IMH Friesland

IMH Friesland | Regionale ontwikkelingen & aanbod Infant Mental Health in Friesland

Infant Mental Health netwerk in Friesland

Welkom op de pagina van IMH Friesland. Friesland heeft een eigen netwerk, die al  jaren draait. We verwijzen graag door naar hun website IMH netwerk Friesland. Onderstaande regiocoördinator is tevens betrokken bij IMH netwerk Friesland

Regiocoördinatoren Freisland: 

Heleen Mulder – Klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsychotherapeut en IMH-specialist bij Psychotherapie Jeugd Drachten
Contactgegevens: info@psychotherapiejeugddrachten.nl & 0512-54 58 04

Laura Maats-Klein – GZ-psycholoog, Psychotherapeut en i.o. IMH-specialist
Contactgegevens: http://linkedin.com/in/laura-maats-klein-2936901b

Corina Wiersma-de Wagt – Jeugdhulp Friesland, Manager Behandelzaken, BEC jonge kind, Orthopedagoog-Generalist NVO, BIG nr.: 69927271031,  Supervisor NVO
Contactgegevens: wiersma.c@jeugdhulpfriesland.nl en 06 – 46 39 56 44

Heleen Mulder
Klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsychotherapeut en IMH-specialist
Laura Maats-Klein
GZ-Psycholoog, Psychotherapeut en i.o. IMH-specialist
Corina Wiersma-de Wagt
Manager Behandelzaken, BEC jonge kind, Orthopedagoog-Generalist & Supervisor NVO
Previous
Next

Van harte uitgenodigd voor het volgende IMH café Friesland!

Voor wie? Voor Friese professionals die met ouders en jonge kinderen werken
Wanneer? Donderdag 27 oktober 19.30 – 21.30 uur
Waar? Ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten, zaal 5 (naast hoofdingang)
Kosten? Gratis
NB: Er is een maximum van 25 deelnemers

Thema: “Samenwerken met ouders, ook als het lastig is.”
We kennen allemaal de lastige situaties: ouders met een wel heel dringende hulpvraag, of ouders die de zin van jouw mooie plan niet zien, of ouders die wel erg naar het kind kijken en niet zien hoe zijzelf…

Vanuit de IMH-visie zijn handvatten ontwikkeld om hiermee om te gaan. Omdat de samenwerking met ouders cruciaal is voor het kind. In dit komende IMH café lichten we dit toe, mede aan de hand van ervaringen van de paramedici uit de Friese IMH-intervisiegroep, die werken met het jonge kind als aangemelde patiënt. Er is gelegenheid om met elkaar te sparren over eigen casuïstiek en om elkaar te ontmoeten.

Let op: in verband met het maximum aantal deelnemers, is er momenteel een stop op de aanmeldingen. Het volgende IMH-Café wordt binnenkort bekend gemaakt.

Ik wil mij inzetten voor goede IMH netwerkzorg

Wij ondersteunen IMH-professionals om zo goed mogelijk en efficiënt samen te werken omwille van de juiste ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen.  En als jij diezelfde missie hebt, dan je ben je welkom!

Wat krijg je
Onderlinge verbinding tussen professionals vinden we belangrijk bij IMH Nederland. Om hierin te faciliteren bieden we jou: 

  • Een inspirerende online community met IMH professionals uit heel Nederland, waarin je kennis en vraagstukken met collega professionals kunt delen.
  • Ruim 50 IMH-tools die voor je klaarstaan die je kunt gebruiken om werken vanuit de Infant Mental Health-visie goed vorm te geven.
  • Advies en ondersteuning vanuit IMH Nederland

Introductiecursus Infant Mental Health regio Noord

Ben jij als professional werkzaam in Friesland en ben je op zoek naar kortdurende scholing in IMH? De introductiecursus Infant Mental Health neemt zorgprofessionals met HBO- & WO werk – en denkniveau in 15 uur mee langs de Infant Mental Health Visie. Deze cursus wordt verzorgd door IMH Nederland en wordt gegeven door Niels van Delden (orthopedagoog, IMH-specialist & Floorplay specialist) & Corina Wiersma-de Wagt (Orthopedagoog Generalist)

