Iedere ouder wil het beste voor zijn/ haar kinderen. Dit start bij het opbouwen van een relatie met je kinderen. Dit geeft ze de veiligheid en het zelfvertrouwen om zich te kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Om een relatie op te bouwen is het belangrijk dat jij openstaat voor de behoeftes van je kinderen. Zit jij lekker in je vel en heb jij een groeimindset? Dit geeft je de ruimte om bewust te werken aan de relatie met je kinderen. Hieronder deel ik 4 tips met jullie.
Een perfecte ouder bestaat niet, de beste ouder voor je kinderen wel
De wil om te leren van je kinderen is het startpunt om een goede relatie op te bouwen. Een relatie bouw je op, door in te spelen op de interesses en behoeftes van je kinderen. Dit start al vanaf de geboorte. Waarbij je aan de huiltjes van je baby kunt horen wat de behoefte is. Heeft hij honger, is hij moe of heeft hij gewoon een knuffel nodig? Door aandacht te hebben voor je kindje en door de tijd te nemen om het uit te proberen, leer jij de huiltjes steeds beter kennen. Naarmate je kinderen ouder worden, verandert dit niet. Je kind natuurlijk wel. Hij wordt steeds zelfstandiger en kan zich beter uiten. Toch heeft hij jou nog steeds nodig om zich veilig te voelen en verder te kunnen ontwikkelen. Ook nu is ‘echte’ aandacht en in het moment zijn heel belangrijk. Kinderen voelen het meteen als je er niet echt bent, met je gedachten ergens anders zit of liever ergens anders zou willen zijn.Â
1. Zorgen voor jezelf
Je hebt ook je eigen leven nodig, je eigen ambities om na te streven en tijd om tot rust te komen en weer op te laden. Neem deze tijd ook. Dit zorgt ervoor dat jij voldoende energie hebt om op de momenten dat je er wel voor je kinderen bent, er ook echt voor je kinderen te zijn. Voor de kinderen is het ideaal als papa en mama een goede relatie met hen opbouwen. Door elkaar hierin te ondersteunen en af te wisselen, kunnen jullie tot een optimale balans komen met voldoende ruimte voor je eigen behoeftes en ambities.
2. Het hoeft niet perfect
 Dit betekend ook dat fouten maken oké is. Zo lang jij de verbinding met je kind blijft aan gaan, is er niets aan de hand. En soms moet een kind ook gewoon mee in de dagelijkse sleur, ook al heeft hij even behoefte aan iets anders. Fouten maken is menselijk, laat het je vooral niet het gevoel geven dat je faalt. Bekijk wat de oorzaak is van je verkeerde inschatting en leer hiervan. Zo laat je je kind zien dat het helemaal niet erg is, als het anders gaat dan je had verwacht of gehoopt. Dit zijn juist leermomenten, welke je beter, sterker en weerbaarder maken.
Vaak zit er achter het perfect willen doen, de angst om fouten te maken. Hierover heb ik het blog omgaan met angsten geschreven. Hoe ga jij met je angsten om?
3. Volg je gevoel
De beste keuzes maak je door je gevoel te combineren met je kennis. Verdiep je in de onderwerpen die spelen rondom je kindje. Ken de voor- en nadelen en volg daarna je gevoel. Een bewuste keuze hoeft echt niet alleen op feiten gebaseerd te zijn. Een moeder of vader die de tijd neemt om zijn/ haar kindje goed te leren kennen, kan heel goed het gevoel volgen om de juiste keuzes te maken.
4. Heb zelfcompassie
En mocht je dan toch een verkeerde inschatting maken, even geen tijd hebben terwijl je kindje je heel hard nodig heeft of te laat doorhebben wat er echt aan de hand is, weet dan dit ons dit allemaal overkomt. Hoe we ook ons best doen, we weten niet alles, we kunnen niet alles en er is een grens in wat je aan kunt. Op dat moment heb je altijd nog zelfcompassie. Accepteer jezelf zoals je bent, met je sterke kanten en je zwakke kanten. Accepteer je successen en overwinningen, maar ook je fouten. Troost jezelf als het even niet gaat zoals je had gehoopt. Neem de tijd voor je gevoelens, laat ze zijn.
Iedere ouder is de beste ouder voor zijn/ haar kind. Ga met open aandacht en heel veel liefde de relatie met je kinderen aan. Volg je gevoel en verdiep je in de belangrijke thema’s in het leven van je kinderen. Dit zorgt samen met de wil om te groeien en voldoende zelfcompassie, dat jij je kinderen de ruimte geeft om al hun potentieel te ontwikkelen.