Spelletjes die handig in elkaar te knutselen zijn én ook nog eens goed zijn voor de ontwikkeling voor je kind. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet! Een paar voorbeelden hiervan zijn het spelen met zand of het spelen met rijst. Dit wordt ook wel sensopatisch spelen genoemd. In dit artikel noemen we een aantal voorbeelden van sensopatisch spelen en waarom dit goed is voor je kind.
Waarom is dit goed voor je kind?
‘Senso’ staat voor zintuig en ‘pathisch’ voor beleven. Kinderen leren hier veel van, ze leren het materiaal kennen en wat je er mee kunt doen. Daarnaast leren ze ook veel over zichzelf. Vind ik het zand fijn? En wat vind ik niet fijn? Daarnaast oefenen kinderen ook hun eigen motoriek, door het pakken, kneden en voelen van het materiaal.
Een groot voordeel van deze spellen is dat je het vaak al in huis hebt en zo niet, dan is het vaak makkelijk zelf in elkaar te knutselen. Heb je een pak macaroni? Check! Dan kun je daar al een leuk spel van maken. Je kunt er bijvoorbeeld een ware zoektocht van maken en er leuke vormpjes of letters in verstoppen. Op deze manier kun je ook spelenderwijs alvast beginnen met het oefenen met letters en cijfers.
Ook kunnen sensopathische spellen zorgen voor rust. Kinderen kunnen terwijl ze aan het spelen zijn (lees: lekker knoeien en rommelen) allerlei emoties en gebeurtenissen verwerken. En kinderen hoeven niet een bepaald eindproduct te maken, ze zijn vrij in het spelen en zijn lekker aan het ontdekken. Het is dus een ontspannen manier van spelen voor het kind.
Voorbeelden sensopathische spellen
Een aantal voorbeelden van sensopathisch spelen zijn:
Let op: het is afhankelijk van de leeftijd van je kind of het materiaal al geschikt is om mee te spelen
Spelen met zand
Variatie: Magic Sand. Dit is zand wat magisch aan elkaar blijft kleven. Hierdoor kan je kind er leuke figuurtjes van maken. Daarnaast is dit ook een groot voordeel met opruimen 😉


Spelen met rijst
Stop rijst bijvoorbeeld in een lege koker en laat je kind deze koker heen en weer schudden. Het geluid wat dan ontstaat kan erg rustgevend zijn en dat maakt het leuk om met rijst te spelen en muziek te maken.
Spelen met macaroni
Gooi een bakje vol met macaroni en laat je kind lekker graaien.
Spelen met maïskorrels
Hetzelfde verhaal als met de macaroni. Neem bijvoorbeeld een grote plastic bak en leg daarbij een bekertje en/of een speelgoedautootje. Laat je kind ontdekken en voor je het weet is je kind helemaal in zijn/haar eigen fantasie.
Spelen met scheerschuim
Een heel andere substantie zorgt voor een weer heel andere ervaring. En met wat bakkleurstof erbij, krijg je een kleurige tafereel. Tip: trek je kind niet de nieuwste kleding aan, dit kan een kliederboel worden!
Spelen met klei
Maak gebruik van verschillende kleuren klei en laat je kind kneden en vormpjes uitdrukken.
Spelen met haargel (in een plastic zakje)
Dit voelt heerlijk aan en je kind kan hier lekker in knijpen. Zorg ervoor wel dat je een stevig zakje gebruikt, je wilt immers niet je hele huis onder hebben zitten met haargel.
Spelen met kralen
Kleine kralen en grote kralen in allerlei verschillende mooie kleurtjes. Rijg ze aan een touwtje of laat de fantasie van je kind op de vrije loop. Houd bij het spelen met kralen extra toezicht. Kinderen zijn geneigd om kleine spulletjes als kralen in hun mond of neus te stoppen.
Tip: doe de materialen in een uitschuifbare lade van een kastje. Zo kun je bijvoorbeeld de rijst in een lade samen met de vormpjes doen, zo kun je het gemakkelijk en snel pakken en iedere keer opnieuw gebruiken.
Zo zijn er nog ontzettend veel variaties. Lees meer op deze pagina.