Ga naar de inhoud

Psychiater

Een psychiater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in (de behandeling van) psychische – en psychiatrische problemen. Een psychiater wordt vaak betrokken op het moment dat een psychische problemen erg belemmerend zijn in het dagelijks functioneren en er gespecialiseerde behandeling nodig is. De behandeling kan bestaan uit therapie en/of uit medicatie.

De periode voor, tijdens en na de bevalling is een mooie, maar ook kwetsbare en onzekere periode voor vrouwen en mannen. Het komt dan regelmatig voor dat die periode gaat samen gaat met angsten, depressies of andere psychiatrische problemen. Soms zijn ouders al bekend met psychiatrische problemen als Autisme, dwangstoornissen of persoonlijkheidsproblematiek en worden de klachten erger als ze ouders zijn. Als er signalen zijn dat de stemming van aanstaande ouders verandert of bestaande klachten verergeren, kan het zijn dat een psychiater betrokken wordt. Vaak zijn er in de regio psychiaters die speciaal gericht zijn op zwangeren, zie daarvoor ook de website van Landelijk kenniscentrum zwangerschap en psychiatrie. De psychiater wordt ingezet als een verloskundige, gyneacoloog, huisarts of ander medisch specialist een verwijzing heeft gemaakt.

POP-poli

Veel psychiaters die gespecialiseerd zijn in zwangerschap, werken binnen een ziekenhuis in een zogenaamde POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). Zo komen alle specialismen samen die belangrijk zijn voor de zwangere en de baby. In de meeste regio’s kan je verloskundige direct afstemmen met de POP-poli voor advies, behandeling of soms ook verblijf in het ziekenhuis.


Kunnen we met je meedenken? Neem contact met ons op!