Het belang van onderdak:
Het is voor zwangeren en ouders van baby’s en jonge kinderen belangrijk dat zij een veilige plek hebben waar zij kunnen wonen. Een veilige plek zorgt dat je je kan ontspannen en je beschermt bent tegen invloeden van buitenaf. Soms hebben gezinnen helemaal geen onderdak en leiden ze een zwervend bestaan. Of er zijn zoveel schulden, dat ouders een enorme huurachterstand hebben en er dreiging is dat het gezin op straat komt.
Soms hebben gezinnen wel huisvesting, maar is de huisvesting onveilig of schadelijk voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een woning met veel vocht – en schimmelplekken of als de electra niet goed is aangesloten en draden los door de woning lopen. Het kan ook zijn dat de woning of niet passend is bij de situatie. Bijvoorbeeld als er onvoldoende slaapplekken zijn of geen leeftijd ruimte voor de kinderen. Of als ouders het ingewikkeld vinden om de veiligheid van de woning aan te passen aan de jonge leeftijd van de kinderen.
Onderdak is een essentiële basisbehoefte. Het is belangrijk om van gezinnen die hulpvragen hebben, te weten of zij een veilige en stabiele woonplek hebben. Hebben zij dit namelijk niet, dan kan het namelijk zijn dat er veel energie, zorgen en stress uitgaat naar het vinden of behouden van deze veilige basisplek. Zorg dan dat je samen met het gezin een plan maakt om te zorgen dat er een vooruitzicht is op een stabiele en veilige woonplek.
Doelgroep:
Gezinnen die geen stabiele en veilige woonomgeving hebben.
Effectiviteit:
Er is geen specifieke interventie die je kan gebruiken. Het is belangrijk om samen met de gemeente, de woningbouwvereniging en waar nodig dak – en thuisloze organisaties af te stemmen hoe je het gezin het beste kan ondersteunen. Er zijn er diverse mogelijkheden om te zorgen voor een veilig onderdak. Zoals de woning reinigen, huursubsidie aanvragen, een noodwoning vinden of om vanuit de WMO woningaanpassingen te maken.
Meer informatie:
Wil je weten welke eerste stap te zetten om een gezin te ondersteunen, stem samen met het gezin af met een medewerker WMO van jouw gemeente.
Kijk op kenniscentrum letselpreventie voor meer informatie en checklist over veiligheid van kinderen in huis