IMH Utrecht

IMH Utrecht | Regionale ontwikkelingen & aanbod Infant Mental Health in Utrecht

Infant Mental Health netwerk regio Utrecht

Welkom op de pagina van IMH regio Utrecht, voor IMH-professionals die in werkzaam zijn binnen de provincie Utrecht. Met elkaar rollen we het werken vanuit de IMH-visie in de regio steeds verder uit. We bouwen samen aan een stevig netwerk, betrekken zo veel mogelijk organisaties en hebben samen intervisie. 

Regiocoördinatoren Utrecht:

Marloes Pelders-de Zeeuw – Pedagoog & IMH-specialist Opvoedpoli
Contactgegevens: marloes.pelders@opvoedpoli.nl (di, do, vr)

Lucet van Loveren – Systeemtherapeutisch Werker, FloorPlay specialist,IMH specialist bij Praktijk BOKS
Contactgegevens: lucet@praktijkboks.nl

Regiocoördinatoren Utrecht-West (regio Oudewater, Montfoort en Linschoten): 

Cyrelle Spruijt – orthopedagoog-generalist & IMH-consulent PHHaastrecht
Contactgegevens: cspruijt@phhaastrecht.nl 

Sanne Smit – vaktherapeut beeldend therapeut PHHaastrecht
Contactgegevens: ssmit@phhaastrecht.nl

In regio Utrecht-West is een werkgroep gestart. De deelnemers van deze werkgroep zijn in het najaar ook te vinden op deze regiopagina. Wil jij ook een steentje bijdrage? Mail dan naar Cyrelle of Sanne.

Marloes Pelders
Pedagoog & IMH-specialist
Lucet van Loveren
Systeemtherapeutisch Werker, FloorPlay specialist, IMH-specialist
Cyrelle Spruijt
Orthopedagoog-generalist & IMH-consulent
Sanne Smit
Vaktherapeut - beeldend therapeut
Previous
Next

Een IMH-basiscursus volgen tot Infant Family Associate? Of door voor Infant Family Practitioner?

Ik wil mij inzetten voor goede IMH netwerkzorg

Wij ondersteunen IMH-professionals om zo goed mogelijk en efficiënt samen te werken omwille van de juiste ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen.  En als jij diezelfde missie hebt, dan je ben je welkom!

Wat krijg je
Onderlinge verbinding tussen professionals vinden we belangrijk bij IMH Nederland. Om hierin te faciliteren bieden we jou: 

  • Een inspirerende online community met IMH professionals uit heel Nederland, waarin je kennis en vraagstukken met collega professionals kunt delen.
  • Ruim 50 IMH-tools die voor je klaarstaan die je kunt gebruiken om werken vanuit de Infant Mental Health-visie goed vorm te geven.
  • Advies en ondersteuning vanuit IMH Nederland

Vind een IMH-professional of specifieke methode in Utrecht

In onze database staan gescreende (zorg)professionals & (zorg)organisaties uit de regio. Onze database bestaat uit portfolio’s van leden, die allen minimaal een IMH-scholing van 15 uur en actief werkzaam zijn met gezinnen met jonge kinderen. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en methodes zijn. Wil jij ook zichtbaar zijn op onze website? Kies dan voor ons Pakket 2 IMH netwerkzorg!

Zorgvuldig opstellen van een interventieplan

IMH Nederland vindt het belangrijk om bij aanvang van een interventieplan, zorgvuldig na te denken waarom je kiest voor welke interventie of combinaties van interventies. Dit betekent dat een zorgvuldige triage, gebaseerd op hypothesen nodig is, dat duidelijk is wie wat doet en hoe er geëvalueerd wordt. Hoe er tot een juiste interventieplan en samenwerking gekomen kan worden, wordt beschreven binnen de IMH-netwerkzorg. Elke professionals en organisatie houdt zijn eigen behandelverantwoordelijkheid, IMH Nederland faciliteert en stimuleert samenwerking. 

IMH projecten in de regio Utrecht

Nu Niet Zwanger (NNZ) ondersteunt en traint hulpverleners bij het aangaan van het intieme gesprek over kinderwens. Ze traint hulpverleners die de rol van aandachtsfunctionaris NNZ binnen hun organisatie op zich willen nemen. Lees meer over Nu Niet Zwanger.

Kansrijke Start

Kansrijke Start is een landelijke campagne, om jonge kinderen een betere start te geven. Er wordt ingezet op betere samenwerking en de vorming van coalities via een subsidie die aan gemeentes wordt aangereikt. In provincie Utrecht hebben meerdere gemeenten een subsidie aangevraagd bij het Landelijk programma Kansrijke Start.

Onrustige Baby netwerkzorg

Infant Mental Health zorg, dichtbij ouders voor ouders met een onrustige baby! In Utrecht wordt onder leiding van kinderartsen Karola de Graaf en Ineke de Kruijff netwerkzorg uitgerold. Met verbinding tussen ziekenhuiszorg, 1e lijn, geboortezorg, JGZ en sociaal domein. Op helpmijnbabyhuilt.nl vind je meer informatie.

PABO jonge kind

Hogeschool Utrecht heeft een expertisecentrum Jonge Kind die leerkrachten opleidt tot Jonge Kind Specialist. Tevens zetten ze zich samen met andere PABO’s in binnen het Expertisecentrum Early Childhood Education met projecten om binnen het basisonderwijs meer aandacht te krijgen voor deze leeftijdsgroep.

Integrale Vroeghulp

Voor ouders van kinderen met (vermoeden van) ontwikkelingsproblematiek in Utrecht. Er zijn meerdere kernteams zoals in IJsselstein en Utrecht-West. Meer informatie over Integrale Vroeghulp Utrecht.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je regio?

Aanmelden regionieuws Utrecht

Waarom Infant Mental Health netwerkzorg?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van de Infant Mental Health-visie. Het richt zich niet op één aspect van de groei of ontwikkeling van het  jonge kind, maar allerlei kennisgebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede netwerksamenwerking en het maken van één gezinsplan.

Infant Mental Health-professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut, aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij gezinnen met (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied en het indiviuele gezinslid, maar IMH behandelplannen zijn integraal van opzet, houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin, individuele kenmerken en de relaties onderling. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Volg ons ook op social media