IMH Friesland

Regiopagina voor laatste ontwikkelingen m.b.t. (zorgaanbod) Infant Mental Health 

Infant Mental Health netwerk in Friesland

Welkom op de pagina van IMH Friesland. Friesland heeft een eigen netwerk, die al  jaren draait. We verwijzen graag door naar hun website IMH netwerk Friesland. Onderstaande regiocoördinator is tevens betrokken bij IMH netwerk Friesland


Regiocoördinatoren: 

Heleen Mulder – Klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsychotherapeut en IMH-specialist bij Psychotherapie Jeugd Drachten
Contactgegevens: info@psychotherapiejeugddrachten.nl & 0512-54 58 04

Laura Maats-Klein – GZ-psycholoog, Psychotherapeut en i.o. IMH-specialist bij Meidy
Contactgegevens: lauram@meidy.nl en 06 – 11 05 27 84

Corina Wiersma-de Wagt – Jeugdhulp Friesland, Manager Behandelzaken, BEC jonge kind, Orthopedagoog-Generalist NVO, BIG nr.: 69927271031,  Supervisor NVO
Contactgegevens: wiersma.c@jeugdhulpfriesland.nl en 06 – 46 39 56 44

Heleen Mulder
Klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsychotherapeut en IMH-specialist
Laura Maats-Klein
GZ-Psycholoog, Psychotherapeut en i.o. IMH-specialist
Corina Wiersma-de Wagt
Manager Behandelzaken, BEC jonge kind, Orthopedagoog-Generalist & Supervisor NVO
Previous
Next

Kick-off en IMH Café Friesland

Op 3 februari 2022 heeft de kick-off Friesland plaatsgevonden. Met als doel om de IMH-visie grotere bekendheid geven en de samenwerking versterken tussen alle ketenpartners rondom jonge kinderen en hun ouders. Hoe eerder er adequate hulp komt als er problemen zijn in een jong gezin, des te beter is het voor het kind. De Infant Mental Health-visie biedt daarvoor een onderbouwd perspectief en handvatten.

In aansluiting op de kick-off volgde ons IMH-café, met als onderwerp ‘Kijken naar hechting vanuit de Cirkel van Veiligheid’. Hierbij was er ruimte voor delen van kennis, kennismaking en verdieping op het thema hechting en het IMH-café met als onderwerp: “Ouderschapsthematiek, wat betekent deze nieuwe fase voor jou als persoon?”

Indien er nieuwe, regionale activiteiten zijn, zullen deze op deze pagina vermeld worden.

Belangstelling voor IMH-cursus Friesland?

Het betreft een geaccrediteerde cursus door en voor Friese professionals die met jonge kinderen en hun ouders werken. Hierdoor kan ook verbinding ontstaan tussen de verschillende werkplekken van de professionals.

De cursus is de Module 1 van de RINOGroep Utrecht (zie voor accreditatie de link hiernaast) en bestaat uit acht hele dagen, om de week, gegeven door twee vaste docenten. Daarnaast zijn er op vier dagen gastdocenten, namelijk een traumadeskundige, een kinderarts, een psychiater en een hulpverlener met ervaring op gebied van culturele diversiteit.

Deze module kan los worden gevolgd maar geldt ook als eerste module van de opleiding tot IMH-consulent en IMH-specialist DAIMH.

Schrijf je nu in bij RinoGroep!

Inschrijven kan via Rinogroep.nl/opleiding

Praktische gegevens (zie ook link hierboven)
Locatie: Terherne
Start: vrijdag 2 september 2022
Frequentie: acht keer een vrijdag, eens per veertien dagen
De kosten: afhankelijk van het aantal deelnemers (max 18) min. € 2.060 tot max. € 2.640

Vragen? Mail Ike van der Schoor, IMH opleidingscoördinator RINOGroep Utrecht: i.van.der.schoor@rinogroep.nl. of Heleen Mülder, docent: info@psychotherapiejeugddrachten.nl

Introductiecursus Infant Mental Health regio Noord

Ben jij als professional werkzaam in Friesland en ben je op zoek naar kortdurende scholing in IMH? De introductiecursus Infant Mental Health neemt zorgprofessionals met HBO- & WO werk – en denkniveau in 15 uur mee langs de Infant Mental Health Visie. Deze cursus wordt verzorgd door IMH Nederland en wordt gegeven door Niels van Delden (orthopedagoog, IMH-specialist & Floorplay specialist) & Corina Wiersma-de Wagt (Orthopedagoog Generalist)

Het doel van deze cursus is om professionals die werken met gezinnen met jonge kinderen kennis te laten maken met de basisprincipes van Infant Mental Health en hoe je dit gedachtegoed kan toepassen in de (klinische) praktijk. Indien de cursus incompany wordt aangeboden, streeft de introductiecursus er tevens na dat je intern dezelfde taal gaat spreken, zodat je met elkaar op een eenduidige manier binnen je organisatie kan handelen met betrekking tot zwangeren en gezinnen met jonge kinderen.

Data en tijden
Lesdag 1: Maandag 10 oktober 13:30 – 16:30 uur
Lesdag 2: Maandag 12 december 13:30 – 16:30 uur
(Beide lesdagen zijn online, via Zoom)

Duur van de cursus
Contacturen: 15 uur + Studiebelasting (literatuur): 10 uur

Kosten van de cursus
€ 455

Bekijk alle informatie over onze introductiecursus Noord via onderstaande button. Ben je op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan hier ons gehele cursusaanbod

Wetenschappelijk onderzoek IMH NederlandIn onze database staan (zorg)organisaties uit Friesland die Infant Mental Health getrainde professionals in dienst hebben. We vinden het namelijk belangrijk dat professionals die met jonge kinderen werken, denken en handelen vanuit eenzelfde visie. Daarom screenen we bij inschrijving of en zo ja, welke IMH- training professionals gedaan hebben. 

Zorgaanbod eenvoudig inzichtelijk via digitale portfolio’s

Onze database bestaat uit portfolio’s van leden. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en interventiemethodes zijn. Als platform zijn we bovendien op de hoogte van de actuele wachtlijst.  Met deze informatie denken wij mee met verwijzers en matchen de hulpvraag met de juiste expertise. Zo hoef je als huisarts, jeugdarts of gemeente niet meer op zoek naar het beste aanbod en kan je aandacht uit gaan naar de zorg voor het gezin.

Kunnen we jou ergens mee van dienst zijn?  Neem vrijblijvend contact met ons op 

Deelnemende organisaties IMH regionetwerk

Waarom een Infant Mental Health professional?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van Infant Mental Health. Het richt zich niet op 1 aspect van de groei of ontwikkeling van het kind, maar allerlei gebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede ketensamenwerking en het maken van 1 gezinsplan. 

Infant Mental Health professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij (zeer) jonge kinderen en hun gezinsleden. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied, maar zijn integraal van opzet en het plan houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Over IMH Nederland

Samen met onze partners zorgen wij dat ouders het juiste antwoord krijgen op hun vragen in de opvoeding. Daarbij willen we dat de wens van ouders centraal staat en de informatie dichtbij huis gevonden kan worden. Dat betekent dat onze professionals op een nieuwe manier samenwerken om te zorgen dat kennis van specialisten beschikbaar is op het moment dat ouders daar behoefte aan hebben.  We matchen hulpvraag met het juiste aanbod, bieden scholing, hebben een online IMH-behandelomgeving, verkorten de keten en zetten ons in voor zorginnovatie.  Ook deelnemen? Meld je aan! 

Volg ons ook op social media