Ga naar de inhoud

Kerst met je gezin

Kerstboom IMH Nederland

In dit blog deel ik enkele leuke tips ter inspiratie om samen een fijn en gezellig kerstfeest te vieren. Merry Christmas! Ik ben gek op kerst! Bij het horen van de eerste kerstliedjes krijg ik helemaal kriebels en de kerstboom staat bij ons steevast op 6 december in de woonkamer. Dit jaar is het de eerste kerst samen met m’n dochter en hier verheug ik mij erg op. Hopelijk vindt zij kerst net zo leuk als haar moeder.

Mijn eerste kerst-bal
Mocht je net zoals ik houden van knutselen dan is het erg leuk om zelf een bal te maken ter herinneringen aan het eerste kerstfeest. Natuurlijk zijn er ook genoeg leuke kerstballen te koop, al dan niet gepersonaliseerd. Door een kerstbal van glas of kersthanger van hout te versieren met een voetafdruk van je kindje met bijschrift in de trant van: ‘Mijn eerste kerst’ heb je heel eenvoudig een heel leuk aandenken! Natuurlijk kan dit ook met een gipsafdrukje gevormd in een rondje met een bijpassend hangertje. Op Pinterest staat een hoop inspiratie!

De kerstbal is dan gelijk een herinnering aan jullie eerste kerst. Over een paar jaar kunnen je samen met je kind de kerstboom versieren. Als ze bovendien ouder zijn, is het zo leuk om te zien hoe trots ze elk jaar weer zijn als ze hun oude (al dan niet zelf gemaakte) Kerst-knutselwerkjes uit de versierdoos tevoorschijn toveren! Dus mooie knutsels niet zomaar weggooien na kerst, maar bewaar ze vooral.

”Ik heb recentelijk mijn eigen eerste kerstbal terug gekregen, erg bijzonder om deze na al die jaren nog te hebben.”

Cadeau tips
Wellicht ben je net als wij overladen met cadeautjes in de eerste maanden en met Sinterklaas. Wat dan nog te geven? Hierbij enkele tips. Al deze items zijn vooral ook erg leuk als onderdeel van eigen kersttradities.

– Houten kerststalletje. Het kerststalletje van Little Dutch is een aanrader. Super schattig, staat leuk als versiering en als je kindje wat ouder is, kan er prima meegespeeld worden. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, merken en maten te verkrijgen. Vind je het leuk om zelf aan de knutsel te gaan? Door gebruik te maken van Peg Dolls, verf en vilt, kun je zelf super leuke figuurtjes maken!
– Kerstservies is een lekker praktisch cadeautje wat nog lang mee kan. Een leuk kommetje, plastic bordje of beker is gelijk super leuk voor het kerstdiner. En een feest als je die de komende jaren weer tevoorschijn tovert in december.
– Een boekje over kerstmis. Ikzelf heb een aantal leuke boekjes bij de kringloopwinkel gescoord en ik leen daarnaast nog een aantal boekjes bij de bibliotheek. Enkele tips zijn ‘Nijntjes kerstboom’ van Dick Bruna, ‘Kerstmis’ van Dick Bruna en ‘Woezel en pip, kerst in de tovertuin’. Nijntjes kerstboek kun je in de vorm van een kerstboom 3d vouwen, erg leuk voor onder de kerstboom!

Kerstdiner
Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je een lekker maaltje bereiden. Hoe gezellig is het om met het gezin of met de familie aan tafel te zitten. Laat die selfie maar komen! Ik ben van plan het vooral niet te moeilijk te maken. Mijn dochter krijgt de onderdelen van het kerstmenu zonder de sausjes en kruiden, ik vermoed kalkoen, boontjes en aardappeltjes. En dan gepresenteerd op haar mooie kerstbordje, hoe leuk is dat!

Je eigen tradities als gezin
De fijne momenten behorend bij bijvoorbeeld de kersttraditie zorgen voor versterking van familiebanden nu en in de toekomst. Deze positieve momenten zorgen voor geborgenheid,  warmte en aandacht voor elkaar. Hoe je dit als gezin invult is natuurlijk helemaal aan jullie. Tradities geven je als gezin iets om trots op te zijn en zorgt voor verbinding met belangrijke anderen om je heen. Wellicht herinner je je zelf ook gezinstradities, al dan niet met kerstmis. Hangen die ook niet samen met mooie muziek, geuren, gezelligheid, emotionele momenten of heerlijke smaken? Doordat tradities zich steeds herhalen en er vaak een mengelmoes samen komt van gezelligheid, geuren en smaken blijft het extra lang hangen.

Tradities zijn niet alleen leuk, maar ze hebben ook een belangrijke functie bij de ontwikkeling van kinderen.

Dit jaar is het aan ons gezin om eigen tradities te vormen en in de komende jaren uit te bouwen en in ere te houden. De foute kersttruien voor ons alle drie liggen al klaar. Niets is zo leuk om eigen kleine traditiemomenten te bedenken. Zoals samen kerstfilms kijken, kerstwandelingen maken of met stiften wintertekeningen maken op de muur. En lekker kerstkoekjes bakken met elkaar!

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer