Eten en drinken
Bewuste keuzes
Voeding speelt al vanaf het prille begin een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kind. Zo maken aanstaande moeders vaak voor de zwangerschap al bewuste keuzes, bijvoorbeeld om alcohol te laten staan en om foliumzuur te slikken.
Na de bevalling komt daar een dimensie bij. Je kind krijgt nu niet meer via de navelstreng de benodigde voeding en ouders voelen zich daardoor nog meer verantwoordelijk om te zorgen voor de juiste voedingsstoffen. Groeit en ontwikkelt een kind zich goed, dan zijn de voedingsmomenten vaak ontspannen en plezierig.
Voedingsproblemen
Maar het kan ook heel anders verlopen. Bijvoorbeeld bij baby’s die onrustig drinken, sondevoeding nodig hebben, weigeren om te drinken of de overgang naar vast voedsel niet goed maken. Ook zijn er jonge kinderen die een specifieke voorkeur hebben voor bepaalde voedingsmiddelen en weigeren om ander voedsel tot zich te nemen.
Het is belangrijk om goed na te gaan wat de oorzaak van de voedingsproblemen zijn. Gaat het om medische problemen zoals reflux of allergieën? Is het een leeftijdsfase of is er sprake van overkoepelende problematiek zoals Autisme? Het is essentieel om te weten wat de reden is van de voedselweigering, zodat de goede interventie ingezet kan worden en je als ouders juist begeleid wordt in de aanpak die nodig is.
Voor ouders
Over voeding voor kinderen wordt heel veel geschreven, omdat je daar als ouders meerdere keren per dag mee te maken krijgt en het veel ouders vaak zorgen geeft als een kind te weinig of verkeerd eet. We denken er niet veel meer bij na, maar veel eetgedrag stamt nog af van hoe onze hersenen jaren geleden functioneerden om te overleven. Bijvoorbeeld waarom zoet (suikers) door bijna alle kinderen gelijk lekker gevonden worden. Dit is omdat we vroeger de energie nodig hadden om te jagen. En aan andere smaken, zoals bitter, moeten we meer wennen omdat ons lichaam wil nagaan of we er niet ziek van worden. Zoals we vroeger voorzichtig moesten zijn bij het eten van bessen, want hoe wist je nu of je een goede of giftige bes had? Kortom, ons eetgedrag wordt  nog deels bepaald door ons overlevingsmechanisme. En dat merk je bij hele jonge kinderen duidelijker dan bij volwassenen. Jonge kinderen moeten nieuwe smaken wel 10 keer proeven voordat ze er een beetje aangewend zijn. Dus zo gek is het niet dat onbekend eten vaak geweigerd wordt. Alleen voordat je het weet kan eten een strijd worden, want als een jong kind iets zelf kan bepalen, is het wel of het eet of niet.
Maar dat het moeilijkheden kan geven, dat is bij veel ouders bekend. Daarom zijn zijn er al allerlei richtlijnen gemaakt (zie onderstaand). Wil je een richting als ouders dan kan je kijken bij voedingscentrum voor informatie over kindervoeding 0-4 jaar en kindervoeding 4-13 jaar
Richtlijnen
-  Richtlijn NCJ borstvoeding (2015 multidisciplinair). Lees richtlijn
-  Richtlijn NCJ voeding en eetgedrag (2013, aanpassing 2017. Lees richtlijn
- Â Richtlijn NVKÂ signaleren van somatische oorzaken van afwijkend voedingsgedrag bij kinderen