IMH behandelingen

Ons aanbod van op het gebied van coaching en behandeling vanuit de Infant Mental Health-visie

Ondersteuning bij vragen over de start als gezin met een baby

Het krijgen van een baby of het helpen opgroeien van jonge kinderen kan vaak veel vragen oproepen bij ouders. Ouders zoeken gemiddeld zo’n 3 uur per dag steun en informatie op internet. Sommige vragen krijg je of krijgen jullie niet zelf opgelost in je eigen netwerk, of door informatie en zelfhulp op onze of andere websites. Dan kun je ook ondersteuning vinden bij Infant Mental Health experts (IMH-deskundigen) die bij onze netwerkzorg zijn aangesloten. Deze experts zijn in hun regio bij een netwerkzorgteam IMH (in oprichting) aangesloten. Die hulp kan gericht zijn op allerlei zorgen: over jou of jullie in je ouderrol, de ontwikkeling van je kind, over veel stress of over zorgen over jullie relatie, de invloed van nare gebeurtenissen op de ontwikkeling van jullie kind.

Zelf oplossen

Wil je alleen informatie? Zoek dan op onze themapagina’s informatie over verschillende hulpvragen van ouders. Je vindt hier zelfhulp en gratis online cursussen. Elke maand komen er nieuwe themapagina’s bij:
– Help ik heb Post- en Peripartum psychische klachten én een baby
– Help mijn baby of peuter heeft een trauma
Help mijn baby huilt
– Help mijn baby of peuter eet niet
– Help mijn baby of peuter slaapt niet

Met andere ouders oplossen

We weten dat ouders veel hebben aan steun van andere ouders. Dat kan net zoveel positieve verandering brengen als een individueel hulptraject. We wijzen je graag de weg naar goede vindplekken van digitale en live ouder communities, per thema.
Veel gemeenten bieden live oudercommunities aan, al dan niet begeleidt door deskundigen op het vlak van jonge gezinnen. Je kunt denken aan deze vormen:
– Centering Pregnancy en Centering Parenting georganiseerd door je verloskundige en de Jeugdgezondheidszorg in je gemeente
– Lokale maandelijkse ouder-kind café, borstvoedingscafé of Mamacafé: wandel eens binnen
– Cuddle & care, een wekelijks ouder-kind café voor jonge ouders
– Informele steun voor gezinnen door een ander gezin, een paar uur in de week:
– Informele steun door andere ouders die bij je langs komen bij Homestart
– Digitaal daten voor een koffiedate of wandeling op Buurtmama’s: de ontmoetingsplek voor mama’s
– Besloten groepen op Facebook of Instagram of andere oudercommunities.

Samen oplossen

Kom je er niet alleen uit met de informatie die je hebt gevonden? Of weten andere ouders ook onvoldoende raad met jouw situatie? Wil je een kort overleg, of een behandeltraject met een IMH deskundige die met je meedenkt? Zoek dan in ons overzicht naar een professional. Of kies het pakket van ons eigen platform dat bij je past.

Op jouw tijd en moment in gesprek

Op het platform IMH Nederland, waar veel IMH-deskundigen in Nederland bij zijn aangesloten, bieden we zowel een eenmalig gesprek als kortdurende behandeling. Wat jij wilt en wat past bij jouw vraag. We bieden dit online aan, en het kennismakingsgesprek is gratis. Heb jij liever een expert in de buurt die je live ontmoet? Dan kun je hier zoeken wie er in jouw buurt jullie kan helpen. Online ondersteuning is soms een uitkomst als je nauwelijks tijd hebt om naar hulp toe te gaan. Wil je actief aan de slag met de vragen die je hebt? En wil je laagdrempelig aan de slag, in jouw vertrouwde omgeving? Dan is een online ondersteuning mogelijk een uitkomst voor je. Je kan zelf kiezen wat bij je past.

Ons eigen ondersteuningsaanbod voor ouders

We zetten hier verschillende vormen van hulp via ons platform voor je op een rijtje:

Gratis kennismakingsgesprek

Aarzel je of online hulp wel bij jullie past? Je kunt in een kennismakingsgesprek verkennen hoe de hulp werkt, én of je een klik hebt met de IMH deskundige. Die klik vinden we belangrijk, zonder klik of match geen goede hulp. 

Hulp in drie gesprekken

Als (aanstaande) ouder komt er veel op je af. Soms lukt het om hier goed mee om te gaan. Maar er kunnen ook periodes zijn waarin je merkt dat je veel vragen hebt en graag wilt overleggen met een deskundige die breed kan kijken én naast jullie allemaal kan staan. In dit pakket kun je met behulp van een IMH deskundige in drie gesprekken aan de slag met de vragen die je hebt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de beschikbare tools en zelfhulp op onze thema websites.

Behandeling

Je zorgen over jullie gezin kunnen soms zo sterk zijn en lange tijd aanhouden. Met hulp van een behandelaar kun je op tijd je klachten ombuigen. Zo kun je weer met vertrouwen en energie je rol als opvoeder invullen en de ontwikkeling van je kind is weer in gang gezet. Je kunt in 5 gesprekken aan de slag met jullie situatie, na een eerste inventarisatie. Na dit eerste gesprek krijg je een korte samenvatting van jullie zorgen en een voorlopig plan van aanpak met 1. een focus op een van de problemen en 2. de behandeldoelen voor een van jullie, van jullie als ouders, of voor jullie allemaal. Als de hulp beter live gegeven kan worden, vertellen we je dat ook, en zoeken we naar een live behandelaar in jouw regio.

Jullie privacy en veiligheid

De online hulp krijg je aangeboden vanuit een beveiligde omgeving, met beeldbel ondersteuning en een informatie die je altijd kunt terugkijken of teruglezen op een moment dat jij het wenst. Je IMH deskundige of IMH behandelaar kijkt vervolgens samen met je hoe je deze kennis kan toepassen binnen jouw gezinssituatie.

Aanmelden

We bieden je een gratis kennismakingsgesprek. Dit helpt jou en ons om te zorgen dat je de juiste informatie en ondersteuning krijgt.

Vergoeding of zelf betalen?

We gaan op dit platform ervan uit dat je zelf de hulp betaalt. Je krijgt een factuur en die kun je mét een verwijzing van je huisarts of wijkcoach, kinderarts of jeugdarts bij je gemeente inleveren, met de vraag om vergoeding van de hulp. Zorgverzekeraars vergoeden meestal ook (een deel) van de zorg geboden door niet gecontracteerde zorgaanbieders. Wij hebben geen contracten met zorgverzekeraars of gemeenten. We hopen dat dit in de toekomst beter en anders geregeld raakt, dat landelijke aanbieders gemakkelijker contracten kunnen afsluiten met de 342 gemeenten in Nederland.

Niet tevreden?

We hopen dat je zo goed en snel mogelijk op weg geholpen wordt. Hopelijk sneller dan de wachtlijsten in het gewone aanbod. Ben je toch niet tevreden, dan horen we dat natuurlijk graag zelf. Dan kijken we hoe we het kunnen oplossen. Je niet geholpen voelen is het laatste wat we willen. Wil je niet met je behandelaar of met onze organisatie overleggen, dan kun je gebruik maken van onze klachtenprocedure.

Een Infant Mental Health professional is gespecialiseerd in de ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen en kan meedenken met jullie specifieke situatie

Onze behandelaren en experts

Met een team van behandelaren en experts op het vlak van Infant Mental Health bieden we behandelpakketten voor jonge gezinnen.

Informatie en kennis

Naast behandelpakketten bieden we jonge gezinnen ook informatie in het uitgebreide aanbod van behandelaren. Zie hier bijvoorbeeld wie wat doet.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over onze behandelpakketten? Neem contact met ons op via info@imhnederland.nl of 085-13 00 436 (uitzonderingen: zie openingstijden)