Meteen naar de inhoud

Eten en eetproblemen

Wat je kunt doen in het omgaan met (slecht) eten van je baby

Help, mijn baby of peuter eet slecht

We hebben voor ouders met een matig etende peuter én veel stress aan de tafel de Zelfhulp Aan Tafel! Daar vind je veel informatie over de normale ontwikkeling van voeding en eten, wat er allemaal aan de hand kan zijn én welke professional je helpt bij welke oorzaak achter het slechte eten zit.

Als je kind extreem kritisch eet en/of een sonde heeft gehad, of nog steeds heeft dan biedt Notube e-books en netcoaching aan. In Nederland raken ook meer hulpverleners getraind in de multidisciplinaire methode SOS Approach to Feeding, die een Nederlandse Linkedingroep heeft.

Download de zelfhulp

Uitleg geven en woorden vinden voor je kind

Peuterprentenboeken lezen met je kind kan helpen om samen op een rustig moment meer te weten te komen over de gevoelens en gedachten van je kind over eten, de tafelsituatie en voorkeuren. Hier vind je een aantal prentenboeken. Informeer bij je plaatselijke bibliotheek naar andere prentenboeken. Je kind krijgt daar een gratis abonnement met het boekstartkoffertje.

Tip de muis wil niet eten

Tip is een lief klein muisje, dat net als ieder kind allerlei dingen meemaakt, zoals logeren, ziek zijn of naar de tandarts gaan. Hierdoor zijn de belevenissen van Tip heel herkenbaar voor peuters en kleuters.

Kikker een bijzondere dag

Dit wordt een heel bijzondere dag, dacht Kikker aan het ontbijt. Haas had het gisteren nog gezegd. Maar wat er zo bijzonder aan was, dat wist Kikker niet.

Eet mijn kind echt minder goed dan andere kinderen?

Twijfel je of je jonge kind een voedingsprobleem heeft? Vul de vragenlijst voor voedingsproblemen in.

Wat je samen met andere ouders doen?

Bij Buurtmama’s kun je zelf groepen opzetten rond huilen en ouderschap. Bij Mommy friends kun je bij jou in de buurt een vriendschap ontwikkelen met een andere mama. Bij de Groeigids kun je per leeftijdsfase  met andere ouders in gesprek. Bij de Oudervereniging Nee eten! kun je op diverse manieren met andere ouders spreken: contact met een vrijwilliger, familiedagen, een besloten Facebookgroep en andere activiteiten.

Aan de slag met professionele ondersteuning

Als je onzeker bent over het slechte eten van je baby of peuter, kun je met onze IMH deskundigen overleggen en een plan van aanpak maken hoe om te gaan met de voedingsmomenten. We kunnen je helpen met verminderen van stress aan tafel in ons pakket met 3 gesprekken.

Gespecialiseerde hulp bij slecht eten van je baby of peuter?

Als je baby niet goed groeit, zowel in lengte als gewicht, de problemen al enige tijd spelen en er veel stress is in jullie gezin, is het vermoedelijk goed om live een professional om hulp te vragen. Check hier gespecialiseerde hulpverleners: IMH Nederland, VEN, DAIMH, en Oudervereniging Nee Eten! heeft multidisciplinaire eetteams landelijk in kaart. SOS Approach to Feeding heeft steeds meer therapeuten in Nederland en Notube Eating School helpt gezinnen in een programma van twee weken.

Als je merkt dat je erg negatief bent tegen jullie kind en nauwelijks meer je geduld kunt bewaren, dan is het tijd om een crisisplan te bespreken met je huisarts, jeugdarts, kinderarts of wijkcoach. Je kunt de oudertelefoon bellen op werkdagen, als het je allemaal te veel wordt.