Meteen naar de inhoud

Mijn kind is nog niet zindelijk, wat nu?

Zindelijk worden is een proces wat bij ieder kind anders verloopt. Soms gaat het vlekkeloos en soms blijkt het toch even anders te gaan dan gehoopt. Bij een aantal kinderen gaat het supersnel en anderen hebben gewoon wat meer tijd nodig. Zindelijk worden gaat echter niet vanzelf. Je mag je kind hierbij helpen. Op internet ging ik zelf op zoek naar allerlei tips en stappenplannen. Ik weet nu dat het belangrijk is om vooral op zoek te gaan naar die tips die bij jou en je gezin passen.

Onze 5 favoriete tips

1. Maak het leuk, lees boekjes, vooral ook grappige. Een leuke boekentip die wij van vrienden kregen was het boekje Bobbi op het potje.

Koop bij bol.com

2. Wees lief voor jezelf. Ja, er zijn ouders die hun kinderen binnen no time leren om zindelijk te zijn. Super als dat lukt, maar je bent nog steeds een goede ouder als het bij jullie kind wat langer duurt. Iedereen leert dit op zijn eigen tempo!

3. Zorg voor regelmaat, ga op vaste momenten met je kind naar de wc.

4. Je kind mag voelen als het in de broek geplast heeft. Dat kan door minder goede luiers te kopen die het vocht minder absorberen, door een onderbroek in de luier te doen, of door hem of haar geen luier meer om te doen.

5. Accepteer terugval. Het komt wel eens voor dat je kind om wat voor reden dan ook een paar keer weer in de broek plast.

Natte broeken

Onze zoon was ’s nachts al snel zindelijk, dus we wisten dat hij het kon. Alleen overdag ging het heel vaak mis. Hij was mega aan het wiebelen zodra hij moest plassen. Als we dan tegen hem zeiden je MOET plassen, dan ging hij niet. NEE! IK HOEF NIET! En je raadt het al, twee minuten later was alles nat en ieders teleurstelling groot. Na een tijdje dacht ik nu is het klaar. Ik had zelf geen idee meer wat ik nu moest doen, dus ik zocht hulp.

Ik ging in gesprek met een kindercoach en vertelde ons verhaal. Ik kreeg van haar de tip om mijn zoon de regie te geven. We zaten namelijk in een machtsstrijd en dat is dus niet de bedoeling. Het is een jongen met een eigen wil en die graag zelf wil bepalen (ja, het klopt, die eigenschap heeft hij inderdaad niet van een vreemde). Het bleek dat hij zelf de regie nodig had. Daarom kregen we als tip om de rollen eens om te draaien. Ik ging zelf wiebelen als ik moest plassen en vroeg hem wat ik moest doen. Er ontstond een wisselwerking. Hij vertelde mij wat ik mocht doen en daardoor mocht ik hem ook helpen herinneren. Dit was voor ons gezin de manier waardoor het bij hem goed ging. En ja, heel soms gaat het nog wel eens mis. Hij is dan te druk met spelen en daardoor net te laat bij de wc. Tsja, ongelukjes en natte broeken horen wat mij betreft nou eenmaal bij opgroeien. Gelukkig bestaat er een wasmachine!

Hulpmiddelen

Onze zoon had geen aandacht of tijd voor een potje. Dus om het leuker te maken, gingen we op zoek naar een leuker potje. Helaas, zelfs een potje van zijn favoriete tekenfilmfiguurtjes kon zijn interesse niet opwekken. Hij vond een toiletverkleiner met opstapje het fijnst. Je kunt ook hele toilettrainers kopen. Die kan je eerst als potje gebruiken en vervolgens kan deze omgebouwd worden tot een laddertje met een wc bril.

Op een gegeven moment waren we die natte broeken wel zat en zijn we overgestapt op luierbroekjes. Hij kan ze zelf makkelijk aan en uit doen. En als het mis gaat, is het ook nog geen ramp. Ook ’s nachts vonden we dit een prettig idee, dan hoef je niet gelijk het hele bed te verschonen.

Dan zijn er nog plaswekkers. Dat is een manier om bedplassen aan te pakken. Het is een speciaal broekje wat is aangesloten op een wekker. Als het broekje nat wordt, gaat er een wekker af. Je kind leert dan wakker worden bij een volle blaas. We hebben hier zelf geen ervaring mee.

Heeft iemand daar wel ervaring mee? Deel dan vooral je ervaringen met de andere lezers en laat een reactie achter. 

Wat ook een leuk hulpmiddel is, zijn beloningskaarten. Online zijn er genoeg voorbeelden te vinden. Onder andere op deze website. Je kunt zelf ook iets in elkaar knutselen. Of je neemt een pot en vult deze met knikkers. Is de pot vol, dan volgt een kleine beloning. Bespreek vooraf goed met je kind wanneer hij/zij een sticker mag plakken of knikker in de pot mag doen.

Plaspoli

Ik vind het zelf ook erg belangrijk om te benoemen dat je als ouder vooral niet moet vergeten om te checken of er medisch iets aan de hand kan zijn. Op de plaspoli begeleiden ze kinderen tussen de drie en achttien jaar met problemen als natte broeken overdag, herhaaldelijke plasproblemen en bedplassen. Plaspoli’s zitten vaak in het ziekenhuis bij de kinderafdeling. Ga eerst naar de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een kinderarts, die je vervolgens weer kan doorverwijzen naar een urotherapeut. Meer informatie is o.a. te vinden op de website van het ZGT.

Praat erover, onderzoek de algemene tips en als deze niet werken, zoek dan hulp specifiek gericht op jullie kind/gezin. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en wat jullie kind geholpen heeft.