Meteen naar de inhoud

Ouders

Voor vaders en moeders die opvoedvragen hebben over jonge kinderen

Wat is Infant Mental Health

Wat is Infant Mental Health of IMH? Het is namelijk geen term die erg bekend is onder ouders, maar het gaat wel alle ouders aan. Gek eigenlijk!

IMH staat voor Infant Mental Health en gaat over een gezonde ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen. En voor die gezonde ontwikkeling is een goede ouder-kind relatie belangrijk.

Er valt veel over te vertellen… dat kun je uitgebreid lezen in het blog: IMH… wat betekent het eigenlijk? Je kunt Infant Mental Health vergelijken met de wortels van een boom. Als die goed gevoed worden, krijg je een stevige boom die bestand is tegen weer en wind en regelmatig mooi in bloei staat. Dat is natuurlijk wat jij als ouder voor je kind wil!

Waarom een Infant Mental Health professional?

Infant Mental Health professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut, een aanvullende scholing gehad. Ze hebben geleerd te letten op verbanden en patronen die kunnen ontstaan bij gezinnen met (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied, maar zijn integraal van opzet en het plan houdt ook rekening met de specifieke situatie. Op die manier krijg je als ouder een totaal-aanpak. Het kan een zoektocht zijn om te weten wat welke professional nou precies doet. We hebben een overzicht gemaakt van zorgprofessionals bij jou in de buurt.

Een Infant Mental Health professional is gespecialiseerd in gezinnen met een jonge kinderen en kan meedenken met jullie specifieke situatie

Opvoeden doe je samen

Tijdens de eerste 1000 dagen (zwangerschap en de eerste 2 levensjaren) groeien de wortels van de mens het meest. Het is in die fase erg belangrijk om de boom te voorzien van goede voeding. Die voeding, bestaat bij jonge kinderen uit aandacht en veiligheid van ouders. Maar je hoeft dat niet alleen te doen. Het opvoeden van kinderen doe je met elkaar. Met familie, met vrienden, met belangrijke andere verzorgers. Wij ook een beetje, door je input te geven waar je weer mee verder kan.

Binnen Infant Mental Health stellen we daarom de band tussen ouder en kind en het veilig kunnen opgroeien centraal. Want hoe fijner het is voor jonge kinderen, hoe meer energie ze kunnen besteden aan het leren van al die dingen die ze nodig hebben voordat ze naar school gaan. 

Wil je verder lezen over ervaringen van andere ouders? Of je verder verdiepen in bepaalde onderwerpen? Bekijk dan onze blogs geschreven door ouders, voor ouders.

Op zoek naar hulp van een IMH-professional?

Heb jij een vraag over zwangerschap, de opvoeding van je kleintje of over je rol als ouder? Je kan hiervoor terecht bij je huisarts of consultatiebureau-arts terecht. Wil je onafhankelijk advies of weten welke expert jou verder kan helpen? Bekijk in één handig overzicht alle professionals die werken volgens de IMH-visie en lid zijn bij ons. Je kunt sorteren op de regio waar je woont en welke soort vraag je hebt. 

Hersenontwikkeling

De hersenen van jonge kinderen sturen van alles aan, zoals emoties, taal en motoriek. De hersenen zijn dus heel belangrijk. Vanaf het eerste moment in de buik tot aan het 2e jaar groeien de hersenen explosief. Sneller dan in andere levensfasen. Hersencellen die we veel gebruiken, gaan steeds beter samenwerken. Andere cellen die we niet nodig hebben verdwijnen. 

Hersenen werken dus heel efficiënt; ze behouden wat ze nodig hebben. En ze onthouden goed! Ook al kunnen kleine kinderen het met woorden nog niet uitleggen, we weten uit onderzoek dat zelfs hele jonge baby’s geluiden, geuren en vormen prima herkennen. Binnen de Infant Mental Health visie wordt ook wel gesproken over de “competente baby”, baby’s kunnen al veel meer dan wij als volwassenen denken. Interessant toch?

Themagerichte informatie

Voor ouders van onrustige baby’s. Elke gezinssituatie en elke baby is uniek. Daarom is er ook niet één oplossing die voor iedereen werkt. Op de site van helpmijnbabyhuilt.nl bundelen we betrouwbare informatie van experts uit Nederland. Zo kan jij op jouw moment kijken welke informatie bij jouw vraag aansluit.

Vader of moeder worden is een proces

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat veel aandacht uit naar de groei van je kleine en naar jouw lichamelijke conditie. Gelukkig wordt er ook vaak gevraagd hoe het met je gaat. En als het goed is ook hoe met je partner gaat. Maar hoe gaat het eigenlijk echt met je als je ouder wordt? 

Want ook jullie zijn hard aan het ontwikkelen als jullie een kleintje krijgen. Het gaat om de praktische voorbereiding, maar ook om de emotionele voorbereiding. Het is een overgangsfase en je mag tijd nemen om daar aan te wennen. En wist je dat ook ouders allerlei veranderingen in hormonen en het brein doormaken tijdens deze levensfase? Het ouderschap krijgt daarom een belangrijke plek binnen Infant Mental Health. Want we weten dat als het goed gaat met ouders, het vaak ook goed gaat met de kinderen.Â