Het doel van deze cursus is om professionals die werken met gezinnen met jonge kinderen kennis te laten maken met de basisprincipes van Infant Mental Health en hoe je dit gedachtegoed kan toepassen in de (klinische) praktijk. Indien de cursus incompany wordt aangeboden, streeft de introductiecursus er tevens na dat je intern dezelfde taal gaat spreken, zodat je met elkaar op een eenduidige manier binnen je organisatie kan handelen met betrekking tot zwangeren en gezinnen met jonge kinderen.

Data en tijden
Lesdag 1: Maandag 10 oktober 13:30 – 16:30 uur
Lesdag 2: Maandag 12 december 13:30 – 16:30 uur
(Beide lesdagen zijn online, via Zoom)

Duur van de cursus
Contacturen: 15 uur + Studiebelasting (literatuur): 10 uur

Kosten van de cursus
€ 455

Bekijk alle informatie over onze introductiecursus Noord via onderstaande button. Ben je op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan hier ons gehele cursusaanbod

Vind een IMH-professional of specifieke methode in Friesland

In onze database staan gescreende (zorg)professionals & (zorg)organisaties uit de regio. Onze database bestaat uit portfolio’s van leden, die allen minimaal een IMH-scholing van 15 uur en actief werkzaam zijn met gezinnen met jonge kinderen. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en methodes zijn. Wil jij ook zichtbaar zijn op onze website? Word dan lid Netwerkzorg!

Zorgvuldig opstellen van een interventieplan

IMH Nederland vindt het belangrijk om bij aanvang van een interventieplan, zorgvuldig na te denken waarom je kiest voor welke interventie of combinaties van interventies. Dit betekent dat een zorgvuldige triage, gebaseerd op hypothesen nodig is, dat duidelijk is wie wat doet en hoe er geëvalueerd wordt. Hoe er tot een juiste interventieplan en samenwerking gekomen kan worden, wordt beschreven binnen de IMH-netwerkzorg. Elke professionals en organisatie houdt zijn eigen behandelverantwoordelijkheid, IMH Nederland faciliteert en stimuleert samenwerking. 

IMH projecten in de regio Friesland

Nu Niet Zwanger (NNZ) ondersteunt en traint hulpverleners bij het aangaan van het intieme gesprek over kinderwens. Ze traint hulpverleners die de rol van aandachtsfunctionaris NNZ binnen hun organisatie op zich willen nemen. Lees meer over Nu Niet Zwanger.

Kansrijke Start

Kansrijke Start is een landelijke campagne, om jonge kinderen een betere start te geven. Er wordt ingezet op betere samenwerking en de vorming van coalities via een subsidie die aan gemeentes wordt aangereikt. In provincie Utrecht hebben meerdere gemeenten een subsidie aangevraagd bij het Landelijk programma Kansrijke Start.

Integrale Vroeghulp

Voor ouders van kinderen met (vermoeden van) ontwikkelingsproblematiek in Friesland. Lees meer via Integrale Vroeghulp Friesland.

Onrustige Baby netwerkzorg

Infant Mental Health zorg, dichtbij ouders voor als zij een onrustige baby hebben. In elke regio worden professionals specifiek opgeleid om vanuit netwerkzorg ouder en kind te begeleiden goed te begeleiden. Op helpmijnbabyhuilt.nl vind je meer informatie voor aanspreekpunten in deze regio.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je regio?

Aanmelden regionieuws Friesland

Waarom Infant Mental Health netwerkzorg?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van de Infant Mental Health-visie. Het richt zich niet op één aspect van de groei of ontwikkeling van het  jonge kind, maar allerlei kennisgebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede netwerksamenwerking en het maken van één gezinsplan.

Infant Mental Health-professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut, aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij gezinnen met (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied en het indiviuele gezinslid, maar IMH behandelplannen zijn integraal van opzet, houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin, individuele kenmerken en de relaties onderling. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Volg ons ook op social media