Ga naar de inhoud

Moeder worden… mag het tijd kosten?

Negen maanden zwangerschap… is dat voldoende om moeder te worden? Technisch gezien wel, emotioneel gezien lag dat bij mij iets anders. En daarover gaat dit artikel.

Onze oudste dame wordt bijna 9. En dat betekent dat ik alweer 9 jaar op weg ben om mijn weg te vinden in het ouderschap. Elke keer als ik denk; ‘nu heb ik het ECHT onder de knie’, gebeurt er iets waardoor ik weer de plank mis sla. Maar de onzekerheid van het allereerste begin, die heb ik gelukkig wel achter me kunnen laten. Trouwens, voor mijn gevoel ook nog maar net een half jaar…

Dat eerste begin, ik kan het me nog goed herinneren. Je gaat van een redelijk vrij bestaan – een soort egoïstische staat van zijn waarbij veel draait om waar jij op dat moment zin in hebt – naar een 24-uurs verantwoordelijkheidsgevoel waar je niet meer vanaf komt én waarbij jijzelf altijd op de laatste plek eindigt.  

Gelukkig kunnen we deze gedachten en emoties tegenwoordig delen. Lang leve het internet, online is er steeds meer te lezen over hoe het leven er van jonge ouders uit ziet. En het liefst in cartoonvorm, net zo snel 🙂 . Zoals bij het online magazine me-to-we over het moederschap in de eerste weken of zwangerschapsstruggles bij ouders van nu. En heel belangrijk de laatste tijd, vaders heb ook hun eigen cartoons zoals de deze op de site van babybites.

Maar hoe hilarisch we er soms ook over (moeten) doen, de overgang naar het ouderschap is een heel proces. Mag daar meer aandacht voor komen? Vaak doen we dat moeder worden gewoon tussendoor, naast borstvoeding geven, je kind opvoeden, het huis schoonhouden, je lijf weer fit krijgen, je sociale contacten onderhouden en je werk weer oppakken.

Motherhood Constellation

In mijn studie tot Infant Mental Health-specialist kreeg ik de informatie en de tijd en ruimte die ik eigenlijk nodig had de jaren ervoor. Want bij dat proces van moeder worden, blijken allerlei gemixte gevoelens te horen. Daniel Stern (1985) noemt het zelfs een andere staat van zijn; zwanger zijn en moeder zijn van een baby of peuter. Het is namelijk een totaal andere fase dan de jaren ervoor.

Je bent in die fase van zwangerschap en baby’s niet meer met je normale dagelijkse dingen en denkpatronen bezig. Er zijn ineens hele andere hersenspinsels en gedachten die je niet van jezelf herkent zoals: ‘Lukt het mij wel?’, ‘Kan ik de baby kalmeren?’, ‘Hoe houd ik de baby in leven?’, ‘Houdt de baby wel van mij?’ en ‘Houd ik wel van de baby?’

Het blijkt dat je veel van al die gedachten en gevoelens kunt clusteren. En als je die op een hoop gooit, met de gedachten en gevoelens van al die andere moeders, lijken er vier veel voorkomende thema’s naar voren te komen:

  • Voel je genoeg steun voor jou en de baby?
  • Lukt het je om dat kleine wonder goed te laten opgroeien (in leven te houden)?
  • Kun je je straks wel emotioneel verbinden aan de baby?
  • Lukt het je om jezelf te passen aan je nieuwe rol?

En dit wordt door Daniel Stern geschaard onder de term “Motherhood Constellation”. Even googlen en je vindt er van alles over. Trouwens, ook vaders lijken hier wat van te hebben, maar dat is nog niet zo uitgebreid in beeld gebracht jammer genoeg. Ze voelen zich in ieder geval verantwoordelijk om het gezin te onderhouden en dat geeft natuurlijk ook zo zijn worstelingen.

Leren vertrouwen op je intuïtie

Om dit artikel trouwens niet gelijk zwaar te maken, als je op je intuïtie vaart kom je een heel eind in deze fase overgang. Voor hen die net even wat andere gedachten of gevoelens hebben, die je niet herkent van jezelf, weet dan dat dit normaal is. Het hoort erbij, soms maar even, bij sommigen wat langer. En twijfel je, praat erover met iemand die je vertrouwt.

Inmiddels weet ik uit mijn eigen 9 jaar “moeder-zijn-ervaring”, dat sommige thema’s nog wel iets langer kunnen blijven hangen. Zoals bij mij het thema; je aanpassen aan je nieuwe rol. Toen ik laatst op de fiets zat, zag ik onze dametjes voor mij fietsen en besefte ik me: ‘ik ben hun moeder. Die meiden hebben we opgevoed, een veilige haven gegeven en ze vertrouwen blind op mij. Ze zien mij onvoorwaardelijk als moeder, waar ze ook zijn, wat ik ook doe. Ik ben echt hun moeder.’ Het blijft toch wonderlijk allemaal.

Heb jij vragen over het begrip Motherhood Constellation?  Of ben je op zoek naar advies? Neem dan contact met ons op.

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief