Ga naar de inhoud

Rouw en verlies

Verlies voor jonge kinderen
Baby’s en jonge kinderen kunnen te maken krijgen met rouw en verlies. Als betrokken volwassene wil je kinderen hier zo goed mogelijk in begeleiden. In tegenstelling tot volwassenen kunnen baby’s en jonge kinderen het verdriet en het gemis nog niet overzien. Maar ze voelen wel dat er wat aan de hand is.

Geef woorden aan hun gevoel
Vaak geven kinderen hun eigen invulling aan dat wat hun overkomen, waarbij het kind eigen is te denken dat iets hun schuld is. Het is dan ook belangrijk om kinderen, op de manier die past bij hun leeftijdsfase, te betrekken bij de situatie door ze op een simpele en korte manier uit te leggen wat er gebeurd is. Bij baby’s die met verlies te maken krijgen, is het extra van belang om oog te houden voor hun hechtingsproces, omdat deze nog aan het rijpen is.

Professionals die ervaring hebben met rouw en verlies kunnen extra handvatten geven aan ouders en verzorgers, zodat zij zich gesterkt voelen kinderen op de juiste manier te begeleiden.

Richtlijnen

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer