Meteen naar de inhoud

IMH preventie en behandeling

Voor gespecialiseerde psychische zorg aan zwangeren, aanstaande ouders, gezinnen met baby’s en jonge kinderen

Ondersteuning bij vragen over de opvoeding van jonge kinderen

Het krijgen van een baby of het helpen opgroeien van jonge kinderen kan vaak veel vragen oproepen bij ouders. Niet voor niets blijkt uit dat ouders gemiddeld zo’n 3 uur per dag zoeken naar steun en informatie op internet. Vaak geeft dit al eerste antwoorden. Maar we weten ook dat sommige vragen zich niet vanzelf oplossen. In die gevallen kan je bij ons terecht.

We zorgen dat je eenvoudig ondersteuning vindt bij Infant Mental Health professionals die bij onze netwerkzorg zijn aangesloten. Deze professionals zijn in hun regio bij een netwerkzorgteam IMH aangesloten

De hulp kan gericht zijn op diverse vragen. Het kan gaan over jou of jullie in je rol als ouders. Het kan gaan over de ontwikkeling van je kind, en hoe je hier het beste op kan aansluiten en het kan gaan over de zoektocht naar de juiste ondersteuning. 

Zelf oplossen

Wil je alleen informatie? Zoek dan op onze themapagina’s informatie over verschillende hulpvragen van ouders. Je vindt hier zelfhulp en gratis online cursussen. Binnenkort komen er nieuwe themapagina’s bij:
– Help ik heb Post- en Peripartum psychische klachten én een baby
– Help mijn baby of peuter heeft een trauma
Help mijn baby huilt
Help mijn baby of peuter eet niet
Help mijn baby of peuter slaapt niet

Met andere ouders oplossen

We weten dat ouders veel hebben aan steun van andere ouders. Dat kan net zoveel positieve verandering brengen als een individueel hulptraject. We wijzen je graag de weg naar goede vindplekken van digitale en live ouder communities, per thema.
Veel gemeenten bieden live oudercommunities aan, al dan niet begeleid door deskundigen op het vlak van jonge gezinnen. Je kunt denken aan deze vormen:
– Centering Pregnancy en Centering Parenting georganiseerd door je verloskundige en de Jeugdgezondheidszorg in je gemeente
– Lokale maandelijkse ouder-kind café, borstvoedingscafé of Mamacafé: wandel eens binnen
– Cuddle & care, een wekelijks ouder-kind café voor jonge ouders
– Informele steun voor gezinnen door een ander gezin, een paar uur in de week:
– Informele steun door andere ouders die bij je langs komen bij Homestart
– Digitaal daten voor een koffiedate of wandeling op Buurtmama’s: de ontmoetingsplek voor mama’s
– Besloten groepen op Facebook of Instagram of andere oudercommunities.

Samen oplossen

Kom je er niet alleen uit met de informatie die je hebt gevonden? Wil je een kort overleg, of een behandeltraject met een IMH professional die met je meedenkt? Wij kunnen je online of live in Delden helpen met je hulpvraag. Of wil je iemand bij jou in de buurt? Zoek dan in ons overzicht naar een professional

 

Op het platform IMH Nederland, waar veel IMH-professionals in Nederland bij zijn aangesloten, bieden we zowel een eenmalig gesprek als kortdurende behandeling. Met een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we met je meedenken of de ondersteuning van een IMH-professional passend is.

Ons eigen ondersteuningsaanbod voor ouders

Hulp in drie gesprekken

Als (aanstaande) ouder komt er veel op je af. Soms lukt het om hier goed mee om te gaan. Maar er kunnen ook periodes zijn waarin je merkt dat je veel vragen hebt en graag wilt overleggen met een professional die gespecialiseerd is in het ouderschap en opvoeden van jonge kinderen. 

In dit pakket kan je met behulp van een IMH professional in drie gesprekken aan de slag met de vragen die je hebt. Je krijgt naast de individuele ondersteuning, ook informatie en tools, zodat je ook tijdens en na de gesprekken handvatten hebt om mee aan de slag te gaan. 

Behandeling

Je zorgen over jullie gezin kunnen soms sterk zijn en langere tijd aanhouden. Met hulp van een IMH-behandelaar kun je op tijd je klachten ombuigen. Zo kun je weer met vertrouwen en energie je rol als opvoeder invullen en de ontwikkeling van je kind weer in gang zetten.

Na een eerste inventarisatie van je vragen en zorgen, krijg je een korte samenvatting en een plan van aanpak. In dit plan van aanpak kiezen we een focus van de behandeling op één van de problemen, en staan de doelen waar we mee aan de slag gaan. In maximaal 5 behandelsessies ga je daarna met de doelen aan de slag. 

De behandeling is online of live in Delden. Als de hulp beter live gegeven kan worden, terwijl je niet in de regio Twente woont, dan zoeken we naar een behandelaar in jouw regio.

Online ouder groepsbijeenkomst

Onze deskundigen bieden ondersteuning op het gebied van zwangerschap, opvoeding van jonge kinderen en ouderschap. Als ouder heb je daarbij de mogelijkheid om via exclusieve online groepsbijeenkomsten, goede informatie te krijgen die je kan gebruiken in de opvoeding van je baby of jonge kind. Deelnemers krijgen de kans om elkaar persoonlijk te ontmoeten en dieper in te gaan op specifieke onderwerpen, die vaak voor stress en onzekerheid in het ouderschap zorgen.

Onze groepsbijeenkomsten bieden een rijke bron van waardevolle inzichten en ondersteuning voor al je relaties. Leren van elkaar staat centraal en een IMH deskundig expert leidt het in goede banen. Of het nu gaat om eten, huilen, stress rondom de opvoeding of slapen IMH Nederland biedt in de oudergroepen een veilige en vertrouwde omgeving waarin ouders kunnen leren en communiceren met zorgexperts en andere ouders.

Jullie privacy en veiligheid

De online hulp krijg je aangeboden vanuit een beveiligde omgeving, met beeldbel ondersteuning en informatie die je altijd kunt terugkijken of teruglezen op een moment dat jij het wenst. Je IMH professional of IMH behandelaar kijkt vervolgens samen met je hoe je deze kennis kan toepassen binnen jouw gezinssituatie.

Vergoeding of zelf betalen?

Omdat wij contractvrij werken, hebben we geen afspraken met gemeenten of zorgverzekeraar. Dat betekent dat je de sessies zelf betaalt. Soms vergoeden zorgverzekeraars een deel van de zorg geboden door niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Wil je hiervan gebruik maken, vraag dan zelf na bij je zorgverzekeraar welke regels zij hiervoor hanteren.

 

Aanmelden

We bieden je een gratis kennismakingsgesprek. Dit helpt jou en ons om te zorgen dat je de juiste informatie en ondersteuning krijgt.

Om hier gebruik van te maken mag je mailen naar info@imhnederland.nl of bellen op maandag, dinsdag of donderdag tussen 8.30-12.00 en 13.00- 16.30 uur naar 085 – 1300 436

Niet tevreden?

Alle IMH-professionals en IMH-behandelaren met wie wij samenwerken, zijn gediplomeerd en aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Zij volgen allen nascholing, ontwikkelen zich middels intervisie en/of supervisie en werken vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten.  Ben je ondanks de grote zorgvuldigheid die zij hanteren niet tevreden, dan horen we dat natuurlijk graag. Neem dan contact met ons op via info@imhnederland.nl of telefonisch op maandag, dinsdag of donderdag tussen 8.30-12.00 en 13.00- 16.30 uur naar 085 – 1300 436. Dan kijken we hoe we het kunnen oplossen. 

Wil je niet met je behandelaar of met onze organisatie overleggen, dan kun je gebruik maken van onze klachtenprocedure.

Een Infant Mental Health professional is gespecialiseerd in de ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen en kan meedenken met jullie specifieke situatie

Onze behandelaren en experts

Met een team van behandelaren en experts op het vlak van Infant Mental Health bieden we behandelpakketten voor jonge gezinnen.

Informatie en kennis

Naast behandelpakketten bieden we jonge gezinnen ook informatie in het uitgebreide aanbod van behandelaren. Zie hier bijvoorbeeld wie wat doet.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over onze behandelpakketten? Neem contact met ons op via info@imhnederland.nl of 085-13 00 436 (uitzonderingen: zie openingstijden)