Mentalization Based Treatment wordt ook wel MBT genoemd. MBT is een therapie die ontwikkeld is om volwassenen met borderline problematiek te helpen, maar het wordt het wordt tegenwoordig ook breder ingezet. In de therapie leert men om eigen gevoelens, gedachten en gedrag te begrijpen en die van de ander. Het vermogen om te snappen wat er in jezelf omgaat en om te snappen wat er in de ander omgaat noemen we mentaliseren. Lukt het volwassenen om goed te mentaliseren, dan verlopen interacties vaak beter en prettiger.
Mentaliseren wordt dan als een belangrijk element genoemd om de ouder-kind relatie te verbeteren. Daarom bevatten veel ouder-kind behandelingen onderdelen om het mentaliseren bij ouders te bevorderen. Naast de oorspronkelijke MBT-programma’s draaien er in Nederland inmiddels ook MBT programma’s die gericht zijn op ouders van jonge kinderen met als doel de band tussen ouder en kind te bevorderen (MBT-Parents ook wel MBT-P)
Doelgroep:
Ouders met borderline problematiek
Ouders die moeite hebben om hun eigen emoties en gedrag te begrijpen en het moeilijk vinden om de emoties van hun baby of jonge kind goed te begrijpen.
Effectiviteit:
Voor de doelgroep volwassenen met borderline is de effectiviteit van MBT al aangetoond en is als een van de eerste keus behandelingen opgenomen in de GGZ standaarden. In samenwerking met De Viersprong wordt er door MBT Nederland nu onderzoek gedaan naar verschillende andere MBT programma’s