Ga naar de inhoud

Postpartum depressie zorg in Twente

Depressie tijdens of na de zwangerschap

Het krijgen van een kind lijkt van een afstand vaak een van de gelukkigste periodes voor ouders. Steeds meer wordt er gesproken over de andere kant, namelijk een periode van veel onzekerheid (die ik het wel goed als ouder? kan ik het wel?), slaaptekort en hectiek. Als ouder wordt je hele leven overhoop gehaald en dat kan veel onrust en tegenstrijdige gevoelens met zich meebrengen.

Wat is wat?
Een postnatale depressie  is een depressie die ontstaat nadat de baby geboren is. Die term is vervangen door postpartum depressie  en betekent een depressie die ontstaat nadat je bevallen bent. De termen worden door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Daarnaast kun je ook depressieve klachten tijdens je zwangerschap. Dat wordt vaak een prenatale depressie  genoemd. Al deze vormen zijn gebundeld onder de noemer perinatale depressie ; een depressie die ontstaat tijdens of tot 1 jaar na de zwangerschap.

Klachten
Nagenoeg alle ouders ervaren tijdens de kinderwens, zwangerschap of na de geboorte dan ook sombere of onzekere gedachten of gevoelens. Vaak gaan die snel weer voorbij. Tijdens de kraamweek wordt zo’n stemmingswisseling ook wel  babyblues  genoemd. Het kan zijn dat je merkt dat je als ouder in deze stemming blijft hangen. In combinatie met verandering van hormonen (zowel bij moeder als vader), slaaptekort en soms bijkomende andere stressvolle gebeurtenissen kan het zijn dat je een depressie ontwikkelt.

Wil je meer weten over kenmerken en klachten klik dan hier

Heb ik een postpartum depressie?

De Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) is een korte screeningslijst om de klachten van de afgelopen week in beeld te brengen. Wil je weten of je klachten op een depressie lijken, klik hier  voor de EPDS vragenlijst en vul hem in.

Bij wie kan je terecht:

Als je merkt dat je sombere stemming niet voorbijgaat, dan is het goed om hierover te spreken met je partner of anderen bij wie je je vertrouwt voelt. Samen kan je afwegen bij wie je terecht kan. Tijdens de zwangerschap kan je bij de verloskundige, gynaecoloog of de huisarts terecht. Na de zwangerschap bij je kraamhulp, huisarts, verloskundige, gynaecoloog of bij het consultatiebureau. In het ziekenhuis is vaak een gespecialiseerde afdeling waarbij je als ouder behandeling kan krijgen. Klik hier voor een overzicht van deze ziekenhuisbehandelcentra  of zie onder wie er in Twente actief zijn op het gebied van (preventie van) depressie tijdens of na de zwangerschap.

Voor Professionals
In de tafelkaart van Carolien Roosen en Claudia Korsten vind je een screeningslijst, welke symptomen horen bij een postpartum depressie en welke risicofactoren hierbij horen (met een antwoordsleutel). Wil jij de tafelkaart & de antwoordsleutel van Carolien Roosen ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@imhnederland.nl om het op te vragen.

Achtergrondinformatie:

  • Fonds Psychische Gezondheid voor folder Postpartum Depressie en tips voor naasten
  • Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap voor behandelmogelijkheden
  • Trimbos voor apps voor ouders en e-learning vroegsignalering voor professionals
  • Documentaire “De roze wolk” over postpartum depressie