Ga naar de inhoud

Sint stress? Drie tips om er een geweldig feest van te maken

De sinterklaastijd is naast een hele leuke en gezellige tijd ook een spannende tijd voor veel kinderen. Sommige kinderen gaan ineens slechter slapen, hebben buikpijn of plassen weer in de broek. In dit blog deel ik drie tips hoe je er voor alle kinderen een geweldig feest van kan maken.

Maar eerst even een vraag voor jou als ouder. Weet jij nog hoe jij vroeger als kind het sinterklaasfeest beleefde? Toen ik klein was maakte ik me weleens zorgen. Zou ik wel een cadeautje krijgen? Ik hoef toch niet mee in de zak naar Spanje? Ik ben toch wel lief genoeg geweest? En een herinnering als tiener toen ik piet speelde. Ik kwam vrolijk de kamer van een gezin binnen en een kind begon keihard te huilen. Ik was mega verbaasd. Hij was gewoon bang voor mij verkleed als piet.

Toen ik moeder werd besloot ik dat de sinterklaastijd voor ons kind een feest moet zijn. De intentie van het sinterklaasfeest is voor mij je kinderen een plezierige tijd geven. Een leuke herinnering. Als ze oud genoeg zijn dan mogen ze deelnemen in het grote complot en dan zien ze het als onschuldige leugen om jonge kinderen een mooie tijd te geven. Deze drie tips hebben mij geholpen om er samen een geweldig feest van te maken.

Kijk samen naar het sinterklaasjournaal of verzin je eigen verhaal

Gezonde spanning mag, dat zie je aan het sinterklaas journaal. Ik keek altijd mee met onze zoon, zodat ik weet wat er allemaal gebeurt. Ook ben ik er niet te vroeg mee begonnen. De fantasie van jonge kinderen kan alle kanten op gaan. Door samen te kijken kan je sturen in zijn fantasie. En deze de goede kant op sturen.

Ook kan je de eerste jaren het sinterklaasjournaal overslaan en je eigen verhaal erbij verzinnen. Kijk goed naar je kind en sluit je aan bij wat hij prettig vindt. Zo kan je als ouder je hele woonkamer op de kop zetten want dat is leuk als piet dat heeft gedaan, maar het kan je kind ook een onveilig gevoel geven dat er zomaar iemand binnen kan komen en alles op de kop kan zetten.

Wat zijn leuke activiteiten voor jonge kinderen? Bouw thuis een pietenparcours, bak pepernoten, luister sinterklaasliedjes en ga lekker dansen samen of maak een speurtocht door huis.

Aftelkalender

Deze kalender geeft duidelijkheid en daar houden kinderen van. Zo maak je inzichtelijk voor kinderen wat er staat te gebeuren. Je kan aangeven wanneer ze de schoen mogen zetten, wanneer de intocht is, wanneer sint bij opa/oma komt etc.

Als moeder heb ik toen ons kind jonger was vaak een bewuste keuze gemaakt aan welke sinterklaasactiviteiten we wel/niet meedoen. We hebben het bij het ouder worden steeds wat uitgebreid. Maar weet dat je niet overal aan mee hoeft te doen.

Verplaats je in je kind

Vroeger hoorde je vaak. Als je niet luistert dan ga je mee in de zak naar Spanje. Gelukkig zijn veel ouders er zich nu van bewust dat dit sommige kinderen angstig kan maken, omdat sommige jonge kinderen dit letterlijk kunnen nemen en nog niet begrijpen dat het een grapje is.

Nu is het soms als ouder makkelijk om te zeggen: Eet je bord leeg, want je weet nooit of Piet meekijkt. Echter kan dit sommige kinderen ook angstig maken. Dus probeer deze opmerkingen te vermijden als dit prettiger is voor je kind. Piet mag meekijken maar dan voor de leuke dingen om te ontdekken welke cadeautjes je wilt, welke leuke dingen jullie thuis doen etc.

Sommige ouders laten jonge kinderen overdag de schoen zetten. Zodat het kind niet midden in de nacht uit zijn bed komt om te vertellen dat hij Piet heeft gehoord op het dak. Dit hebben wij ook zo aangepakt de eerste jaren, onze zoon sliep er gewoon beter van. Nu hij wat ouder is maakt het bij hem niet meer zoveel uit en kunnen we de schoen weer in de avond zetten.

Wat helpt om het een heel leuk feest te maken voor je kinderen, is je te verplaatsen in hun. Je weet als ouder wat goed voor ze is en met deze tips heb je hopelijk minder kans op slapeloze nachten, natte broeken of buikpijn.

Fijne sinterklaastijd!

Ben jij ouder of zorgprofessional en heb jij vragen of ben je op zoek naar advies, neem dan contact met ons op.

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief