Meteen naar de inhoud

Een dag uit het leven van…een coordinator bij een expertisecentrum jonge kinderen

De meeste kinderen vinden het geweldig om in de weer te zijn met verf en klei, of om te dansen, te zingen of toneel te spelen. Niet voor niets wordt er op de peuterspeelzaal, de dagopvang en de basisschool veel aandacht besteed aan creativiteit. Het is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Creatieve vaardigheden verrijken het leven van je kind en bieden de gelegenheid om ideeën, meningen en gevoelens te ontwikkelen. Het is daarom goed om deze creativiteit zo veel mogelijk te stimuleren tijdens de opvoeding. In dit artikel vertellen wij je hoe!

Het mooie aan kinderen is dat ze zich nog niet vasthouden aan regels over hoe iets ‘hoort’ te zijn. Jonge kinderen kennen nog geen schaamte en hebben de drang om te onderzoeken en te experimenteren. Juist omdat alles voor hen nog nieuw is, maakt het dat jonge kinderen het vaak prachtig vinden om op – welke manier dan ook – creatief te zijn. Daarbij gaat het niet om het eindresultaat, maar om het proces wat je jonge kind doormaakt.

Even voorstellen

Mijn naam is Mariëlle Oosterbroek-Bosch. Ik ben coördinator bij KiECON (Kinder Expertisecentrum Oost-Nederland). Ouders van wie de kinderen kampen met een ontwikkelingsprobleem kunnen bij ons terecht. Iedereen is verschillend, iedereen is uniek. Dat geldt natuurlijk ook voor de ouders die met hun kind bij KiECON komen. Toch hebben zij een grote gemene deler: zij hebben allemaal een kind waarbij de ontwikkeling anders verloopt. Op een andere manier dan bij andere kinderen uit hun omgeving. Dat maakt dat veel ouders onzeker zijn als ze bij ons binnenkomen.

Voordat het intakegesprek start, maak ik kennis met de ouders en hun kind. Ik beantwoord al hun vragen, we nemen samen het traject door en ik zorg ervoor dat er geen onduidelijkheid meer is. Eens per maand komen ouders met hun kind naar ons toe voor een intakegesprek.

Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor een intake?

Kinderen die in aanmerking komen voor een intake, zijn kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar die problemen hebben in hun ontwikkeling op meerdere gebieden. Vaak is dit een combinatie van onderstaande problemen:

• Een algemene ontwikkelingsachterstand
• Afwijkende of te trage ontwikkeling van het bewegen
• Leerproblemen
• Taal- of spraakproblemen
• Afwijkend of opvallend gedrag (bijvoorbeeld angsten of extreem druk gedrag)
• Problemen met contact maken
• Onduidelijke problemen
• Opvoedingsproblemen
• Een algemene ontwikkelingsachterstand

Voordat er een intake plaatsvindt, wordt er gevraagd of de ouders een vragenlijst over hun kind willen invullen. Deze geeft heel veel informatie, waardoor de specialisten al een algemene indruk krijgen over de situatie van het kind.

Wat is het doel van de intake?

Ouders vertellen vaak dat ze al langer het idee hebben dat er iets aan de hand is met hun kind. Sommige ouders hebben al duidelijk een idee van wat mogelijk zou kunnen spelen, andere ouders hebben dit minder. Toch zie je vaak dat er een puzzelstukje op z’n plek valt na de intake. Het komt voor dat ouders worden overvallen door de uitkomst van deze intake. Vermoeden dat er iets aan de hand zou kunnen zijn met je kind is toch iets anders dan horen dat er een vervolgonderzoek plaats gaat vinden om bepaalde diagnoses te onderzoeken. Dit heeft tijd en uitleg nodig. We zorgen er dan ook voor – indien ouders dit graag zouden willen – dat we een afspraak inplannen om hen goed voor te bereiden op wat er komen gaat. Aansluitend op de diagnose, zorgen wij ervoor dat kinderen wordt doorverwezen naar de juiste organisatie voor verdere behandeling en/of begeleiding.

Een dag uit het leven van Mariëlle

“Eens per maand is hoe het ongeveer gaat zoals boven staat beschreven. Want, iedere tweede dinsdag van de maand hebben we een “KiECON dag”. Op deze dag komen ouders met hun kind naar de kinderpoli geneeskunde in ZGT in Hengelo voor een intake.

Deze ochtend staan er 7 intakes op de planning. Ze zijn gepland bij 2 teams, ieder bestaand uit een kinderarts en een gedragswetenschapper. Soms hebben we 12 intakes op een ochtend, dan zijn er 3 teams gepland die ieder 4 kinderen en hun ouders zien.

Het is vandaag een rustigere dag dan normaal. Voorafgaand aan de intake maak ik kennis met de ouders en hun kind door kort te vertellen hoe het traject bij KiECON gaat verlopen. Voor de ouders is het fijn om te weten met wie ze contact kunnen zoeken als ze vragen hebben gedurende het traject dat zal volgen. Andersom is dat voor mij niet anders. Ik vind het ook prettig om te weten wie ik voor me heb.

Om half 12 zie ik de laatste moeder met haar kind. Na onze kennismaking breng ik ook hen naar de intake. Tijd voor mij om de laatste check voor het MDO te doen samen met mijn collega. Hebben we alle informatie, is iedereen aanwezig?

Na de middag bespreken we alle kinderen van de ochtend en daarna bespreken we alle kinderen waar de onderzoeken van zijn afgerond. De hele middag check ik alles weer. Loopt het traject? Moet er nog iets geregeld worden? Welke trajecten zijn afgerond, zijn de uitslagen van de onderzoeken binnen? Welke eindverslagen kunnen gemaakt worden? We werken allen hard, we willen het goed doen voor ouders en kinderen, juist in deze onzekere tijd als ze nog niet weten of er iets met hun kind aan de hand is.

Om 17.00 uur zijn alle kinderen besproken. Ik rond de laatste dingen af en om 18.45 uur stap ik in mijn auto naar huis. Thuis waar alles zijn gangetje is gegaan vandaag, waar intussen is gegeten en waar iedereen druk is met zijn eigen bezigheden. Ik besef me des te meer dat dat voor veel gezinnen geen vanzelfsprekendheid is.”

Over expertise centra voor jonge kinderen

KiECON is een expertisecentrum in Oost-Nederland waar kinder – en revalidatieartsen samen met psychologen en orthopedagogen uit verschillende sectoren diagnostiek tegelijkertijd uitvoeren. Dit is in Nederland nog een relatief nieuwe vorm van samenwerken. Maar ook in andere delen van Nederland zijn er expertise centra voor jonge kinderen. Zo heb je Integrale Vroeghulp, waar je als ouder op een laagdrempelige manier je vragen kan stellen. Ook je jeugdarts weet welke expertisecentra er bij jou in de buurt zitten.

Heb jij nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@imhnederland.nl