Meteen naar de inhoud

Pica

Wat is pica?
Pica betekent in het Latijns ‘ekster’, een vogel die bekend staat om weinig kieskeurigheid en die alles eet. Dit is precies wat pica inhoudt. Kinderen met pica eten namelijk van alles wat daarvoor niet is bedoeld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld papier, kaarsen, verf, haar of lijm. Naast het eten van deze ongebruikelijke dingen, zijn kinderen met pica ook gewoon geïnteresseerd in gebruikelijk voedsel.

Spullen in de mond stoppen is levensfasegerelateerd
Baby’s en dreumessen stoppen nog allerlei materialen in hun mond. Op deze leeftijd ontdekt het kind namelijk wat eetbaar is en wat niet eetbaar is. Tot de gemiddelde leeftijd van twee jaar wordt dit als normaal ontwikkelingsgedrag gezien.

Wanneer is het Pica? 
Na de leeftijd van twee jaar kan het gedrag, om voorwerpen en andere niet-eetbare dingen in je mond te stoppen en/of op te eten, als een probleem worden gezien. Maar het blijft altijd belangrijk om goed te kijken of er echt iets is om bezorgd over te zijn of dat het ook bij bepaald spelgedrag hoort, het imitatie is of mogelijk is er iets anders aan de hand (zoals een vitamine tekort). Er zijn dus meerdere factoren die samenhangen, voordat je het gedrag van het kind Pica kan noemen. Bij Pica gaat het om i.i.g. om de volgende kenmerken:

  • Persisterend eten van niet voor consumptie geschikte stoffen gedurende een periode van ten minste één maand.
  • Het eten van niet voor consumptie geschikte stoffen past niet bij het ontwikkelingsniveau.
  • Het eetgedrag maakt geen deel uit van een sociale norm of cultureel geaccepteerde gewoonte. 
  • Soms komt dit eetgedrag voor in combinatie met een andere psychische stoornis, een somatische aandoening of een zwangerschap. Laat dan iemand met je meekijken wat nu precies welk gedrag verklaart. 


Wat kun je doen?

Pica kan lichamelijke risico’s met zich mee brengen. Bij twijfel of je kind voldoet aan de kenmerken van Pica, is het goed om je zorgen dan ook bespreekbaar te maken met de huisarts of het consultatiebureau. Wil je weten wat er mogelijk aan te doen is? Bij Kenniscentrum KJP wordt een kort overzicht van de behandeling bij Pica opgesomd.


Bron:

Zillah Holtkamp & Vera Harbers