Ga naar de inhoud

(Preverbaal) trauma

Hulp bij trauma of nare ervaringen bij het kind of helpen bij het voorkomen ervan

Medische handelingen en trauma

Er is sprake van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) als je kind na een ingrijpende gebeurtenis, klachten (ook wel Post Traumatische Stress reacties) ontwikkelt die niet weg gaan. Je kind hoeft géén klachten over te houden na een ingrijpende gebeurtenis. Die kans is groter als alle volwassenen om een kind heen, oog hebben voor de preventie van Post Traumatische Stress Stoornis.  

 

Preventie van medisch trauma: voorkomen is beter dan genezen

Daarom is het goed om je te informeren wat er gaat gebeuren als je baby, peuter of kleuter medische handelingen moet ondergaan. Jij bent de veilige haven en de veilige basis van je kind. Als jij zelf weet wat er gaat komen, dan kan jij wellicht troost bieden. Wanneer het kan in de situatie, dan is lichamelijk troosten tijdens handelingen, een goede manier om stress te verminderen bij je kind. En dit helpt om trauma te voorkomen. Dit troosten kan goed bij handelingen zoals (infuus)prikken, verdoven of een sonde plaatsen. 

Op tijd drinken werkt het meest kalmerend voor je kleintje. Als je borstvoeding geeft, dan kan jij je kind aanleggen; als je flesvoeding geeft, dan kun jij je kindje uit de fles laten drinken. Ook helpt lichamelijk troosten, troosten met je stem én troosten met suikerwater. De organisatie Be Sweet to Babies heeft deze uitleg in veel talen beschikbaar gesteld.

Hoe je je kind helpt herstellen na ziekenhuisopname, kun je hier lezen: omgaan met de naweeën van medisch handelen bij jonge kinderen.

Wat kan je zelf doen bij trauma van je kind

Niet alle nare gebeurtenissen veroorzaken een posttraumatische stressstoornis. Met de juiste opvang, zwakken post traumatische stress reacties af. Ouders die de signalen van hun kind signaleren en emotionele veiligheid kunnen bieden, helpen hun kind de situatie te begrijpen en te verwerken en zo kan de veiligheid herstellen. Niet altijd heb je daar als ouder invloed op. Ook het karakter van het kind kan meespelen in hoeverre je kind angstig blijft.

Wil je meer uitleg over hoe je als omgeving de eerste opvang van je kind kan doen, nadat er zich een nare ervaring(en) heeft voorgedaan? 

Kijk dan naar deze uitleg van traumatherapeut Marilene de Zeeuw. 

Heeft mijn jonge kind een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?

Twijfel je of je jonge kind een Posttraumatische Stressstoornis heeft? In deze informatiefolder krijg je meer uitleg over de symptomen.

Er zijn daarvoor verschillende manieren om te kijken of dit klopt. Op dit moment is het meest zinvol, om daarvoor naar een gespecialiseerde professional te gaan. Een IMH-specialist die ervaring heeft met trauma bij jonge kinderen. 

Wil je meer achtergrond over traumabehandeling bij baby’s? Lees dan dit artikel van traumatherapeut Marianne Went. Traumatherapeuten Carlijn de Roos en Frederike Scheper leggen met voorbeelden uit hoe EMDR bij preverbaal trauma eruit ziet.

Voorlezen aan je jonge kind over nare ervaringen

Je baby of peuter neutraal en zonder oordeel vertellen wat er aan de hand is, helpt veerkracht bevorderen. Hier vind je tips om dit te doen met een voorlees- of prentenboek in de hand, als je zoekt naar woorden. En indien je niet in de gelegenheid bent om een boek te kopen, informeer dan bij de bibliotheek. Kinderen krijgen daar een gratis abonnement met het boekstartkoffertje.

Ondersteuning vinden bij andere ouders

Mocht je in contact willen komen met andere ouders, dan kan dit. Bij Buurtmama’s kun je zelf groepen opzetten die ook te maken hebben gehad met stress en spanning. Bij Mommy friends kun je bij jou in de buurt een vriendschap ontwikkelen met een andere mama.

Ons eigen ondersteuningsaanbod voor ouders

Als je onzeker bent wat je nu het beste kan doen, dan kan je met onze IMH deskundigen overleggen en een plan van aanpak maken hoe om te gaan met de spanning en de stress. We kunnen je hierbij helpen in ons pakket met 3 gesprekken of indien na intake blijkt gelijk aan de slag gaan met traumabehandeling gericht op medisch trauma in het pakket met 5 gesprekken.

Gespecialiseerde hulp bij trauma en onveiligheid?

Als er veel gebeurd is, kan het ook prettig voor je zijn om live een professional om hulp te vragen. Vind hier gespecialiseerde hulpverleners: IMH Nederland, VEN en DAIMH