Meteen naar de inhoud

Pre- en dysmaturen

Een moeilijke start
Baby’s die bij minder dan 37 weken (prematuren) of met een te laag geboortegewicht geboren (dysmaturen) worden, krijgen na de geboorte gelijk medische ondersteuning om te zorgen dat ze zich zo snel en goed mogelijk verder kunnen ontwikkelen. Uiteraard speelt het aantal weken waarop de baby wordt geboren, mee met het beleid. Bij ernstig prematuren (minder dan 32 weken) en extreem prematuren (minder dan 28 weken)  komen moeder en kind bijvoorbeeld onder behandeling van het academisch ziekenhuis.

Psychologische aspect vroeggeboorte
Naast de medische complicaties heeft de vroeggeboorte ook veel effect op het psychische proces van ouders en kind. De mentale voorbereidingstijd op de komst van het kind, is voorouders ineens afgebroken. Bovendien maken hoop en verwachtingen ineens plaats voor angst en onzekerheid. Soms kunnen ouders zich nog niet hechten aan de baby, omdat ze niet weten of de baby het overleeft. Alles voldoende aanleiding om vanuit de IMH-gedachte vroegtijdig voldoende ondersteuning te bieden aan ouder en kind.

ToP-programma
In dat kader is het ToP-programma ontwikkelt, waarbij ouders een jaar lang worden ondersteunt na het ontslag van hun te vroeg geboren kind uit het ziekenhuis.

Keuzehulp extreme vroeggeboorte
Ben je (bijna) tussen de 24 en 25 weken zwanger en ben je in het ziekenhuis omdat je baby misschien binnenkort geboren wordt? In deze keuzehulp krijg je informatie over iedere behandeling en de keuzehulp helpt je voorbereiden op het gesprek met de artsen.

Richtlijnen