Eerder werd gedacht dat hechting pas plaatsvond na de geboorte. Dat is dus helemaal niet zo! Al vanaf de zwangerschap kan jij je richten op de hechting met je ongeboren baby. Maar hoe dit precies zit? Dat leggen wij je uit in dit artikel!
Tijdens de zwangerschap wordt er geweven aan draden tussen moeder en kind. Doordat deze ontwikkeling al in de buik plaatsvindt, zal er al een ouder-kindrelatie zijn wanneer de baby geboren is. Gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap, dragen hieraan bij.
Het ontdekkingsmoment
Het moment waarop je erachter komt dat je zwanger bent, kan een belangrijk moment zijn in de hechting tussen jou als ouder en je kindje. Ben je onwijs blij als je erachter komt? Dan is het makkelijker om je kindje zich welkom te laten voelen. Komt de zwangerschap onverwachts of misschien ook wel ongewenst? Dan heb je soms te maken met een andere start van de hechting. Je zal misschien nog even moeten wennen en vooral bezig zijn met jullie eigen emoties. Hoe het eerste moment ook is, zodra je daarna als zwangere vrouw laat merken dat je kindje welkom is, versterkt dit het gevoel van hechting.
Je baby weet al veel
En je hebt daarna nog negen maanden zwangerschap. Die tijd zorgt ervoor dat jullie als ouders steeds meer informatie van het kindje krijgen en andersom. Je kindje herkent geluiden, maar ook smaken, hartslag en rust of stress. Zodra je baby wordt geboren, weet het al heel veel over het leven van zijn of haar moeder. Dit zorgt ervoor dat – wanneer je kindje is geboren – de band tussen jullie al heel hecht kan zijn. Er heerst een gevoel van samenzijn, omdat je kindje weet wat het kan verwachten vanuit de informatie die tijdens de zwangerschap is verkregen.
Jezelf terugzien in je baby
Maar er gebeurt ook veel bij jezelf. Je begint te fantaseren, over hoe je kindje zal zijn. Wanneer je het hartje de eerste keer goed hoort kloppen, kun je bijvoorbeeld al denken dat je kind stoer of sterk is omdat hij zo goed groeit. En wanneer je zwart-witte vlekken ziet bewegen, bedenk je misschien wel dat hij soepel beweegt en misschien wel heel sportief wordt. Vanuit de echo ga je als ouder dus al een kleine voorstelling maken van de persoonlijkheid van je ongeboren kindje. En positief over je kindje denken, kan ook weer bijdragen aan het opbouwen van een goede relatie met je kindje.
Het gehoor
Het gehoor van je kindje ontwikkelt zich vanaf de vierde maand van de zwangerschap. De baby kan verschillende geluiden horen, bijvoorbeeld het kloppen van het hart van zijn moeder, de stem van zijn ouders en muziek. Je kindje heeft door wanneer jij veel stress ervaart en je hart sneller klopt. Daarnaast kan je kindje het verschil in stemgebruik herkennen en daar worden verschillende stemmingen aan verbonden. Belangrijke hersenstructuren van de nog ongeboren baby worden al in de buik aangelegd.
”Contact maken met de baby tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan een goede hechting.”
Lees meer over hoe je contact kunt maken met de baby in je buik in dit artikel.
Ook je baby ervaart stress en angst
Daarnaast zijn er factoren die de ontwikkeling van de ouder-kind relatie kunnen beïnvloeden. Stress, angst en depressie kunnen soms een negatieve invloed hebben op de relatie met je kind. Maar dat hoeft niet altijd. Door op tijd hulp in te schakelen van mensen uit je omgeving, door erover te praten of door een professional op te zoeken kan je samen kijken hoe je goed aan de band met je kind kan werken ondanks dat je jezelf op dat moment even minder goed voelt.
Je baby krijgt dus veel mee tijdens de negen maanden in de buik. Dit proces van hechting zorg voor een goede basis voor de ouder-kindrelatie na de geboorte. Wist jij dit al?