Elke dag blijven voorlezen is nu ook een opdracht die wij meekrijgen van school als ouders. Hoe pak je dit nou op een leuke manier aan? Een keer op een andere plek voorlezen was een tip van de leerkracht. Een hele leuke tip, maar heb je al eens van interactief voorlezen gehoord?
Wat is interactief voorlezen?
Je betrekt je kind actief bij het verhaal, je laat ze als het ware meedoen en je laat ze meedenken. Vooraf, tijdens, maar ook achteraf het verhaal. Kijk bij de tips, hoe je interactief voorlezen kan aanpakken.
Waarom interactief voorlezen?
Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Zelfs baby’s genieten al van voorlezen. De ontwikkeling van taalbegrip start ook al in de eerste levensmaanden. Als je interactief gaat voorlezen merkje dat kinderen voorlezen steeds leuker gaan vinden. Echt een moment tijd voor elkaar, samen met de neus in je boeken genieten. Interactief voorlezen zorgt voor een beter taalbegrip. Kinderen koppelen taal aan plaatjes. Ze leren nieuwe woorden. Ze leren ook te luisteren en zich te concentreren. Door interactief voorlezen kunnen ze ook fantasie ontwikkelen omdat ze op mogen gaan in het moment en in het verhaal.
Interactief voorlezen kan erg gezellig zijn. Het is ook een moment om samen te lachen en te ontspannen. Een moment van aandacht en plezier. En is je kind er klaar mee voor vandaag. Doe het boek dicht, het hoeft niet uit vandaag. Het gaat niet om het uitlezen van het boek, maar om het plezier en de verbinding bij het interactief voorlezen. Â
Tips!
Bekijk het boek
Voordat je begint met lezen bekijken jullie eerst samen de kaft. Raad waar het verhaal over gaat. Bekijk de plaatjes in het boek. Wat gebeurt er in het verhaal? Heb jij dat ook weleens? Wat zou jij doen? Zonder een woord gelezen te hebben kun je al aan de slag met de fantasie van jou en je kinderen.
2. Stel vragen
Tijdens het lezen mag er tijd zijn voor vragen. Jij kan je kind vragen stellen over wat hij heeft gehoord of wat je ziet. Je kan plaatjes aanwijzen tijdens het lezen. Maak ook oogcontact met je kind. Trek gekke bekken. Leg lastige woorden uit. Maak geluiden of doe allerlei stemmetjes na. Laat je kind bedenken hoe het figuur uit het boek klinkt.
3. Zoek voorwerpen
Dit is leuk om na het voorlezen te doen om het verhaal tot leven te brengen. Zoek voorwerpen bij het boek. Zing er een liedje over. Laat je kind er een tekening van maken of een echte toneelvoorstelling opvoeren.
4. Herhaal
Als je iets herhaalt, dan zorg je dat het blijft hangen bij je kind. Je kan een boek dus meerdere malen voorlezen. Je kan eens een woord weglaten en je kind aankijken en vragen of hij/zij het woord nog weet. Je kind kan ook het boek voorlezen aan jou of zijn knuffels. Leuk om te zien wat ze er dan van maken. En let op, fouten maken is goed, dus je hoeft niet te corrigeren.Â
5. Tijd
Eigenlijk had deze tip wel op nummer 1 moeten staan, want zonder tijd gaat interactief voorlezen niet lukken. Hopelijk ben je al enthousiast geworden en ga je de tijd plannen om interactief voor te lezen. Het hoeft niet aan het eind van de dag als ze naar bed moeten en jij eigenlijk al wel heel erg moe bent. Je kan overdag ook een moment pakken om interactief voor te lezen.Â