Ga naar de inhoud

Onrustige baby

Preventie en behandeling van veel huilen

Preventief omgaan met huilen

Een goede voorbereiding tijdens je zwangerschap is heel nuttig. Misschien verwacht je het niet, maar het kan ook invloed hebben op huilgedrag.  Zorg dat je een keer of meer mag oppassen op de baby van een bekende. Zo krijg je een realistisch beeld van huilen en het tot rust komen van een baby.

Steeds duidelijker wordt dat het helpt om mindfulness, diepe buikademhaling en yoga te oefenen tijdens de zwangerschap. Te veel stress tijdens je zwangerschap kan een veel huilende baby voorspellen. Je stressbronnen kennen én ze actief aanpakken tijdens je zwangerschap kan je helpen om rustiger aan de start met je baby te beginnen.

Wat je zelf kunt doen in het omgaan met veel huilen van je baby

We hebben speciaal voor ouders met een veel huilende baby de website Help mijn baby huilt ontwikkeld. Daar vind je veel informatie wat er allemaal aan de hand kan zijn én welke professional je helpt bij welke oorzaak achter het huilen. Wat je daar ook vindt is uitleg dat er geen harde grens is wanneer je kind een onrustige of veel huilende baby is. Als jij vindt dat je kind veel huilt, dan huilt je kind veel. Elke professional moet je serieus nemen.

Wil je toch helder hebben of je normale zorgen of bovengemiddelde zorgen maakt over het geluid van het huilen, dan hebben we een zelftest voor je om je te helpen met je inschatting.

Wat je samen met andere ouders kunt doen

Bij Buurtmama’s kun je zelf groepen opzetten rond huilen en ouderschap. Bij Mommy friends kun je bij jou in de buurt een vriendschap ontwikkelen met een andere mama. Bij de Groeigids kun je per leeftijdsfase met andere ouders in gesprek.

Ons eigen ondersteuningsaanbod voor ouders

Als je onzeker bent over het huilen van je baby, kun je met onze IMH deskundigen overleggen en een plan van aanpak maken hoe om te gaan met het vele huilen. We kunnen je helpen met verminderen van huilen in ons pakket met 3 gesprekken.

Gespecialiseerde hulp bij veel huilen van je baby?

Als je baby ontroostbaar huilt, vanaf de geboorte huilde en er veel stress is in jullie gezin, is het vermoedelijk goed om live een professional om hulp te vragen. Check hier gespecialiseerde hulpverleners: IMH Nederland, VEN en DAIMH

Als je niet meer voor jezelf instaat als het gaat om reageren op het huilen, kun je het beste overleggen met je huisarts en een logeerplan in elkaar te zetten met je huisarts of wijkcoach. Zo kan de rust even hersteld worden. Na dit logeerplan is het nuttig dat er een plan van aanpak wordt gemaakt waar jullie je goed in kunnen vinden én waarin een aantal belangrijke stressbronnen zijn meegenomen. Je kunt de oudertelefoon bellen op elk moment van de dag door de weeks, als het je allemaal te veel wordt.