Ga naar de inhoud

Wat slaaptrainers kunnen betekenen bij slaapproblemen

Geschreven door Danique Krol

Je kind wil maar niet naar bed. Hij/zij slaapt niet in, of slaapt niet door. Veel ouders zullen dit herkennen. Slaapproblemen komen namelijk vaak voor bij kinderen. Het is heel begrijpelijk dat je soms even niet meer weet wat je moet doen. Angsten, onrust, huilen, te vroeg wakker worden, of steeds weer wakker worden. Hoe ontstaan deze slaapproblemen en nog belangrijker: hoe los je ze op?

Leren slapen

Je kind leren slapen zal gepaard gaan met ups en downs. Als je kindje twee of drie jaar oud is, nemen slaaprituelen en slaapgewoonten een belangrijke plaats in. Veel kinderen vinden het fijn om een knuffel bij zich te hebben waarmee ze zichzelf kunnen troosten. Het kan helpen om voor het slapen gaan voor te lezen, een nachtlampje aan te laten staan of de deur op een kier te zetten.

Maar waarom?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een kind zich verzet tegen het slapen, of waardoor het slapen niet lukt. Het is enorm belangrijk om hier alert op te blijven. Is er onlangs iets spannends gebeurd, of hebben er grote veranderingen plaatsgevonden? Is je kind misschien verdrietig? Verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op slaapproblemen zijn: een onrustige slaapomgeving, de ontbreking van een vast ritme of een vaste routine, of lichamelijke problemen.

Hoe los ik het op?

Naast het feit dat het goed is om alert te blijven en (mogelijke) oorzaken te ontdekken, zijn er ondersteunende materialen die kunnen helpen bij het oplossen van deze slaapproblemen. Hieronder worden tips gedeeld vanuit de ervaringen van het team achter IMH Nederland.

Ewan droomschaapje

Vera: “Dit zachte schaapje met geluiden is een hulpmiddel om baby’s en peuters heerlijk te laten slapen. Het schaap kan verschillende geluiden maken die voor het kind erg prettig kunnen zijn. Het baarmoedergeluid en het geluid van het kloppen van een hart kunnen kalmerend werken voor een kind. Naast de zachte, rustige geluiden, geeft het schaapje rood licht. In de praktijk heb ik gezien en ervaren dat dit hulpmiddel een positief effect kan hebben op het rustig gaan slapen. Ewan het droomschaap ziet er ook nog eens heel leuk uit en zeker niet onbelangrijk is dat het veilig is. Het lampje wordt namelijk niet warm.”

Bekijk op bol.com

Kidsleep slaaptrainer

Zillah: “Een hele fijne slaaptrainer die ik jarenlang gebruikt heb voor de kinderen is de Kidsleep. Ik vond het fijn dat je deze in meerdere leeftijdsfasen kan gebruiken. Zo is er voor de kinderen die (leren) klokkijken een duidelijke klok en een digitale klok. En voor de dreumessen en peuters is er een simpel lampje die aangeeft of je moet slapen of dat je uit bed mag (je kunt zelf een tijdstip aangeven dat het lampje op wakker worden springt). En als je wil kan je hier ook nog leuk geluidje bij aan zetten. Er zijn roze, blauwe en grijze modellen dus voor ieder wat wils.”

Koop bij bol.com

Chicco Goedenacht Projector

Zillah: “Toen onze oudste een paar weken oud was, bleef ze onrustig als we haar in haar bedje op haar eigen kamer legden. Toen iemand nog een cadeautje voor haar zocht, hebben we hebben deze projector gevraagd. Baat het niet dan schaadt het niet, dachten we.  We hebben er heel lang plezier van gehad, de muziek en de lichtjes zijn heel rustgevend. De bewegende lichtjes en de muziek kalmeerden haar (en ons ook 🙂 ). Tevreden in bed liggen ging snel beter. Het licht en de muziekjes werden voor haar herkenbaar (en later ook voor onze andere dochter), waardoor we de lamp ook gingen gebruiken voor andere onrustige momenten, zoals na het in bad doen.”

Koop bij bol.com

Alles voor een goede nachtrust voor je kindje (en voor jou als ouder natuurlijk). Blijf je bewust van oorzaken die een rol kunnen spelen, zorg voor ritme en routine en ondersteunende materialen kunnen bijdragen aan het slaapgedrag van je kind. Wie weet kun je ze eens uitproberen. Dus… slaaplekker!

Samenwerking

Nieuwsbrief