Ga naar de inhoud

Geboorteplan en hechting – heeft dat met elkaar te maken?

Als je je voorbereidt op de bevalling, probeer je je voor te stellen wat voor jou prettig zal zijn. Maar wist je dat je ook kunt nadenken over een goede bevalling voor je baby, en voor jullie prille hechting?

De geboorte is in het proces van hechting een héél belangrijk moment. Hechting begint al in de baarmoeder en duurt zeker het hele eerste jaar.  Net na de geboorte is de baby super alert en klaar om contact te maken. Net zoals jij benieuwd bent naar wie je baby is, is zij of hij ook benieuwd om jou te zien en leren kennen. Je kunt van alles doen om de hechting te bevorderen. En zo een hele fijne start te maken samen. Wat kun je opnemen in je geboorteplan? Misschien wil je er zelfs een hechtingsplan van maken!

1 - Regie en vertrouwen

Tijdens je bevalling ben JIJ degene die beslist wat er gebeurt. Soms lijkt het alsof de zorgverleners de keuzes maken, maar zij geven jou alleen maar advies (of zouden dat horen te doen). Het is aan jou of je dit advies wilt opvolgen. Of het nu gaat om het breken van de vliezen of naar het ziekenhuis vertrekken: jij mag de keuze maken. Als het je lukt om de bevalling op jouw eigen manier te doen, zul je merken dat dit helpt om vertrouwen te hebben in jezelf, en dat is een hele goede start van het moederschap. Want ook straks zul je steeds weer je eigen keuzes moeten maken.

Regie houden betekent natuurlijk niet dat de bevalling precies zo gaat als je van te voren had gedroomd, maar wel dat jij beslist hoe jullie omgaan met dat, wat er gebeurt.

2 - Contact met je baby tijdens de bevalling

Voor de meeste moeders zijn er (meer of minder) momenten tijdens de bevalling dat ze álle aandacht nodig hebben om om te gaan met alle gevoelens en de storm in hun lijf. Maar buiten die momenten kun je steeds proberen even contact te leggen. Het lijkt erop dat baby’s het ook spannend vinden om geboren te worden, en ze hebben je nodig om ze gerust te stellen. Het is heel fijn voor ze te weten dat jij er nog voor ze bent!

Je kunt je partner bijvoorbeeld vragen om je daar af en toe bij te helpen. Hij kan ook zelf de baby geruststellen.

3 - Gouden uur - of twee, of drie....

Je hebt er vast wel over gehoord: het gouden uur. Net na de bevalling zijn jullie allemaal super alert – echte hormonenbommen. Dit is het ideale moment voor jullie eerste kennismaking en de start van de borstvoeding. Als het anders loopt, is het later in te halen, maar het is zo jammer als dit moment verloren gaat. Ik heb er al heel veel over geschreven, dat herhaal ik hier niet – om de blog niet té lang te maken. Lees hier bijvoorbeeld over het bijzondere instinct van pasgeborenen. In dat eerste uur vinden baby’s zelfstandig de borst, en dit is in allerlei opzichten de ideale start van jullie borstvoedingsrelatie. Zorg dat in jouw geboorteplan staat dat jullie ongestoord contact willen, bloot, warm, comfortabel en met gedempt licht en geluid. Aankleden, afdrogen, wegen, navelstreng doorknippen? Het kan allemaal wachten! Doe je baby geen mutsje op, dan kun je heerlijk ‘snuffelen’ en ook dat bevordert jullie contact.

4 - Jullie met zijn drieën

Natuurlijk wil je als moeder je baby meteen bij je na de bevalling. Dat is je beloning :-). En voor de borstvoeding is het ook een heel goed idee als je baby bij jou blijft tót hij de complete ‘breast crawl’ heeft kunnen voltooien. Toch wil je baby ook kennismaken met zijn vader/ jouw partner. Ik heb nu een paar keer gehoord van vaders die door omstandigheden de eerste uren met hun baby hadden doorgebracht, bijvoorbeeld omdat hun vrouw Hellp ontwikkelde tijdens de bevalling. Deze kinderen hadden later een heel speciale band met hun vader. Vaders zijn EVEN goed als moeders in het kalmeren van hun baby door huidcontact. Het is belangrijk dat je partner zo snel mogelijk de baby ook huid-op-huid bij zich neemt. Is het niet tijdens het gouden uur, dan toch snel daarna! Doe je baby geen mutsje op, dan kun je heerlijk ‘snuffelen’ en ook dat bevordert jullie contact.

En daarna?

Het lijkt altijd zo schattig, zo’n ieniemienie mensje, maar het is ook een intensieve, emotionele, spannende en onwennige fase. Mentaliseren, oftewel het verplaatsen in de behoeftes en de binnenwereld van je kind, blijkt heel belangrijk te zijn tijdens de opvoeding van je kind. Onderzoek heeft uitgewezen dat het goed kunnen verplaatsen in je kind en begrijpen dat je kind zijn EIGEN emotionele wereld heeft, de band tussen jullie versterkt. 

Huid-op-huid contact blijft belangrijk tijdens de eerste weken met je baby. Langzaam zou je daar het dragen in een draagdoek of ergonomische draagzak aan gaan kunnen toevoegen. Dit is heel fijn voor onder andere de hechting.

Wil je meer lezen over je new-born begrijpen? Of over hoe de start van borstvoeding soms een hele zoektocht kan zijn? Lees het in onze blogs!

Dit blog is geschreven door Rachel Verweij. Rachel is Draagdoekconsulent en hechtingscoach. Kijk hier voor haar eigen website en meer informatie over cursussen in dragen en hechting en één-op-één coaching.

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief