Je baby huilt, je hebt alles al geprobeerd en je begrijpt er geen snars van. Dit overkomt (geloven wij) bijna alle nieuwe moeders/vaders. Waarom huilt je baby? Wat betekent het en wat kun je eraan doen?
Huilen is communiceren
Als een baby iets nodig heeft, dan kan hij/zij gaan huilen. Zo kunnen baby’s namelijk luid en duidelijk communiceren met ons. Huilen is het eerste communicatiemiddel van je baby. Het is aan ons volwassenen om ons te verplaatsen in wat je baby nodig heeft.

Redenen van huilen kunnen zijn, je kindje heeft behoefte aan slaap, hij/zij heeft honger, heeft last van een vieze luier, heeft behoefte aan aandacht, heeft pijn of het is iets anders. Het is niet noodzakelijk om je baby altijd meteen te laten stoppen met huilen, dan kan je baby het gevoel krijgen dat hij/zij niet mag huilen en emoties niet mag uiten. Terwijl het wel goed is om je emoties te uiten, want opstapelen van emoties geeft stress. En dat is weer niet goed voor de baby.
Drie tips
Hieronder volgen drie tips over wat je kunt doen als je baby blijft huilen. Dit zijn voorbeelden vanuit mijn eigen ervaring en deze tips hebben ons als ouders en kind erg geholpen. Het huilen werd minder, we begrepen elkaar beter en dat is heerlijk!
1. Dunstan babytaal
Onze zoon bleef de eerste paar weken na de geboorte maar huilen. We wisten ons geen raad. We struinden het internet af, maakten gebruik van alle tips die we konden vinden, maar niets werkte. Totdat ik iets las over Dunstan babytaal. Samen met mijn moeder ging ik naar een workshop. Er ging een wereld voor mij open. Dunstan babytaal houdt in dat je kunt ontdekken wat er aan de hand is door de manier waarop je kind huilt. Dat is het dus: onze zoon probeerde ons met zijn huilen iets te vertellen! Enthousiast kwam ik thuis en heb mijn partner alles laten lezen/horen wat ik die avond heb geleerd. De nacht erna stonden we samen aan het ledikantje te luisteren. Hoe klinkt dit huiltje, wat wil hij hiermee zeggen? Na een paar keer goed samen luisteren kwamen wij erachter dat hij honger had. We hebben hem toen iets meer flesvoeding gegeven en hij was tevreden.
Lees hier meer over Dunstan babytaal.
2. Draagzak
Vanwege lichamelijke klachten kon ik onze zoon niet heel lang tillen, dus legde ik hem vaak neer. Hierdoor huilde hij vaak. In overleg met mijn ergotherapeut hebben we een draagzak geprobeerd. Er zijn vele soorten en varianten te vinden online en in de winkels. Ook kun je zoeken naar draagdoeken. Wij zijn op zoek gegaan naar een ergonomisch exemplaar, die mij lekker zat. Door mijn zoon bij mij te dragen was er intiem contact, wat hij gemist had doordat de borstvoeding is mislukt. Ik vond het fijn om hem bij mij te dragen en hij voelde zich ook veilig en geborgen. Het huilen werd weer stukken minder. Ook vader heeft hem gedragen. Voor vaders is het net zo belangrijk om een hechte band met je kind op te bouwen.
Ben je op zoek naar een draagdoekconsulent bij je in de buurt? Kijk dan op de website van de Vereniging van Draagdoekconsulenten.
3. Puckababy
En dan waren er nog de nachtelijke huilbuien. Die slapeloze nachten begonnen ons op te breken. Toen we onze zoon gingen observeren om erachter te komen waarom hij telkens wakker werd, zagen we dat hij zichzelf met zijn handjes wakker sloeg. Wat moeten we hier nu weer mee? Dus nam ik telefonisch contact op met het consultatiebureau. We kregen als tips om onze zoon in te bakeren. Ik gaf aan dat ik het niet zo zag zitten om met die doeken in de weer te gaan. Ze gaf ons toen een andere tip, namelijk een Puckababy piep. En eerlijk is eerlijk. Ik ben verliefd geworden op deze inbakerslaapzak. We hebben de nachten weer heerlijk geslapen. Overdag hielp het hem ook om zijn slaapje te pakken. Toen hij uit deze inbakerslaapzak was gegroeid, was het even spannend hoe het zonder zou gaan, maar dat ging prima. De Puckababy hebben we daarna nog vaak aan vrienden uitgeleend als zij met een huilende baby en slapeloze nachten zaten.
Dit waren drie tips van mij, als moeder met een huilbaby. Wellicht werken deze tips niet voor jullie baby. Het is belangrijk om te overleggen met het consultatiebureau over waarom je baby onrustig is.
Blijft je baby huilen of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is, volg vooral je moederinstinct. Je kunt altijd een professional raadplegen, zoals een consultatiebureau, huisarts of een kinderarts.