Meteen naar de inhoud

IMH Groningen

IMH Groningen | Regionale ontwikkelingen & aanbod Infant Mental Health in Groningen

Vind een IMH-professional of specifieke methode in Groningen

In onze database staan gescreende (zorg)professionals & (zorg)organisaties uit de regio. Onze database bestaat uit portfolio’s van leden, die allen minimaal een IMH-scholing van 15 uur en actief werkzaam zijn met gezinnen met jonge kinderen. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en methodes zijn. Wil jij ook meedoen, heb je een IMH-scholing gedaan en wil je vindbaar zijn voor ouders en professionals? Meld je dan aan voor ons Pakket 2 IMH netwerkzorg!

Zorgvuldig opstellen van een interventieplan

IMH Nederland vindt het belangrijk om bij aanvang van een interventieplan, zorgvuldig na te denken waarom je kiest voor welke interventie of combinaties van interventies. Dit betekent dat een zorgvuldige triage, gebaseerd op hypothesen nodig is, dat duidelijk is wie wat doet en hoe er geëvalueerd wordt. Hoe er tot een juiste interventieplan en samenwerking gekomen kan worden, wordt beschreven binnen de IMH-netwerkzorg. Elke professionals en organisatie houdt zijn eigen behandelverantwoordelijkheid, IMH Nederland faciliteert en stimuleert samenwerking. 

Kick-Off Groningen: vervolg

Op initiatief van Niels van Delden, Hinke Boomsma en Elvira Hensema is er in de regio Groningen een kick-off georganiseerd op 2 maart 2022. Doel is om een IMH-regionetwerk op te zetten voor de jonge kind professionals. Daarmee willen we net als in o.m. Twente en Arnhem, de verbinding tussen professionals onderling verstevigen en de netwerken tussen ziekenhuiszorg, voorveld, 1e en 2e lijn verbeteren.

De bijeenkomst is door ruim 250 professionals uit de regio bezocht. Wat bijzonder en daardoor is er veel input gekomen over een vervolg. Op deze pagina zullen we binnenkort meer vermelden over wat er nu de kick-off zal volgen. 

Introductiecursus Infant Mental Health Noord

Ben jij als professional werkzaam in Groningen en ben je op zoek naar kortdurende scholing in IMH? Bekijk dan alle informatie over onze introductiecursus Noord via onderstaande button. Ben je op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan hier ons gehele cursusaanbod.

Ik wil mij inzetten voor goede IMH netwerkzorg

Wij ondersteunen IMH-professionals om zo goed mogelijk en efficiënt samen te werken omwille van de juiste ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen.  En als jij diezelfde missie hebt, dan je ben je welkom!

Wat krijg je
Onderlinge verbinding tussen professionals vinden we belangrijk bij IMH Nederland. Om hierin te faciliteren bieden we jou: 

  • Een inspirerende online community met IMH professionals uit heel Nederland, waarin je kennis en vraagstukken met collega professionals kunt delen.
  • Ruim 50 IMH-tools die voor je klaarstaan die je kunt gebruiken om werken vanuit de Infant Mental Health-visie goed vorm te geven.
  • Advies en ondersteuning vanuit IMH Nederland

IMH projecten in de regio Groningen

Nu Niet Zwanger ondersteunt hulpverleners bij het aangaan van het intieme gesprek over kinderwens. Nu Niet Zwanger (NNZ) traint hulpverleners die de rol van aandachtsfunctionaris NNZ binnen hun organisatie op zich willen nemen. In provincie Groningen ondersteunen diverse gemeenten het programma Nu Niet Zwanger.

Kansrijke Start

Kansrijke Start is een landelijke campagne, om jonge kinderen een betere start te geven. Er wordt ingezet op betere samenwerking en de vorming van coalities via een subsidie die aan gemeentes wordt aangereikt. Meerdere Groningense gemeenten, zoals Oldambt nemen deel. Lees meer wie er nog meer meedoen via het Landelijk programma Kansrijke Start.

Onrustige Baby netwerkzorg

Infant Mental Health zorg, dichtbij ouders voor als zij een onrustige baby hebben. In elke regio worden professionals specifiek opgeleid om vanuit netwerkzorg ouder en kind te begeleiden goed te begeleiden. Op helpmijnbabyhuilt.nl vind je meer informatie voor aanspreekpunten in deze regio.

PABO jonge kind

Hanzehogeschool heeft een expertisecentrum Jonge Kind die leerkrachten opleidt tot Jonge Kind Specialist. Tevens zetten ze zich samen met andere PABO’s in binnen het Expertisecentrum Early Childhood Education met projecten om binnen het basisonderwijs meer aandacht te krijgen voor deze leeftijdsgroep.

Integrale Vroeghulp

Voor ouders van kinderen met (vermoeden van) ontwikkelingsproblematiek in Groningen. Meer informatie over Integrale Vroeghulp Groningen.

Samen voor het jonge kind

In ‘Samen voor het jonge kind‘ werken gedragswetenschappers van Accare, Ambiq en Cosis samen met het doel problemen snel te signaleren en gelijk de juiste interventie te plegen (matched care). Daar omheen hebben zij een schil aan professionals met wie zij samenwerken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je regio?

Aanmelden regionieuws Groningen

Waarom Infant Mental Health netwerkzorg?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van de Infant Mental Health-visie. Het richt zich niet op één aspect van de groei of ontwikkeling van het  jonge kind, maar allerlei kennisgebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede netwerksamenwerking en het maken van één gezinsplan.

Infant Mental Health-professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut, aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij gezinnen met (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied en het indiviuele gezinslid, maar IMH behandelplannen zijn integraal van opzet, houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin, individuele kenmerken en de relaties onderling. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Volg ons ook op social media