
Leren van…vrouwenopvang
Er zijn zoveel gespecialiseerde zorgplekken. Dat maakt Zillah Holtkamp, oprichter van IMH Nederland, altijd nieuwsgierig. Wat kunnen we leren van deze plekken?
In deze online sessie Leren van…gaat Zillah in gesprek met professionals van vrouwenopvang LEVANTOgroep. Bij LEVANTOgroep ondersteunen ze vrouwen en (jonge) kinderen die na onveilige situaties een veilige woonomgeving nodig hebben. In gesprek met het team van LEVANTOgroep wordt duidelijk hoe ze daarbij aandacht geven aan de behoeftes van de ouders en tegelijkertijd ook kijken naar wat het jonge kind nodig heeft. Op die manier wordt er een gezinsgericht plan gemaakt.
Inhoud van het gesprek:Â
De vrouwenopvang is in Nederland een gespecialiseerde tak van zorg. Veelal verblijven gezinnen hier tijdelijk, waarna de ondersteuning verder in de keten wordt opgepakt. In het kader van traumasensitief werken en het stoppen van integenerationele overdracht, is het volgens Zillah waardevol om te weten wat er binnen de vrouwenopvang gebeurt.
In gesprek met de collega’s van de vrouwenopvang merkte Zillah dat ze veel nieuwe informatie kreeg. Bijvoorbeeld op de manier waarop de vrouwenopvang georganiseerd is, met welke veiligheidsniveau’s ze te maken hebben en hoe de aansturing plaats vindt. Daarnaast kreeg ze ook veel inspiratie over de manier waarop LEVANTOgroep kijkt naar gezinsgerichte en traumasensitieve ondersteuning.
Onderwerp die tijdens deze live bijeenkomst aan bod komen zijn onder meer:
-hoe is de vrouwenopvang in Nederland georganiseerd?
-wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende soorten veiligheidsniveau’s van vrouwenopvang in Nederland?
-hoe wordt bepaald welk gezin bij welke opvang wordt geplaatst?
-hoe zorg je dat moeder en kind tijdens en na hun periode binnen de opvang, weer veilig kunnen ontwikkelen?
-wat wordt er aan ondersteuning, begeleiding en of behandeling geboden in de vrouwenopvang?
-samenwerking met netwerkpartners
-waar liggen kansen om ouder en kind traumasensitief te ondersteunen in een fase waarin er zoveel gespeeld heeft?
De deelnemers krijgen uiteraard gelegenheid om vragen te stellen, om zo meer zicht te krijgen op wat de vrouwenopvang kan betekenen voor casuïstiek in hun eigen regio.
Datum + tijd
wo 30 augustus | 10.30 – 11.30 uur
Aanmelden
Je kan je aanmelden voor deze gratis bijeenkomst door onderstaand inschrijfformulier in te vullen.
In de bijeenkomst komen maximaal 75 deelnemers. Indien de bijeenkomst vol zit, zullen we de informatie vanuit de bijeenkomst op een andere manier delen.
Informatie daarover zal via het LinkedIn kanaal van IMH Nederland gedeeld worden