Trauma
Moeilijke of nare gebeurtenissen treffen iedereen, vaak ook juist op momenten dat je jezelf er niet goed op kon voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het meemaken van een ongeval, het overlijden van iemand, een brand meemaken, getuige of slachtoffer zijn van een geweldincident. Als je zo’n gebeurtenis meemaakt, kost het vaak tijd om die te verwerken. Door erover te praten, het van je af te schrijven, jezelf kalmerende gedachten te geven en het verwerken de tijd te geven kan je merken dat de gebeurtenis een plek krijgt. We noemen dit ook wel veerkracht, ieder mens heeft de kracht en flexibiliteit om na iets moeilijk weer op te krabbelen.
Toch zijn er ook situaties, waarin die veerkracht niet voldoende werkt. De nare gebeurtenis blijft dan steeds in je gedachten en je kan er niet los van komen. Vervelende gedachten, vervelende plaatjes of een nare film in je hoofd, nachtmerries blijven zitten die je continu voorbij ziet komen. Je merkt dat je vastloopt, dat het plezier in leven niet meer terugkomt, je stemming verandert, dat je angstig wordt en situaties gaat vermijden. Zo’n nare gebeurtenis wordt dan een traumatische ervaring genoemd. Vaak lukt het dan niet meer om het zelf op te lossen en hulp van een professional kan je dan verder helpen.
Trauma en ouderschap
Als je een kind verwacht of als je net vader of moeder bent geworden, gebeurt het vaak dat je dingen van vroeger weer gaat overdenken. Dat hoort een beetje bij je het ouderschap, je gaat nadenken hoe jij als vader of moeder wilt zijn voor je kind. Welke leuke dingen van vroeger wil je juist meenemen, of welke juist niet. Ook weten we dat je door hormonen en verandering van de hersenen, maar ook door je nieuwe ritme en slaaptekorten vaak wat gevoeliger wordt. We zien vaak dat ouders in deze fase van het leven dan ook ineens last kunnen krijgen van gebeurtenissen die al veel langer geleden gebeurt zijn. Je kan bijvoorbeeld weer meer gaan dromen (nachtmerries), slechter slapen en plaatjes van vroeger komen dan steeds weer in je hoofd.
Ook kan het zijn dat je recentelijk iets naars hebt meegemaakt, wat samenhangt met je rol als ouder. Bijvoorbeeld omdat je een kindje verloren hebt tijdens of na de zwangerschap, of omdat je vroeger een abortus hebt gehad of een traumatische bevalling. In al die verschillende gevallen kan EMDR je helpen.
Trauma bij je (jonge) kind
Ook bij jonge kinderen kan het zijn dat een nare gebeurtenis niet vanzelf verwerkt wordt. Wat het vaak moeilijk maakt, is dat ze er vaak nog niets over kunnen vertellen, bijvoorbeeld als de nare gebeurtenis plaats vindt als je kind jonger is dan 3 jaar. En toch kan het zijn dat ze er veel last van hebben. Je kan dit merken doordat je kind nachtmerries heeft, een grote gedragsverandering heeft (meer boos, meer huilen, gefrustreerd), niet meer eet, verdrietig wordt, angstig of paniekerig wordt en de spannende situatie wil vermijden. Je ziet het soms ook terug in het spel, het spel is bijvoorbeeld veel ruwer en agressiever. Gelukkig is er ook voor kinderen hulp.
EMDR
De behandeling die op dit moment het beste werkt bij traumatische ervaringen is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Hoe EMDR werkt kan je beste lezen op de site van EMDR Nederland. De laatste jaren vinden er steeds meer specialisaties plaats. Zo zijn er EMDR-therapeuten die veel ervaring hebben met zwangeren en jonge ouders en EMDR-therapeuten die ervaring hebben met baby’s en jonge kinderen.
Dit filmpje legt ook uit wat je kan verwachten als je als volwassene EMDR krijgt. Ook bij kinderen kan EMDR toegepast worden. Bij kinderen die zelf kunnen vertellen waar ze het meeste last van hebben, krijgen EMDR op een soort gelijke vorm als volwassenen. Je kan dat hier zien. Bij kinderen die het niet goed vertellen, zetten we pre-verbale EMDR therapie in. Vader of moeder vertellen dan de nare gebeurtenis, terwijl je kindje luistert. Er zijn verschillende vormen in, die je (pre-verbaal) EMDR-therapeut je goed kan uitleggen.
Kunnen we met je meedenken? Neem contact met ons op!