Ga naar de inhoud

Hechting

Wat je zelf kunt doen om een sterke band tussen jou en je baby te krijgen

Help, ik voel geen band met mijn kind!

Het opbouwen van een sterke band tussen een ouder en baby kan soms uitdagend zijn. Het openstellen voor een band met je baby, kan belemmerd worden door  vele oorzaken. Bijvoorbeeld:

  • onzekerheid over het ouderschap
  • een gebrek aan sociale steun
  • eerdere overlijdens die ouders gereserveerd maken zich opnieuw te binden
  • psychische klachten, zoals een postnatale depressie of een angststoornis
  • eerdere traumatische ervaringen
  • praktische uitdagingen zoals vermoeidheid en tijdsgebrek.
  • je had geen wens om vader of moeder te worden
  • je bent overvallen door de te vroege bevalling bij vroeggeboorte.


Het is belangrijk om te beseffen dat deze belemmeringen en soms tegenstrijdige gevoelens normaal zijn bij het ouderschap en dat er ondersteuning beschikbaar is om jou en je kind verder te helpen.

Hechting

Leer hoe de band met je kind zich opbouwt

Laat je informeren door Anouk Spruit. Anouk is orthopedagoog bij Basic Trust en is onderzoeker op het gebied van hechting.  Ze legt uit hoe de band met je kind groeit door afstemming.

Je kunt bij het Nederlands Jeugd Instituut meer lezen over het opbouwen van een band met je kind.

Zelfhulp: er zijn voor je kind

Naar het gelijknamige boek “er zijn voor je kind” van Marilene de Zeeuw & Carla Brok. In deze zelfhulp krijg je veel achtergronden hoe de band met je kind zich ontwikkelt, hoe je een veilige basis kan worden voor je kind en wat je kan doen als de band met je kind extra ondersteuning nodig heeft. 

“Misschien ben je wel ongerust door alle aandacht die er tegenwoordig is voor ‘De eerste 1000 dagen’, ‘Gehechtheid’ en ‘Kansrijke Start’.

Onthoud, de kwaliteit van relaties varieert door het leven en je kunt altijd herstellen. Als jij niet fijn bent gestart met je kind, kan dat ook weer anders worden, hoe lang jullie ook al onderweg zijn. Wat we nu weten over gehechtheid is dat de kwaliteit van de band door het leven heen kan verschillen.”

In de uitleg van Paulien Kuipers hoor je dat je kinderen later altijd komen koffiedrinken om nog eens na te praten over iets.

Mentaliseren of nadenken over jezelf

“Jullie verdienen het om een sterke en liefdevolle band te hebben, dus ga ervoor! “

Mentaliseren is het vermogen om jezelf en anderen te begrijpen in termen van gedachten, gevoelens, verlangens en intenties. Het gaat erom dat je je bewust bent van je eigen gedachten en gevoelens, en dat je kunt nadenken over wat er in het hoofd van je kind omgaat. Door te mentaliseren, kun je beter afstemmen op de behoeften en emoties van je kind.

Waarom is mentaliseren zo belangrijk? Omdat mentaliseren en reflecteren je helpen om de band met je kind te herstellen en te versterken.

 Door je bewust te zijn van je eigen gedachten en gevoelens, kun je beter begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert op je kind. En door te reflecteren, kun je nieuwe manieren ontdekken om met situaties om te gaan en positieve veranderingen in je interacties tot stand te brengen. 

Neem de tijd om na te denken over je eigen gedachten, gevoelens en reacties als ouder. Probeer jezelf in de schoenen van je kind te plaatsen en te begrijpen wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Het vergt wat oefening, maar door te mentaliseren en te reflecteren kun je de band met je kind versterken en heeft dit een positieve invloed op jullie relatie.

Verstoren mobiele telefoons de band met je kind? 

De meeste ouders brengen veel tijd door op hun mobiele telefoon (gemiddeld zo’n 3 uur per dag). We zijn allemaal gevoelig voor de verslavende invloed van sociale media. Er zijn aanwijzingen dat de mobiele telefoon en ander scherm gebruik de relatie met je kind verstoort. Je bent minder emotioneel beschikbaar, meer in je bubbel en er breken meer ruzies uit als ouders op hun schermen kijken.
Het is goed alert te zijn, dat je tijdens je scherm gebruik blijft checken wat je kind nodig heeft en om te oefenen met direct wegleggen als dit nodig is. Die vaardigheid maakte veel verschil voor kinderen. Daarnaast kun je scherm vrije ruimtes afspreken (slaapkamer, eettafel) en scherm vrije tijden (tussen 20.00 en 7.00 uur geen scherm).

Uitleg over moeizame ouder-kind relaties

Luister naar de uitleg van Marilene de Zeeuw die gaat over hoe de ouder-kind relatie normaal uitgroeit of juist onder druk komt te staan wanneer er stressvolle omstandigheden zijn.

De uitleg geeft je genoeg redenen om indien het nodig is, steun te zoeken bij het verminderen van je stress en het vergroten van je veerkracht. Je kunt ook zelf oefenen met het invullen van jullie stress en jullie bronnen van steun en veerkracht. Dat kan helpen om overzicht te krijgen én helpt bij het zetten van de eerste stap.

Uitleg over moeite met de band voelen

Een deel van de ouders mist voor kortere of langere tijd gevoel in de relatie met hun kind. Je kunt belemmeringen ervaren in het voelen van een band met je kindje. Vaak zijn angsten hierin een oorzaak, zoals de angst om opnieuw een kindje te verliezen na een miskraam of na een overleden kindje.

Ook andere verliezen kunnen je voorzichtig maken om je te binden aan zoiets kleins en kwetsbaars als je baby. Zoals wanneer je recent een ouder verloren hebt of een andere steunfiguur waar je op rekende. Soms kan boosheid over de omstandigheden waaronder je baby is ontstaan een reden zijn, zoals seksueel grensoverschrijdende ervaringen of seksueel misbruik. In andere situaties is het een zwangerschap met ernstige zwangerschapsmisselijkheid (Hyperemesis Gravidarum) of een hele nare bevalling die ouders terughoudend laat zijn naar hun baby.

Je bent niet de enige die zich zo voelt. Vele andere ouders ervaren dit ook, maar vaak wordt er niet over gepraat. Maar weet: je gevoel kan veranderen en het kan hersteld worden. De situatie of omstandigheden blijft ongelofelijk naar en dat mag erkenning krijgen. De liefde naar je kindje kan daarnaast groeien.

Spreken met je baby

Aan je kindje uitleggen hoe jullie band zich op een bepaalde manier heeft ontwikkelt, én hoe je kindje zich hier mogelijk bij heeft gevoeld kan een fijne stap zijn. Psycholoog Paulien Kuipers moedigt het spreken met je baby aan. Ze legt hierboven uit waarom. Paulien legt ook uit hoe je dit kunt doen als je zelf psychische klachten hebt gehad of nog steeds hebt.

Luister naar deze vader die met zijn zoon spreekt over de liefde van de moeder, die erg ziek is. 

Cirkels van Veiligheid en Vertrouwen

De ouder-kind relatie is feitelijk een cirkel, zoals je hiernaast ziet. Er zijn meerdere cirkels. In welke relatie herken jij jezelf en je kind het beste? In welke cirkels herken jij je band met jouw beide ouders? Wat denk je, heeft jouw relatie met je kind te maken met hoe jij je verbonden voelde met jouw ouders?

De cirkels zijn ook vertaald in het Engels, Arabisch, Oekraïns, Pools en Noors. 

Zelfcheck hechting

Twijfel je hoe de band met je kind is. Dat kan, en de twijfel hoort bij de onderzekerheid over het ouderschap. Maar blijft het gevoel bestaan dat je relatie met je kind(eren) onder druk staan. Of twijfel je over het ontstaan van een verstoorde relatie met je kind?

Check hieronder het gevoel van verbinding met je kind. De linker zelfcheck is geschikt voor ouders van pasgeboren baby’s, de rechter voor ouders met een kindje ouder dan 8 maanden.

Wat kan je samen met andere (aanstaande) ouders doen?

Jullie zijn niet de enige die voelen dat de relatie met je kind niet verloopt zoals je zou willen. Er is daarom hulp beschikbaar om jullie te ondersteunen bij het onderzoeken en vormen van jullie band.

Neem hier deel aan onze oudercommunitygroepen met alle thema’s die hier op de website staan. Anders dan bij andere oudercommunities delen wij al veel kennis openbaar op de website en hoef je daar niet extra voor te betalen als ouders. We begeleiden de communities én volgen wat er gebeurt. Regelmatig bieden we nieuwe podcasts aan op instagram over diverse thema’s die gaan over het opvoeden van jonge kinderen.

Bij buurtmama’s kun je zelf groepen opzetten rond hechting en ouderschap. Bij mommy friends kun je bij jou in de buurt een vriendschap ontwikkelen met een andere mama. Als rouw over een overleden (stilgeboren) kind, zwangerschapsafbreking of miskraam je belemmert kun je bij deze stichtingen op diverse manieren met andere ouders spreken: Steunpunt Nova, Stichting Lieve Engeltjes, Ouders overleden kind, Loss-App, Stichting Bevallingstrauma.

Met IMH deskundigen oplossen

Als je onzeker bent over je band met je baby of peuter, kun je met onze IMH deskundigen overleggen en onderzoeken waar je hindernissen liggen. We kunnen je helpen met verbeteren van jullie band in ons pakket met 5 gesprekken. Het betrekken van zorgverleners, het zoeken van sociale steun en het openlijk communiceren over gevoelens en uitdagingen kan helpen bij het overwinnen van deze belemmeringen en het opbouwen van een sterke band tussen ouder en baby. Jullie zijn niet alleen.

Gespecialiseerde hulp bij moeizame ouder-kind relaties?

Wil je meer leren over de ouder-kind relatie of op zoek naar 1 of meer gesprekken over jullie band? Bekijk dan onze oudercommunity of kies uit 1 van onze pakketten.

Check hier gespecialiseerde hulpverleners: Basic Trust behandelaren en/of behandelaren die zijn aangesloten bij IMH Nederland.
Therapeuten die een basisopleiding hebben in de infant Mental Health geven die aan op hun website, bij voorkeur door middel van het label Infant Family Helper, Infant Family Associate, of Infant Family Practitioner.