Ga naar de inhoud

Wat kan je baby in het eerste jaar? (groeikalender)

Geschreven door Danique Krol

Vele papa’s en mama’s zijn benieuwd naar wanneer hun pasgeboren kindje voor het eerst rechtop kan zitten, de eerste hapjes gaat eten, of “papa” en “mama” kan zeggen. Het is bijzonder om je kleintje te zien ontwikkelen. En in een jaar gebeurt er veel, iedere dag zie je weer een nieuwe ontwikkeling. Wel verloopt de ontwikkeling van ieder kind anders. Sommige baby’s zijn vlotter in hun beweging, anderen met praten. En dat is helemaal niet erg! Je kindje leert vanzelf wel hoe het moet kruipen, lachen of zitten.

Om toch een beeld te schetsen in welke maand je baby ongeveer welke ontwikkeling doormaakt, is deze groeikalender opgesteld. Hiermee krijg je een beeld van hoe het eerste jaar van je kindje eruit zal komen te zien. Wat leert een baby’tje snel, hé?

Tip: ga als ouder altijd op je intuïtie af. Denk aan hoe jij je zelf als kind hebt ontwikkeld. Lijkt de ontwikkeling van jouw kind veel op die van jou? Was je ook sneller met bewegen dan met communiceren? Of was jij juist de ontdekker en jouw kind meer een waarnemer?

Hoe volg jij de ontwikkeling van je kind? Schrijf je de ontwikkelingen bijvoorbeeld op in een dagboekje? Laat het weten in de reacties!

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief