Meteen naar de inhoud

Ouders van Nederland, hoe gaat het met jullie?

De scholen blijven langer dicht. Je kinderen zijn al een paar weken thuis en dat blijft voorlopig zo. Dus jij als ouder bent met hun bezig, hun schoolwerk of met je eigen werk (of het verlies daarvan) of je huishoudelijke taken. Maar hoe gaat het nu met jou? Sommigen gezinnen hebben hun draai gevonden. Ik ben erg benieuwd wat jullie geholpen heeft om in dit nieuwe ritme te komen. Wat als dat bij jullie gezin nog niet gelukt is? Dat je niet weet hoe je verder moet nu de scholen nog langer dicht blijven. 

Gedrag

Je merkt misschien dat het gedrag van je kinderen verandert nu ze alle dagen thuis zijn. Sommigen zijn misschien wel onzeker of angstig. Andere kinderen weten niet zo goed wat ze er allemaal mee aan moeten en zeuren misschien wel meer of hebben boze buien. Ze slapen slechter of er zijn ineens weer zindelijkheidsproblemen. Je maakt je zelf ook zorgen. Je merkt dat je kortaf reageert of mopperiger bent dan anders. 

Verandering

Pfff, je zit met je handen in het haar. Zo kan het niet verder. Je weet dat er iets moet veranderen. Het liefst je kinderen weer naar school, maar dat zit er voorlopig nog even niet in. Dus waar kan je wel je invloed pakken, wat kan je wel veranderen? Je hebt invloed op dat wat je zelf doet. Als je merkt dat je mopperiger bent of niet lekker in je vel zit, dan is het tijd om iets te doen. Je kan het “alleen zijn” gaan organiseren. Je af en toe onttrekken aan het gezinsleven.  

Me-time

Ja, ik weet het, het is simpeler gezegd dan gedaan, maar plan me-time in. Tijd voor jezelf om op te laden. Bijtanken, opladen, genieten. Zodat jij weer nieuwe energie krijgt om weer verder te kunnen. Hoe dan? Maak duidelijke afspraken met je partner of met iemand uit je omgeving om dit vorm te geven. Bedenk ook goed van tevoren wat je graag wilt gaan doen. Houd het vooral simpel, je kan al opladen door kleine dingen. Ik hoop heel graag dat jullie tips/adviezen met elkaar willen delen, zodat we elkaar verder kunnen helpen. Hier mijn top 6 die voor ons gezin werkt. 

Top 6

  • Pak een hobby weer op: Doe datgene waar jij blij van wordt. Dat zorgt voor een lach op je gezicht. 
  • Kijk een komedie film: Lachen vermindert stress en is goed voor je immuunsysteem.
  • Maak een wandeling of ga een stukje fietsen. Dat is goed voor je lijf en je geest. 
  • Ga op tijd naar bed: Goed slapen houdt je gezond en je humeur wordt er ook beter van. 
  • Neem een heerlijk warm bad of douche: Je kan alles even loslaten en heerlijk ontspannen. 
  • Videobellen met een vriendin: Kopje thee erbij en even lekker kletsen over van alles en nog wat. 

We-time

Hè, heeft ze het eerst over me-time en nu schrijft ze we-time? Ja, we-time is voor ons ook heel belangrijk om meer verbondenheid te voelen en op te laden. Het is net als met me-time, het zijn vaak de simpele dingen. Blijf bijvoorbeeld samen ontbijten, lunchen en avondeten. Ga een activiteit doen met je kinderen waarvan je weet dat jij er ook van oplaadt. Samen voetballen of een mooie tekening maken voor opa of oma. Zet de muziek aan en ga samen dansen. Fotoboeken samen bekijken. Zoekt iets wat bij jullie past. Plan ook tijd samen met je partner. Kinderen op tijd naar bed of laat ze naar een film kijken. Zet je telefoon uit. Ga eens samen koken. Pak een gezelschapsspel uit de kast. Kijk samen een film. 

Heb jullie nog meer tips/adviezen over me-time en we-time deel ze met ons. Kom je er als gezin niet goed uit samen en heb je meer ondersteuning nodig, weet dat er professionals ook in deze tijden voor je klaar staan. Zet deze stap als je het nodig hebt!

Zorg goed voor jezelf en elkaar! Houd vol!