Ga naar de inhoud

Moeilijk samenwerken met elkaar als ouders

Als je problemen ervaart binnen de relatie met je (ex)partner

Wat kun je zelf doen?

Een baby erbij en voorbereiden op samen gelukkig blijven
Wil je op tijd je relatie voorbereiden op alle veranderingen zodra er een baby is? 

Als je meer wilt leren over samenwerken in je gezin en samenwerking met een groepje van drie, dan kan je hier de Zelfhulp Samenwerken in driehoeken in je Familie vinden. 

Een manier om jullie samenwerking op een snelle manier te ordenen is het inventariseren van de Portefeuilles. Doe dit samen op een rustig moment bij een kopje thee. Er verandert zoveel met een gezinslid erbij, het is altijd nuttig om taken met elkaar door te nemen en afspraken te maken. Deze afspraken kan je, op een rustig moment, van tijd tot tijd weer herzien. Daarnaast is het een handige ruziekiller.

Je (online) voorbereiden op jullie relatie na de geboorte kan goed bij Ouders Inq. Doordat veel gemeenten een contract hebben met Ouders Inq, kan je (in de meeste gevallen) gratis gebruikmaken van de diensten.
Als je meer wilt lezen over dit onderwerp, dan vind je het volgende boek waarschijnlijk interessant: Een baby erbij en samen gelukkig blijven

Is mijn partnerrelatie goed genoeg?

Test hier de verbinding met je partner. De liefde voedt je ouderschap. Deze zelftest voor de verbinding met je partner biedt geen definitief oordeel over jullie relatie. De score is slechts een aanwijzing van mogelijke spanning tussen jullie als partners. Afhankelijk van de resultaten, kan het nuttig zijn een afspraak te maken met je huisarts of POH-GGZ.

 

Is mijn samenwerking met mijn (ex)partner goed genoeg?

Test hier jullie samenwerking als ouders. Een matige tot slechte samenwerking kan de liefde behoorlijk onder druk zetten.

Voor gescheiden ouders: The Experiences of Co-parenting Scale (ECS)

Voor stellen: ParentProblemChecklistpdf.docx

Houdt in je achterhoofd, dat de score alleen een aanwijzing geeft over de kwaliteit van de samenwerking tussen jullie. Afhankelijk van de uitkomst, kan het handig zijn om hulp te vragen.

Een baby en relatietherapie

Er zijn in Nederland een aantal relatietherapie vormen die je verder kunnen helpen. Als jullie samen of apart in relatietherapie willen kan je in Nederland meestal kiezen uit een paar verschillende vormen. Dat zijn onder andere: Emotionally Focused Therapy (EFT), Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) of systeemtherapie. Lees hier meer over deze vormen van relatietherapie. Op de website van PsyNed wordt je ook geholpen om snel online of live relatietherapie te vinden. Luister hier alvast naar relatietherapeut Aerjan Tamminga als je twijfelt over relatietherapie. 

Veel ruzie en scheidingsvoorspellers

Luister naar Marilene de Zeeuw die uitlegt wat het effect is van ruzie maken op jonge kinderen. De tijd dat de kinderen klein zijn, is niet de beste tijd voor je relatie. Ze legt 4 scheidingsvoorspellers uit: 1. je partner fel kritiek leveren, 2. je vaak verdedigen, 3. jezelf boven je partner stellen en 4. afhaken uit het contact. 

Een baby erbij en rustig uit elkaar?

Sommige relaties begonnen al niet goed of kenden een vliegende start, maar lijken weinig toekomst te hebben. Leer bij de Online gratis training van Villa Pinedo wat je zelf kunt doen om zo goed mogelijk te blijven communiceren als (aanstaande) exen. Het gaat er niet om of jullie gescheiden zijn of niet, maar het gaat om de ruzies en jullie communicatie. Die zijn voor jullie kind het belangrijkst. Luister naar dit meisje dat haar ouders toespreekt na een ruzie. 

Praten met je jonge kind over scheiding

Praat op een rustige manier tegen je kind en vertel, zonder oordeel, wat er aan de hand is. Vertellen helpt altijd de veerkracht van je kind te bevorderen. Hier vind je tips om dit te doen met een voorlees- of prentenboek in de hand. 

29 kinderboeken over echtscheiden – MamaKletst

Loyaliteit na scheiding | Altra

Hulp bij moeizame samenwerking als (gescheiden) ouders?

Bij Vila Pinedo kun je hier een gratis succes-scheiden gesprek aanvragen, of een scheidings APK. Bij Psyned kun je in een adviesgesprek verder geholpen worden om live of online relatietherapie te vinden. Zoek hier een therapeut bij complexe samenwerkingen, of jullie nu wel of niet gescheiden zijn: Nederlandse Vereniging Relatie en Gezinstherapie

Wat kun je samen met andere (alleenstaande) ouders doen?

Veel stellen die te maken hebben met langdurige samenwerkingsproblemen (die niet gemakkelijk zijn op te lossen) kunnen hierover praten met andere ouders. Dat kan betekenen dat je je laat helpen door vrijwilligers uit je wijk of je gemeente. Veel gezinnen met stress hebben gemerkt dat deze vorm van steun, die geen officiële hulpverlening is, uithuisplaatsing hielp voorkomen en ervoor zorgde dat officiële hulp sneller stopte. Als je je geïsoleerd voelt, of als je er veel alleen voor staat, dan kan je een extra netwerk zoeken via Informele Steun. Hier kun je meer lezen over gezinnen uit je wijk of stad die je willen ondersteunen. Ze zijn bijna overal in Nederland te vinden: Samen Oplopen gezinnen, Buurtgezinnen, Steunouders of Homestart.