Miskraam

Wat is een miskraam
Een zwangerschap die in de eerste 12 weken uit zichzelf stopt, noemen we een miskraam. Over miskraam is al veel geschreven. Met name als het gaat om de fysieke klachten en de eventuele medische ondersteuning die je kan krijgen. Op thuisarts vindt je veel informatie over een miskraam.

Dit komt omdat veel vrouwen in hun leven te maken krijgen met een miskraam. Er is veel geschreven over een miskraam, omdat veel vrouwen te maken krijgen met een miskraam. Soms is de miskraam nog in een pril stadium (enkele weken) en lijkt het niet veel anders dan een normale ongesteldheidsperiode. In andere situaties ben je al langer zwanger en zal de foetus op met medische ondersteuning uit je baarmoeder komen. Ongeacht het aantal weken dat je zwanger bent, is het meestal een emotionele gebeurtenis.

Welke klachten kun je zien bij onverwerkte rouw over een miskraam

  • Verdriet
  • Sombere stemming die niet overgaat
  • Schuldig blijven voelen
  • Vermijden om erover te praten of situaties vermijden met zwangeren en baby's
  • Je terug trekken


Bespreek je zorgen 

Heb jij het idee dat jouw rouwproces stagneert en dat je je niet beter voelt, bespreek dan je zorgen met je huisarts of verloskundige. Samen kunnen jullie kijken of er een reden is om een specialist te betrekken.

Richtlijnen en achtergrondinformatie voor professionals