Ga naar de inhoud

Hoogzwanger in tijden van corona

De vluchtkoffer staat klaar, alle kleertjes zijn gewassen, het wiegje is opgemaakt en de luiers liggen te wachten. Check, check, dubbel check. Alles wat te plannen valt, of eerder te plannen viel, heb ik gedaan. Onze oudste dochter van inmiddels 2,5 jaar oud wacht met smart op de komst van haar broertje. Net als wij. 

Toch mag de kleine in mijn buik van mij nu nog wel even wachten. Het stelt me gerust dat hij nog wat reserves opbouwt zodat hij na de bevalling nog wat bij te zetten heeft. Want net toen ik dacht dat alles geregeld was, alles doorgesproken met de verloskundige en mijn wensen aangegeven loopt het toch weer anders. Corona. Oké dit wordt schakelen. Het blijkt maar weer, een bevalling is niet te plannen en helemaal niet in deze periode. 

Hoe je zwangerschapsverlofperiode er met corona anders uitziet

Toen ik 5 weken geleden met verlof ging had ik dit nog niet zien aankomen. Hoe anders verloopt nu mijn verlof. Niet even lekker naar opa’s en oma’s, vrienden, de kinderboerderij of de speeltuin. Het is voor iedereen moeilijk te bevatten maar leg een peuter maar uit dat dit allemaal even niet kan. Ik merk dat ik met dat laatste misschien nog wel het meeste moeite heb. Graag wilde ik nog even tijd met z’n drieën en lekker op pad. De tijd nemen voor onze oudste dochter die na twee jaar van drukte door de bouw van ons huis de rust verdient. En wij zelf trouwens ook. 

Schakelen, je werk loslaten, je richten op de komst van de baby, wetende dat alles weer even op zijn kop staat als de baby er is. 

Want dat er als vrouw veel met je lichaam en mindset gebeurt voor, tijdens en na de zwangerschap heb ik bij de eerste wel ervaren. Van de wens voor een kleintje, via het leuke nieuws naar ook bijkomende onzekerheden. Kan ik mij al binden aan de baby? Kan ik goed voor hem zorgen? Hoe kan mijn netwerk mij ondersteunen? En lukt het mij om me aan te passen aan mijn nieuwe rol als moeder? Ik ben namelijk meer dan dat: een vriendin, dochter van, collega. Hoe combineer ik dat? 

Bevallen en coronamaatregelen

Voor vrouwen en hun partner die net als ik zwanger zijn in deze corona crisis komen daar vragen bij. Wat als mijn partner of ik corona krijg? Wat als hij niet bij de bevalling mag en kan zijn? Wat als ik zelf ziek word? Wat zijn de consequenties voor de kleine?  Ik probeer me wat af te sluiten van al het nieuws. Steek ik m’n kop in het zand? Nee. Ik bescherm mijzelf en de kabouter in mijn buik. Hij heeft er niets aan, de situatie verandert er niet van en het levert me niets op door nu te stressen. 

Oké kleintje, ik ben er klaar voor, kom maar op. Of zoals Bobbi in het voorleesboek van onze peuter zegt: ‘Baby, baby wanneer kom je nou?’ Wij wachten op jou. 

Voor veel zwangeren is het nu een extra onzekere tijd. In Nederland zijn er gelukkig veel initiatieven om zwangeren te ondersteunen. Uiteraard kun je bij je eigen verloskundige terecht. Op de website van Pharos wordt eenvoudig uitgelegd wat er nu anders gaat tijdens de zwangerschap en bevalling. Bij kennisnetgeboortezorg beantwoorden ze alle veel gestelde vragen van zwangeren. En houdt uiteraard ook de website van RIVM in de gaten en hun specifieke adviezen met betrekking tot zwangerschap & werken.  

Merk je dat je erg ongerust wordt, dan kan je terecht bij Psyche & Zwangerschap. Op maandag van 9.00-10.00 uur hebben zij spreekuur. Daarnaast kan je dagelijks contact opnemen met het adviesteam van IMH Nederland. 

Dit blog is geschreven door Anouk Damveld. Anouk is orthopedagoog bij het Expertisecentrum Jonge Kind in Hengelo

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief