Ga naar de inhoud

IMH preventie en behandeling

Voor gespecialiseerde psychische zorg aan zwangeren, aanstaande ouders, gezinnen met baby’s en jonge kinderen

Ondersteuning bij vragen over de opvoeding van jonge kinderen

Het krijgen van een baby of het helpen opgroeien van jonge kinderen kan vaak veel vragen oproepen bij ouders. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat ouders gemiddeld zo’n 3 uur per dag zoeken naar steun en informatie op internet. Vaak geeft dit al eerste antwoorden. Maar we weten ook dat sommige vragen zich niet vanzelf oplossen. In die gevallen kan je bij ons terecht.

Ons team werkt in de zorg met zwangeren en ouders van jonge kinderen. Wij hebben daarnaast dit platform opgezet om te zorgen dat ouders ook zelf eenvoudig de juiste ondersteuning kunnen vinden bij Infant Mental Health professionals die bij onze netwerkzorg zijn aangesloten. Deze professionals zijn in hun regio bij een netwerkzorgteam IMH aangesloten

De hulp die je als ouders zoekt, kan gericht zijn op diverse vragen. Het kan gaan over jou of jullie in je rol als ouders. Het kan gaan over de ontwikkeling van je kind. Het kan ook gaan over je eigen mentale klachten of het kan gaan over de zoektocht naar de juiste ondersteuning. 

Zelf aan de slag

Wil je alleen informatie? Zoek dan op onze ABC voor ouders informatie over verschillende hulpvragen en onderwerpen. Je vindt hier zelfhulp en digitale materialen die je thuis kun gebruiken. 

Ons ondersteuningsaanbod voor ouders

Hulp in drie gesprekken

Als (aanstaande) ouder komt er veel op je af. Soms lukt het om hier goed mee om te gaan. Maar er kunnen ook periodes zijn waarin je merkt dat je veel vragen hebt en graag wilt overleggen met een professional die gespecialiseerd is in het ouderschap en opvoeden van jonge kinderen. 

In dit pakket kan je met behulp van een IMH professional in drie gesprekken aan de slag met de vragen die je hebt. Je krijgt naast de individuele ondersteuning, ook informatie en tools, zodat je ook tijdens en na de gesprekken handvatten hebt om mee aan de slag te gaan. 

Behandeling in vijf gesprekken

Je zorgen over jullie gezin kunnen soms sterk zijn en langere tijd aanhouden. Met hulp van een IMH-behandelaar kun je op tijd je klachten ombuigen. Zo kun je weer met vertrouwen en energie je rol als opvoeder invullen en de ontwikkeling van je kind weer ondersteunen.

Na een eerste inventarisatie van je vragen en zorgen, krijg je een korte samenvatting en een plan van aanpak. In dit plan van aanpak kiezen we een focus van de behandeling op één van de problemen, en staan de doelen waar we mee aan de slag gaan. In 5 behandelsessies ga je daarna met de doelen aan de slag. 

De behandeling is online of live in Delden. Als de hulp beter live gegeven kan worden, terwijl je niet in de regio Twente woont, dan zoeken we naar een behandelaar in jouw regio.

Begeleide oudergroepen

Onze deskundigen ondersteunen (aanstaande) ouders bij de opvoeding van baby’s, peuters en kleuters. Dit doen ze met een online groep waar ouders elkaar kunnen treffen en elkaar kunnen ondersteunenDe groep helpt je, door verhalen die je herkent. Je leert en je inspireert elkaar.

Een groep heeft een positieve werking op de ontwikkeling van kinderen en op de band tussen jou en je kind. Onze experts begeleiden de groep. Ook krijgen ouders van deze oudergroep toegang tot de live groepsbijeenkomsten voor ouders

De sfeer begeleide oudergroep is inspirerend, je herkent jezelf in verhalen van anderen en de groep is veilig tegelijk. Je denkt samen met andere ouders na, oefent met voelen wat stressvolle situaties bij je oproepen én je leert je te richten op wat je wél kunt beïnvloeden in jullie gezin. Je leert je verplaatsen in je kind én contact te houden met jezelf. 

Onze deskundigen zijn in de oudergroepen aanwezig, om de groep te begeleiden en je te voorzien van inzichtgevende materialen en oefeningen. 

Een Infant Mental Health professional is gespecialiseerd in de ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen en kan meedenken met jullie specifieke situatie

Jullie privacy en veiligheid

De online hulp krijg je aangeboden vanuit een omgeving die rekening houdt met je privacy, met beeldbel ondersteuning en informatie die je altijd kunt terugkijken of teruglezen op een moment dat jij het wenst. Je IMH professional of IMH behandelaar kijkt vervolgens samen met je hoe je deze kennis kan toepassen binnen jouw gezinssituatie.

Vergoeding of zelf betalen?

Op dit moment werken wij contractvrij en hebben we geen afspraken met gemeenten of zorgverzekeraar. Dat betekent dat je de sessies of deelname aan de oudergroepen zelf betaalt. Soms vergoeden zorgverzekeraars een deel van de zorg geboden door niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Wil je hiervan gebruik maken, vraag dan zelf na bij je zorgverzekeraar welke regels zij hiervoor hanteren. In onze folder over over de randvoorwaarden van de behandeling, lees je onder meer onder welke codes we behandelen. 

Je kunt ook met je wijkcoach een maatwerkovereenkomst aanvragen. We kunnen de behandeling dan starten zodra de maatwerkovereenkomst door de gemeente en ons getekend is. Een reden voor de gemeente om je hierbij te helpen is dat er geen IMH deskundige in je gemeente is of omdat de wachtlijsten bij de huidige aanbieders te lang zijn. De zorg die wij leveren wordt dan vergoed via de gemeente. 

Onze behandelaren worden ook ingehuurd door organisaties die al zorg aan je leveren. Zo kan één van onze behandelaren een deel van de behandeling uitvoeren. Een reden voor zorgorganisaties om je hierbij te helpen is dat de organisatie zelf geen IMH-deskundige heeft of omdat de wachtlijsten voor de IMH-zorg te lang zijn. We kunnen dan de behandeling starten indien er een onderaannemersovereenkomst of detacheringovereenkomst is ondertekend. De zorg die wij leveren wordt dan vergoed via de organisatie waar je al in zorg bent. 

Aanmelden

We bieden je een gratis kennismakingsgesprek. Dit helpt jou en ons om te zorgen dat je de juiste informatie en ondersteuning krijgt.

Om hier gebruik van te maken mag je mailen naar behandeling@imhvoorouders.nl of bellen op maandag, dinsdag of donderdag tussen 8.30-12.00 en 13.00- 16.30 uur naar 085 – 1300 436

Afmelden voor je geplande behandelgesprek

Wil je een afspraak afmelden? Dan kan dat tot 24 uur van te voren. Vaak zitten we in gesprek. Stuur ons daarom een mail: behandeling@imhvoorouders.nl. Voor afzeggingen binnen 24 uur hanteren we €55,- annuleringskosten. Deze kosten kunnen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

Niet tevreden?

Alle IMH-professionals en IMH-behandelaren met wie wij samenwerken, zijn gediplomeerd en aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Zij volgen allen nascholing, ontwikkelen zich middels intervisie en/of supervisie en werken vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten.  Ben je ondanks de grote zorgvuldigheid die zij hanteren niet tevreden, dan horen we dat natuurlijk graag. Neem dan contact met ons op via info@imhnederland.nl of telefonisch op maandag, dinsdag of donderdag tussen 8.30-12.00 en 13.00- 16.30 uur naar 085 – 1300 436. Dan kijken we hoe we het kunnen oplossen. 

Wil je niet met je behandelaar of met onze organisatie overleggen, dan kun je gebruik maken van onze klachtenprocedure.

Onze behandelaren en experts

Met een team van behandelaren en experts op het vlak van Infant Mental Health bieden we behandelpakketten voor jonge gezinnen.

Informatie en kennis

Naast behandelpakketten bieden we jonge gezinnen ook informatie in het uitgebreide aanbod van behandelaren. Zie hier bijvoorbeeld wie wat doet.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over onze behandelpakketten? Neem contact met ons op via info@imhnederland.nl of 085-13 00 436 (uitzonderingen: zie openingstijden)

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer