Focusgroep Zorglijn LVB en zwangerschap

Projectbeschrijving zorglijn LVB zwangerschap en opvoeding

In het kader van de innovatiesubsidie van ZonMW is een subsidie verleend voor het project “Zorglijn begeleiding en behandeling van volwassenen met een licht verstandelijke beperking die zwanger zijn of een baby opvoeden”

Publieke samenvatting innovatieproject:

Dit project legt de basis voor een zorglijn gericht op volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die zwanger zijn of een baby opvoeden.  Uit onderzoek van Verdonk (2011) weten we dat opvoeding door ouder met een LVB in de praktijk vaak problemen oplevert. Het is nodig dat ouder en kind tijdig de juiste ondersteuning krijgen, bij voorkeur tijdens de zwangerschap. In Nederland is nu nog niets beschreven hoe de Infant Mental Health-visie goed toepasbaar is voor de doelgroep LVB. De verwachting is dat door de zorglijn gezinnen met een LVB beter en sneller geholpen worden. Dit zou onnodige problemen moeten voorkomen.

In de periode 01-04-2022 tot 01-10-2022 ontwikkelt IMH Nederland samen met Stichting Ambiq onder leiding van innovatiecoach Lienke Scheurwater een zorglijn met als doel deze in een later stadium landelijk te implementeren.

Lienke Scheurwater zal het project begeleiden en toewerken naar een beschrijving van een zorglijn voor deze doelgroep. Om tot die beschrijving te komen, is er inhoudelijke know how nodig.

Daarom wordt er een focusgroep georganiseerd, waarbij zorgprofessionals worden uitgenodigd hun expertise te delen. Voldoe jij aan de volgende criteria, dan ben je van harte welkom om input te leveren:

  • je bent zorgprofessional en werkt (of hebt gewerkt) met volwassenen met een LVB en kinderwens, zwangeren met een LVB, aanstaande vaders of ouders met LVB die een baby verzorgen
  • je wil meedenken en je kennis delen zodat we kunnen komen tot een zorglijn voor deze doelgroep
  • bij voorkeur heb je onderzoekservaring en/of ben je goed op de hoogte van de laatste inzichten en ontwikkelingen op dit gebied
  • je kan tijd – en ruimte maken om deel te nemen aan de focusgroep. In de maanden na de focusgroep ben je  eventueel beschikbaar voor feedback op de uitwerking of kunnen we je eventueel benaderen voor aanvullende informatie.

 

Datum

okt 03 2022

Tijd

15:00 - 17:00

Meer info

Aanmelden

Locatie

Online
Online
Aanmelden