Ga naar de inhoud

Papa’s en mama’s wees creatief!

Terwijl ik deze eerste zin op papier zet, kan ik maar een eerste zin bedenken: het zijn gekke, onzekere tijden. Of is bizar een beter woord? Als je dit een paar weken geleden tegen onze nuchtere Nederlanders had gezegd, had niemand geloofd dat Corona ons dagelijks leven zo op zijn kop zou zetten. Deze bijzondere, onzekere tijd vraagt om veel aanpassingen. Zo ook in ons sociale leven. Een paar weken geleden was het nog heel normaal spontaan op de koffie te gaan, een wijntje te drinken met vrienden, even snel wat af te geven bij een vriend of vriendin of je kleintje te laten spelen bij dat ene leuke kindje. Op dit moment is het allemaal heel anders en is niets meer vanzelfsprekend. Het goede nieuws is dat we met een beetje creativiteit een heel stuk kunnen komen. Hieronder geef ik wat tips, over hoe een beetje creativiteit ons in deze tijd kan helpen. 

Online of offline?

Tegenwoordig zijn er genoeg digitale middelen om met elkaar te communiceren. Gelukkig maar! Twee populaire vormen van digitaal communiceren zijn het videobellen en whatsapp. Hoe leuk is het om in deze bijzondere tijd dan ook juist eens uit die digitale wereld te stappen. Ik hoorde laatst een mooi initiatief waarbij er een handgeschreven brief met foto’s werd gestuurd. Gewoon je dagelijkse bezigheden wegschrijven, en van elk moment een foto maken en die meesturen. Het fijne hieraan is ook nog eens dat schrijven je hoofd leeg maakt.  Daarbij doen de meeste kinderen maar wat graag mee aan een at-home-foto-shoot voor bijvoorbeeld opa of oma, de buurvrouw, een oom of tante enzovoort. En vervolgens kun je de brief gaan posten, wat jou en je kleine postbezorger weer een frisse neus oplevert. Houd je wel aan de regels natuurlijk! 

Los van dat ‘even offline gaan’ heerlijk kan zijn, zorgt onze digitale wereld ook voor een hele hoop handige, en daarmee leuke tools. Nu je fysieke sociale leven op een lager pitje moet staan, kan het een berg plezier op leveren om videoboodschappen te maken. Bedenk een thema, maak een filmpje en stuur het door naar je geliefden. Vraag hen rondom hetzelfde thema ook een filmpje te maken. En thema’s kunnen ook weer heel breed zijn: van het naspelen van een sprookje tot ze meenemen in een heerlijk recept. En wat ik zelf altijd graag doe is eten bij mij ouders: gezellig en gemakkelijk! 😉 Maar ook dat gaat nu ook even niet. Kunnen we toch gewoon weer dat videobellen gebruiken. Plan het eten op hetzelfde moment, bel ze op met beeld en ga gezellig aan tafel. Natuurlijk is het niet zoals echt bij elkaar aan tafel zitten, maar het is wel weer een manier van even met elkaar in contact zijn en proberen de dingen die je normaal doet, voort te zetten. Enne, dit kun je natuurlijk ook met vrienden afspreken. Er zijn niet voor niets als heel veel digitale vrijdagmiddagborrel’s geweest!

Onze kleinste burgers

In bovenstaande ideeën kun je je kindje gemakkelijk meenemen. Toch wil ik hier nog even extra bij stil staan. Want ook het sociale leven van onze kleinste burgers ziet er momenteel anders uit. Ik hoor van veel ouders dat kinderen niet goed begrijpen waarom ze niet of minder kunnen samenspelen met kindjes van school, de opvang of uit de buurt. En ga dan maar eens uitleggen dat dat voorlopig niet kan en dat het ook niet duidelijk is hoe lang het duurt. Ook hier kun je digitale middelen op inzetten. Even inbellen met de andere ouder en laat de kinderen naar elkaar zwaaien, even dat ene speelgoed showen of een mooie tekening laten zien. Wat ook ontzettend leuk is, is voor het huis van het vriendje of vriendinnetje een mooie tekening van stoepkrijt maken. Het zorgt voor vrolijke kleuren op de stoep, en is ook meteen weer een activiteit voor jouw zoon of dochter. Zorg wel dat er 1.5 meter afstand blijft met anderen personen dan uit jouw gezin. Krijt, Stoepkrijt, Regenboog, Krijt Kunst

Creatief zijn

Bijzondere tijden vragen om een creatieve input. Gelukkig zijn we daar met zijn allen goed in. Je hoeft maar even op het internet rond te struinen en je komt tal van ideeën tegen. En dat is fijn: want in deze tijd hoeven we het niet alleen te doen, niet alleen te bedenken. En hoe wel fysieke afspraken er voorlopig even niet inzitten, moeten we er met zijn allen het beste maken!

Ohja en nog een gouden tip voor het beeldbellen: maak ook even die printscreen van alle bellende beelden want als er straks betere tijden komen, kunnen we daar met zijn allen weer om lachen! 

Dit blog is geschreven door Annabel Hommel, GZ-psycholoog Kind & Jeugd

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief