Je bent ouder en zo ineens is alles anders in het ouderschap want het Corona-virus heeft de wereld in zijn greep. Je werkt plots thuis óf juist niet omdat je een vitaal beroep hebt. Je bent per direct 24/7 bij je kinderen en ook nog lerares of…je ziet de kinderen amper doordat je nu de zorg aan anderen moet geven die het harder nodig hebben. Gelukkig weten we na de persconferentie op 21 april 2020 dat kinderen zich vrij kunnen bewegen in deze crisistijd en dat we na de meivakantie rustig weer gaan opbouwen met school. Maar dan nog blijven heel veel dingen toch anders in de maatschappij. Bijvoorbeeld als joúw kind ineens zijn arm breekt en naar het ziekenhuis moet!
Leg uit wat er gaat gebeuren
Gelukkig is er een hoop wat je als ouders kunt doen om je kind te helpen als hij onverhoopt naar de dokter of het ziekenhuis moet. Hierbij is het vooral heel fijn om vooraf te vertellen wat en waarom er dingen moeten gebeuren. Zelfs de allerkleinsten onder ons voelen spanning en zijn er ook bij gebaat als papa of mama vertelt wat er komt.
Wanneer je naar het ziekenhuis gaat is het goed om uit te leggen dat dingen anders gaan als anders omdat er strengere regels zijn door het Corona-virus. Dat sommige dokters en verpleegkundigen bijvoorbeeld rondlopen in speciale pakken en vaak een mondkapje en witte handschoenen dragen. En bij binnenkomst in het ziekenhuis wordt eerst de temperatuur van iedereen gecontroleerd en is het, net als op straat, ook in het ziekenhuis belangrijk dat mensen zoveel mogelijk afstand van elkaar houden.
Moeilijke vragen
Je zoon of dochter heeft wellicht al vragen gesteld over de bijzondere maatregelen die zijn genomen door het Corona-virus. Nu hij of zij zelf naar het ziekenhuis moet kan hierdoor extra spanning ontstaan. Kinderen vragen zich bijvoorbeeld af of het Corona-virus gevaarlijk is of dat zij er dood aan kunnen gaan. Het is fijn voor hen als je hier aandacht aan geeft om zo te achterhalen wat er precies in hun hoofd omgaat. Zo kun je eventuele angsten wegnemen door er goede uitleg over te geven. Op de website van www.kindenziekenhuis.nl staat heel duidelijke informatie voor ouders over wat het Corona-virus precies is en hoe je antwoord op (moeilijke) kindervragen kunt geven. Ook kun je aan de hand van superleuke filmpjes het op een makkelijke manier uitleggen, bijvoorbeeld van Freek Vonk die vertelt over het Corona-virus.
Er zijn inmiddels verschillende prentenboeken uitgebracht die je kunnen helpen om corona op een makkelijke manier uit te leggen aan je kind. Je vindt een aantal van onze tips op onze website
Durven vertrouwen op de professionals
Eenmaal met je kind in het ziekenhuis mag je ervan uit gaan dat professionals precies vertellen wat ze gaan doen bij je kind. Als je merkt dat je kind ondanks uitleg erg gespannen blijft, dan kun je vragen naar een medisch pedagogisch zorgverlener. Deze medewerker is erin gespecialiseerd om kinderen te helpen heldere informatie te geven op hun niveau. Daarnaast gaat ze in samenspraak met jullie kijken hoe een spannend moment zo aangevlogen kan worden dat je kind in de lastige situaties meer controle ervaart. Dit kan met afleiding van bijvoorbeeld een filmpje, een ademhalingsoefening of door het toepassen van medische hypnose.
Geef jezelf en je baby de tijd om voor te bereiden
Ook voor baby’s die alert en wakker zijn is het heel belangrijk om te investeren in een goede voorbereiding op het moment dat er bijvoorbeeld medisch verpleegkundige handeling plaatsvindt. Stel jezelf maar eens voor als benauwde baby die verneveld moet worden. Dat betekent dat je een kapje over je neus en mond krijgt, plots veel lawaai hoort (zuurstof) en dat stoom (medicatie) je gezicht inblaast. Best indrukwekkend! Zeker als het zo ineens op je neus wordt gedrukt terwijl je ook nog eens aanvoelt hoe spannend je eigen vader of moeder dit vindt. Door je baby de tijd te geven van tevoren naar het kapje te kijken én op jezelf of op een pop voor te doen wat er met het kapje moet gebeuren, wordt de baby minder overvallen en zal daarmee de stress meer hanteerbaar blijven.
Doe het samen
Hoe moeilijk het soms ook is, probeer als ouder rustig te blijven. En als het jezelf niet lukt, misschien kan je partner het even van je overnemen. Overleg steeds met elkaar zodat je weet hoe je elkaar kunt helpen. En vertel gerust het zorgpersoneel wat er in je omgaat zodat ze beter op je kunnen inspelen
Dit blog is geschreven door Jessica Boerema, Medisch Pedagogisch Zorgverlener bij Treant Zorggroep – Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen