun je hem op een potje zetten. 

Begin je later (rond 3 jaar) dan kun je vaak het best beginnen met je kindje regelmatig op de wc met eventueel een wc-brilverkleiner te zetten. Een wc-brilverkleinder is een soort potje zonder bodem dat je op de wc-bril zet. Veel kinderen willen niet zomaar zitten, daarom is de kunst hem af te leiden, door bijvoorbeeld een verhaaltje voor te lezen, terwijl je kindje op het potje zit.

Stap 2. Het eerste succes.

Als je kindje zo rustig zit op het potje zal er wat in het potje vallen. Dit is natuurlijk geweldig. Geef daarom ook aan dat je dit goed vindt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Goed gedaan.’ 

Tegenwoordig geven ouders en kinderdagverblijven vaak ook stickers als beloning. Als dat werkt is het prima. Het gaat erom dat je kindje droog blijft. Zelf heb ik nooit stickers of beloningen gebruikt. Ik hoop dat mijn kinderen blij zijn als ik zeg: ‘Goed gedaan.

Stap 3. Het potje wordt dagelijkse routine.

Je kunt het potje steeds vaker gebruiken in de dagelijkse routine. Je kindje weet wat er van hem verwacht wordt en zal die aandacht van jou (een verhaaltje) zeker waarderen. Doordat je kindje zo regelmatig op het potje gaat, zal de luier droog blijven. Wat doen we met deze droge luier? Dit laten we af. Zo hebben we een kindje die geen luier meer hoeft te dragen.

Stap 4. Je kind geeft zelf aan dat het op het potje wil.

Eerst zet jij je kindje altijd op het potje. Geleidelijk zal je kindje ook zelf aangeven dat het behoefte heeft. Dat kan hij gaan doen, omdat jij het hebt geoefend met je kind. Hierbij geldt: hoe vaker jij hebt geoefend, hoe sneller hij het zelf zal gaan aangeven. En eerlijk is eerlijk: het ene kindje heeft het sneller door dan het andere.

Stap 5 Je kind slaapt overdag en ‘s nachts zonder luier.

Na de dagen volgen de nachten vanzelf. Je hoeft hier niet meer voor te doen dan geduld te hebben. Wanneer je je kind helpt zindelijk te worden op deze manier, dan wordt je kind zó zindelijk en zie je: Zindelijk maken is kinderspel.

Dit blog is geschreven door Debby Mendelsohn. Debby is naast schrijver van de boeken Borstvoeding doe je zo en Zindelijk maken is kinderspel (Forte Uitgevers) geeft ze trainingen aan professionals en ouderavonden aan ouders met als onderwerp zindelijkheid. Ze helpt ouders verder die vragen hebben bij het zindelijk worden van hun kind. Dit kan met consulten die via FaceTime of Skype, Whatsapp video of Teams plaats vinden. Soms komt ze bij ouders thuis om hen aan huis te helpen. Dit heet een expert aan huis. Meer informatie over zindelijkheid, artikelen die ze heeft geschreven en andere contacten met de media, bekijk dan haar website: www.spelendzindelijk.nl 

Voor ouders en collega’s die vragen hebben is ze bereikbaar via de website en info@mendot.nl

Samenwerking

Nieuwsbrief