Ga naar de inhoud

Tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen

Geschreven door Danique Krol

Eerder schreven wij een artikel over de kenmerken van hooggevoeligheid. Heb jij het idee dat jouw kind hooggevoelig is? En heb je geen idee hoe je hier als ouder mee om gaat? Het opvoeden van een hooggevoelig kind kan een hele uitdaging zijn. De opvoeding gaat gepaard met voornamelijk veel geduld en structuur. In dit artikel delen wij zes tips.

Deze tips zijn deels opgesteld vanuit eigen ervaringen, geschreven door mijn moeder.

1. Bied structuur

Hooggevoelige kinderen houden van duidelijkheid. Het is voor hen fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Zorg daarom voor een vast dagritme en probeer ook in de weekenden en vakanties dit ritme zo goed mogelijk aan te houden.

“Voor ons hielp het om aan de hand van een weekkalender samen te bespreken wat er per dag stond te gebeuren. Daarnaast zochten wij kleding de avond van tevoren al uit en pakten we samen de tas in, zodat er in de ochtend voor school zo min mogelijk stress ontstond. Tijdens vakanties hielden wij dezelfde bedtijden aan, zodat er enigszins een structuur bleef bestaan”

2. Toon begrip

Praat met je kind en luister naar wat hij of zij te vertellen heeft. Je kind heeft behoefte aan begrip en een luisterend oor. Bedenk samen wat je kind nodig heeft en hoe je bijvoorbeeld drukke situaties samen aan kunt gaan pakken.

“Wij sloten ‘s avonds de dag af door te bespreken wat er op die dag was gebeurd. Dit zorgde ervoor dat veel prikkels al werden verwerkt en het slapen gemakkelijker ging.”

3. Geef genoeg tijd

Het opnemen van zoveel informatie, zorgt ervoor dat je kind veel tijd nodig heeft om alles te kunnen verwerken. Wees als ouder geduldig en deel taken op in kleine, haalbare stapjes waardoor je kind de uitdaging makkelijker aan durft te gaan. Dit geef je kind meer zelfvertrouwen.

“Wij verdeelden verschillende taken op in briefjes, die wij ophingen in de slaapkamer. Had ze een taak afgerond, dan kon dit briefje de prullenbak in en kon ze beginnen aan een nieuwe taak. Later hebben wij haar aangeleerd om lijstjes te maken en deze af te vinken. Dit zorgde voor overzichtelijkheid en duidelijkheid.”

4. Zorg voor voorspelbaarheid

Geef je kind duidelijke uitleg en wees zo voorspelbaar mogelijk. Laat het ook weten wanneer je moet afwijken van de vaste structuur. Zorg dat je kind weet waar het aan toe is en wat er van hem of haar wordt verwacht. Voorkom verrassingen en bereid je kind goed voor op grote veranderingen.

“Toen wij gingen verhuizen, vond ze dit erg moeilijk. Ze miste haar oude kamer en haar verstopplekje in haar kast. In het nieuwe huis mocht ze haar nieuwe plekje zoeken achter de schuine wand op zolder. Zo zorgden we ervoor dat ze zich snel thuis voelde in het nieuwe huis.”

5. Bied rust

Deze kinderen hebben meer behoefte aan rust dan andere kinderen. Zorg er daarom ook voor dat je kind voldoende slaap krijgt en bouw gedurende de dag voldoende rustmomenten in. Bedenk samen een plek waar je kind zich veilig voelt om zich terug te trekken wanneer hij of zij zich onrustig voelt.

“Ze kwam tot rust in haar eigen kamer. Op momenten dat het haar teveel werd, zorgden wij er ook voor dat zij hier even rustig alleen kon zijn.”

Tip: maak samen een boswandeling. In het bos zijn veel minder prikkels, waardoor kinderen vaak goed tot rust kunnen komen.

6. Blijf zelf ook rustig

Wil je kind maar niet luisteren, is hij of snel boos of ‘lastig’? Dit doet je kind niet expres. Met dit gedrag wil je kind waarschijnlijk laten weten dat er iets aan de hand is. Probeer dan zelf rustig te blijven, bij boosheid krijgt je kind nog meer prikkels en zal het nog meer overstuur raken. Straffen werkt averechts, omdat je kind zich snel afgewezen zal voelen. Zorg ervoor dat je kind eerst rustig wordt en praat dan samen over de situatie en toon begrip.

“Door iets anders te doen, werd ze afgeleid van haar emoties. Even een rondje fietsen, of samen naar de supermarkt gaan maakte al veel goed. Het belangrijkste is natuurlijk om te voorkomen dat je kind doorslaat in emotie, dit bereik je het beste door jezelf en je kind goed voor te bereiden op bepaalde zaken en er samen over te praten.”

Het Kleurenmonster

Om emoties bespreekbaar te maken met je kind, is het Kleurenmonster een leuke en leerzame methode. Het boek: ‘De kleur van emoties’ van Anna Llenas beschrijft emoties als ‘angst’, ‘kalmte’, ‘boosheid’ en ‘vreugde’ aan de hand van verschillende kleuren. Door samen te praten over de verschillende emoties, leer je hier beiden beter mee om gaan.

Koop bij bol.com

Leuk is om de bijbehorende knuffels te bestellen. Te verkrijgen in een set van zes. De knuffels kijken hoe ze zich voelen en zijn te gebruiken als aanknopingspunt voor een gesprek over de emoties van je kind. Bestel de knuffels hier.

Het belangrijkste is dat je als ouder dicht bij je eigen gevoel blijft. Trek je dan ook niets aan van de mening van anderen. Elk kind is anders en behoeft een andere aanpak.

Dit blog is het tweede deel van een reeks over hooggevoeligheid. In het eerste blog worden de kenmerken van hooggevoeligheid gedeeld en het laatste blog zal gaan over het verschil tussen hoogsensitiviteit en autisme.

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief