Meteen naar de inhoud

Kinderopvang; contacten met ouders in deze crisis van groot belang!

Geen praatje meer bij het wegbrengen, delen van blijdschap over een nieuw ‘sprongetje’ of bespreken van de twijfels of zorgen die je hebt….
Nu de kinderopvang dicht is, is het intensieve contact tussen ouders en jou als medewerker uit de kinderopvang verdwenen. Ouders zijn nu thuis met hun kinderen, en dit is lang niet altijd makkelijk. Veel ouders ervaren stress thuis; er moet thuis gewerkt worden, er kunnen financiële problemen ontstaan en er is weinig afleiding en ontspanning. Gezinnen komen onder druk te staan en grenzen worden sneller bereikt. Dit is voor gezinnen waarbij al sprake was stress en onveiligheid thuis een extra uitdaging, zeker daar waar de steunbronnen van de sociale omgeving of de hulpverlening wegvallen.

In normale omstandigheden heb jij samen met je team een belangrijke rol in het signaleren van risico’s bij gezinnen met jonge kinderen. Nu zijn deze contacten met ouders in veel gevallen gestopt, terwijl juist in deze moeilijke tijden de vertrouwensrelatie tussen jullie en de ouders zo van belang is!

Wist jij dat het hebben van jonge kinderen de kans op een burn-out, echtscheiding of kindermishandeling vergroot? Er zijn allerlei onderzoek geweest, die de mentale druk bij ouders van gezinnen met jonge kinderen aantonen. Daarom vragen wij samen met het team van Proparents aandacht voor dit onderwerp.

Wat kan jij vanuit de kinderopvang doen? 

Wees je bewust van de unieke en belangrijke relatie die je met ouders hebt, en realiseer je dat jij nu een verschil kan maken. Door middel van telefonisch contact of beeldbellen kan je vragen naar de situatie thuis. Hoe ervaren ouders het? Hoe voelen ouders zich in deze situatie, redden ze zich? Welke zorgen hebben ze? Wat zien ze bij hun kinderen? Wees oprecht geïnteresseerd, want dan vertelt de ander veel meer. Het is misschien even wennen, niet praten over de opdrachtjes maar vragen naar de binnenwereld van ouders, maar het brengt je verder!

Wees daarbij vooral een luisterend oor voor ouders en blijf in contact. Even stoom afblazen voor ouders kan al helpen. Er zijn niet voor niets in Nederland zoveel initiatieven ontstaan gericht op luisteren, zoals de kindertelefoon en de luisterlijn. Even van je afpraten verlaagt de spanning.
Daarnaast kan je ouders wijzen op lokale structuren die ouders ondersteunen, zoals het consultatiebureau. Misschien zijn er wel zorgorganisaties in de buurt, die laagdrempelige spreekuren houden. Of een online platform die aandacht heeft voor de druk van ouders, zoals bij Proparents of bij IMH Nederland. Sta naast de ouder, en verken samen mogelijke oplossingen of kansen om ondersteuning te vragen. 

En verder…

Probeer risico’s goed in te schatten. Hebben ouders en jij echt een onderbuikgevoel, over de druk in te thuissituatie, bespreek de zorgen dan met elkaar. En vraag toestemming om er met je team over te hebben. Blijf in ieder geval in contact met de ouder. Kom je er samen niet uit, of twijfel je? Zoek dan externe hulp. Samen helpen we elkaar!

Dit blog is geschreven door Anneke Tjepkema, orthopedagoog bij het Expertisecentrum Jonge kind.