Slapen
Wat je kunt doen als je kindje niet goed slaapt
Help, mijn baby of peuter slaapt niet
Je bent niet de enige ouder, die het slaapgedrag van het kind moeilijk vindt. Daarom hebben we voor ouders met een matig slapende baby of peuter én veel stress rond de slaapsituatie de Zelfhulp Slaapproblemen jonge kinderen – allemaal voldoende slapen hoe doe je dat? In de zelfhulp vind je veel informatie over de normale ontwikkeling van slaap, wat er allemaal aan de hand kan zijn én welke professional je helpt bij welke oorzaak achter het slechte slapen.
Samen lezen of luisteren met je kind kan helpen om meer te weten te komen over de gevoelens en gedachten van je kind over naar bed gaan, wakker worden in het midden van de nacht, stoppen met borstvoeding, alleen slapen, met een broertje of zusje slapen, logeren, samen slapen en ‘s ochtends wakker worden.
Uitleg geven en woorden vinden voor je kind
Peuterprentenboeken lezen met je kind kan helpen om samen op een rustig moment meer te weten te komen over de gevoelens en gedachten van je kind over slapen, naar bed gaan en wakker worden. Hier vind je een aantal prentenboeken. Informeer bij je plaatselijke bibliotheek naar andere prentenboeken. Je kind krijgt daar een gratis abonnement met het boekstartkoffertje.

Tip de muis wil niet slapen
Tip is een lief klein muisje, dat net als ieder kind allerlei dingen meemaakt, zoals logeren, ziek zijn of naar de tandarts gaan. Hierdoor zijn de belevenissen van Tip heel herkenbaar voor peuters en kleuters.

Giraf gaat slapen
Op een nacht hoort Giraf geluiden. Enge geluiden. Hij kan er de hele nacht niet van slapen. Zou het een monster zijn? Wat moet hij doen? 'Nooit meer slapen natuurlijk,' zegt Krook. 'En heel hard zingen!' roept Zebra. 'Want daar houden monsters niet van.' Gelukkig heeft Olifant een beter plan...

Raad eens hoeveel ik van je hou
Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies dát is niet makkelijk te meten!

Kikker en het slaapfeest
Kikker, Haas en Eend houden een slaapfeest bij Varkentje. Ze doen spelletjes en na een kussengevecht gaat Haas voorlezen. Allemaal zijn ze van plan het langst wakker te blijven! Maar eerst valt Eend in slaap, en daarna Varkentje... Wie zou er winnen?
Wat je samen met andere ouders kunt doen
Bij Buurtmama’s kun je zelf groepen opzetten rond huilen en ouderschap. Bij Mommy friends kun je bij jou in de buurt een vriendschap ontwikkelen met een andere mama. Op Twitter of op het Forum van Ouders van NU kun je andere ouders vinden onder de Hashtag #nachtouders. Bij de Groeigids kun je per leeftijdsfase met andere ouders in gesprek.
Aan de slag met professionele ondersteuning
Als je onzeker bent over het niet of weinig slapen van je baby, peuter of kleuter, dan kun je met onze IMH deskundigen overleggen en een plan van aanpak maken hoe om te gaan met de slaap. We kunnen je helpen met verbeteren van de situatie in ons pakket met 3 gesprekken.
Of je start met een deelname aan de oudergroep slapen. Je wordt door deskundige Marilene de Zeeuw aan de hand van de zelfhulp voor slaapproblemen bij jonge kinderen, meegenomen hoe je vanuit veiligheid en vertrouwen het slapen van je kind kan ondersteunen.
Gespecialiseerde hulp bij slecht slapen van je baby, peuter of kleuter?
Als je kind al lang slecht slaapt, en jullie ook, waarbij één van jullie bijna uitvalt of al is uitgevallen in zijn of haar werk, en er is veel stress is in jullie gezin, dan is het vermoedelijk goed om live een professional om hulp te vragen. Check hier gespecialiseerde hulpverleners: IMH Nederland, VEN, DAIMH.
Als je niet meer voor jezelf instaat als het gaat om reageren op het slechte slapen, kun je het beste overleggen met je huisarts en een logeerplan in elkaar te zetten met je huisarts of wijkcoach. Zo kan de rust even hersteld worden. Na dit logeerplan is het nuttig dat er een plan van aanpak wordt gemaakt waar jullie je goed in kunnen vinden én waarin een aantal belangrijke stressbronnen zijn meegenomen. Je kunt de oudertelefoon bellen op werkdagen, als het je allemaal te veel wordt.