Ga naar de inhoud

5 x leuke en leerzame spelletjes

De kracht van spelletjes… Een moment waarop je volle aandacht kunt hebben voor elkaar als ouder en als kind. Door leuke én leerzame spelletjes te spelen (die er ook nog eens leuk uitzien), wordt dit één groot feest!

Spelenderwijs leren

Wist je dat een spelletje spelen ook erg leerzaam kan zijn en dat het je als ouder kan helpen tijdens de opvoeding? Terwijl je samen kort aan tafel zit, kun je oefenen met regels en emoties die je kind zich nog eigen moet gaan maken. Zo oefent je kind tijdens het spelen van een spel hoe het:

  • om kan gaan met (leuke en minder leuke) regels;
  • om kan gaan met winnen en verliezen en vooral ook met de spanning die het kind hierbij voelt. Je kind oefent zo om te gaan met (moeilijke) emoties en jij oefent hoe je hier handig mee om kunt gaan;
  • kan oefenen met geduldig afwachten op zijn/haar beurt.

Als je de juiste spelletjes koopt, kan je jouw kind ook nog stimuleren op andere gebieden in de ontwikkeling. Zo maken een aantal spelletjes veel gebruik van bewegingen, zodat je de motoriek van je kind kan stimuleren. Ook kan je kind oefenen met kleuren, vormen, tellen en dingen onthouden.

Onze top 5

Wij hebben hieronder onze TOP-5 spelletjes op een rij gezet die je al kunt gaan spelen met je dreumes, die leuk blijven als je kind ouder wordt en die ook spanning en plezier geven bij jou als ouder. Dat betekent een lange tijd plezier!

1. Dier op Dier van HABA

Houten dieren op elkaar stapelen! Met Dier op Dier kan je onder meer oefenen met de fijne motoriek, dieren benoemen en beurtgedrag. En met dit spelletje oefen je hoe je kind om kan gaan met spanning, want spannend wordt het wel! Hoewel de beschrijving weergeeft dat je dit spel kan spelen vanaf de leeftijd van vier jaar, is onze ervaring dat ook peuters hier al plezier uit halen. Gebruik dan bijvoorbeeld iets minder dieren, of help je peuter een beetje.

Koop bij bol.com

2. Stef Stuntpiloot

Stef Stuntpilot is een hilarisch spel, waarin actie en reactie centraal staan. De Stuntpiloot vliegt door de lucht. Maar let op dat hij niet te laag komt en jouw munten aanraakt! Als dat gebeurt, druk je zo snel mogelijk op de knop zodat hij weer omhoogvliegt. En op zo’n knop drukken, dat kan jouw kleine al vanaf dreumesleeftijd.  Ondertussen kun je jouw kind helpen met het reguleren van de spanning. En als je kind verliest, kan je hem/haar helpen om hier mee om te leren gaan.

Koop bij bol.com

3. Toverfee van HABA

Een spelletje voor kleutermeisjes, waarin beurtgedrag, verbeelding en motoriek centraal staan. Doordat je op elkaars rug moet tekenen, heb je ook nog wat kindermassage technieken erin zitten. En we weten dat elkaar aanraken weer heel goed is voor de hechting met je kind.

Koop bij bol.com

4. Toren van Pisa

Een klassieker, de toren van Pisa. Je denkt er niet gelijk aan om dit voor je peuter te kopen…maar er is niets spannender voor je kind dan een toren die misschien omvalt! En tegelijkertijd kan je oefenen met kleuren, beurtgedrag en motoriek.

Koop bij bol.com

5. Mijn eerste spellendoos van HABA

Een doos vol prachtig materiaal, het is een feest om een spelletje uit deze doos te kiezen en samen te spelen. Je kunt samen oefenen met dieren, met kleuren, met tellen en met fruit. De spelletjes zijn origineel en duren niet te lang, zodat je het geduld van je kind niet te veel op de proef hoeft te stellen. Al te spelen vanaf 2 jaar.

Koop bij bol.com

Wat zien ze er allemaal leuk uit, hé? En hoe gezellig is het om in plaats van samen voor de televisie te zitten aandacht te geven aan elkaar door samen te spelen?

Wij wensen jullie heel veel (speel)plezier!

Samenwerking

Nieuwsbrief