Het ouderschap is mooi en geeft voldoening, maar ouderschap zit ook vol uitdagingen en onzekerheden en levert daarmee ook stress op. Een plan maken voor het ouderschap helpt je om verantwoordelijkheden en taken te verdelen. Zo staan jullie samen een stuk relaxter in het ouderschap. Mooi, want dit helpt ook de kinderen meer ontspannen wat de ontwikkeling ten goede komt.
Mentale werk maakt ouderschap zwaar
Taken en klusjes rondom het ouderschap zijn vaak makkelijker te verdelen. Wie verschoont de luier, wie brengt de kinderen naar school en wie smeert de boterhammen. Het mentale werk is echter een stuk minder duidelijk. Maar dit is wel het werk dat het meeste stress oplevert in het ouderschap. Het kan je als ouder de hele dag bezig houden, ook als je eigenlijk aan het werk bent. Je bent de hele dag aan het multitasken, wat je productiviteit vaak niet ten goede komt. Het maken van een ouderschap planning houdt daarom ook niet op bij het verdelen van de taken. De mentale last van het ouderschap moet ook meegenomen worden. Een goed plan kan daarnaast de mentale last een heel stuk verlagen.
Wat is een ouderschapsplan?
Wat zet je dan in zo’n plan? Een ouderschap planning is een plan waarin je de taken verdeeld. Een plan waarbij je kijkt wat jullie nodig hebben om zo min mogelijk stress te ervaren en lekker in je vel te zitten. Start dan ook met jullie ideaalbeeld als uitgangspunt. Hoe willen jullie je leven leven? Waar hechten jullie waarde aan en wat is voor jullie belangrijk?
Dit is niet altijd makkelijk, want het vraagt van je om verwachtingen van anderen los te laten. De normen van de maatschappij, die niet bij jou passen, even te vergeten. En je huidige gewoontes te herzien. Neem de tijd om jullie wensen te beschrijven, ook al lijkt dit nu nog niet haalbaar. Het is een mooi doel om je keuzes richting te geven.
Het belang van een goede taakverdeling
Hierna is het tijd om keuzes te maken. Keuzes die passen bij hoe jullie willen leven en keuzes die passen de situatie waarin jullie nu zitten. Meer is niet altijd beter. Werken om te werken heeft bijvoorbeeld geen zin. Kijk naar het inkomen wat jullie nodig hebben om rond te komen en stem daar het aantal te werken uren op af.
Je hoeft geen perfect plaatje voor de buitenwereld te creëren. Zorg dat jullie een situatie vinden die werkt voor jullie. Dit hoeft geen gelijke verdelingen van taken en rollen te zijn. Als je meer werkt, omdat je meer verdient, kan het zijn dat de ander meer zorg- of huishoudelijke taken op zich neemt. Kijk vooral naar het totaalplaatje. Jullie hebben beide ruimte nodig voor ontspanning, zelfzorg en sociale activiteiten. Niet alleen tijd waarin je mama of papa bent, maar ook gewoon jezelf. Tijd waarin je de mentale belasting van het ouderschap even los kunt laten.
Samenwerken naar een plan
Het is een hele puzzel om hier een goede verdeling in te maken. Soms is het ook gewoonweg te veel. Uitbesteden van taken of hulp vragen helpt je hierbij. Kinderopvang, hulp in de huishouding of een opa of oma die af en toe bijspringt. Het helpt je om een balans te vinden in het ouderschap. Een balans waarbij jullie beide het gevoel hebben dat er een eerlijke verdeling is. Een balans waarbij jullie de ruimte hebben om ook jezelf te zijn. Een balans waarbij jullie kunnen ontspannen en lekker in je vel zitten.
Maak een plan en probeer het uit. Blijf met elkaar in gesprek en stel je plan bij als dit nodig is. Een plan is een leidraad. Gebruik het ook zo. Er zijn altijd situaties waarin je van je plan moet afwijken. Overleg hier zoveel mogelijk over en help elkaar als dit nodig is.
Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is zwangerschaps- en mamacoach. Wil je meer weten over Hanny of Best9Moms? Neem dan een kijkje op haar website of volg haar op Instagram of Facebook.