Geschreven door Wilma Kremer en geredigeerd door Danique Krol

Even voorstellen

Mijn naam is Wilma Kremer. Ik ben naast mijn baan als cöordinerend verpleegkundige sinds 2015 ook Doula. Door mijn 15 jaar aan ervaring op de kraamafdeling, heb ik een goede ondergrond gecreëerd om mijn werk als Doula uit te kunnen voeren. Ik wilde mij graag richten op direct contact en begeleiding. Met mijn werk als Doula begeleid ik zwangeren (en hun partners) tijdens hun zwangerschap en bevalling, zodat zij de bevalling vol vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Wat is een Doula?

Een Doula (Grieks voor dienende vrouw) is een niet medische, individuele zwangerschaps- en bevallingscoach. Ondermeer bedoeld voor vrouwen met een rugzakje (bijvoorbeeld een traumatische eerste bevalling), een angst om te bevallen, of die de zwangerschap en bevalling zonder partner moeten doormaken en behoefte heeft aan persoonlijke ondersteuning. Een Doula begeleidt jou tijdens de zwangerschap. Samen zorgen we ervoor dat jij jezelf leert vertrouwen en met een goed gevoel de bevalling in kunt gaan.

Wat kan een Doula voor jou betekenen?

Zwangeren (en hun partners) voelen zich vaak niet goed genoeg geïnformeerd. Informatie die zij krijgen, is voornamelijk erg plastisch en niet zo zeer persoonlijk. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 1/3e van de zwangeren bang is om te bevallen. Dit kan komen door onwetendheid of een traumatische gebeurtenis. Door te praten met een Doula, kunnen zij hun verhaal kwijt en gaan we samen op zoek naar de aanleiding voor deze angst. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat deze zwangerschap én de bevalling zelf zo goed mogelijk kunnen verlopen? Alles wordt besproken, zodat de zwangere weet wat haar staat te wachten.

Wat is het verschil tussen een Doula en andere begeleiding?

Tijdens de zwangerschap zijn er enorm veel cursussen beschikbaar. Van zwangerschapsgym tot aan bevallingscursussen. Daarnaast heb je recht op 8 tot 10 dagen kraamverzorging aan huis, of in het ziekenhuis. Het grootste verschil is dat de Doula bij jou thuis komt en dat je je eigen verhaal kunt delen binnen vier muren. Er zijn geen anderen die jouw (intieme) verhaal kunnen horen en er is echt tijd voor jou/jullie. Daarnaast voelen mannen zich vaak niet zo op hun gemak om in een groep hun gevoelens te delen en komen ze wel los in een individueel gesprek. Er is aanbod genoeg voor een gewone zwangere die niet angstig is over de zwangerschap en de bevalling. Een Doula is juist bedoeld voor de kwetsbare zwangeren. Deze ondersteuning geeft hen veel stevigheid en vertrouwen in hunzelf.

Tijdens de bevalling zelf, zal er af en toe een wisseling van de wacht plaatsvinden. Dat wil zeggen dat je veel nieuwe gezichten zult zien. Vooral wanneer het een bevalling bedraagt van vele uren. De Doula blijft altijd bij je en gaat niet weg. Doordat jullie alles samen vooraf hebben besproken, is er een vertrouwensband ontstaan en kun je van elkaar op aan.

Hoe gaat u te werk?

Ik krijg vaak eerst een mail van een moeder of stel, die naar aanleiding van het lezen van mijn website enthousiast zijn geworden over het begrip Doula. Als eerste plannen wij een kennismakingsgesprek. Hieruit komt naar voren wat zij precies zoeken qua begeleiding, of er een klik is en of het goed voelt. Je moet elkaar tijdens zo’n intieme periode in je leven volledig kunnen vertrouwen.

Afbeelding gesprek

De zwangere kan kiezen uit verschillende pakketten. Het meest uitgebreide pakket bestaat uit 3 tot 4 gesprekken voor de bevalling, aanwezigheid tijdens de bevalling zelf, een bezoek aan het kraambed en een geboorteverslag na 4 tot 6 weken na de bevalling. Bij de kleinere pakketten zullen deze gesprekken wat compacter zijn. De zwangere kan er ook voor kiezen om zelf een pakket samen te stellen, zoals bijvoorbeeld alleen de gesprekken tijdens de zwangerschap.

In het eerste gesprek hebben we het over de aanleiding. Waarom hebben zij behoefte aan een Doula? Is er iets gebeurd waardoor het vertrouwen is geschaad? Vervolgens gaan we in op het verloop van een gemiddelde bevalling. Hoe pak je bepaalde zaken aan? Waarom is het goed om ontspannen te blijven tijdens de bevalling? Welke rol spelen je hormonen?

Het volgende gesprek gaat vooral over aan welke dingen je moet denken bij het opstellen van het geboorteplan. Welke keuzes worden er gemaakt? Welke mogelijkheden zijn er allemaal beschikbaar? Wat gebeurt er met je als de bevalling anders verloopt dan hoe je zou willen?

In het laatste gesprek wordt het geboorteplan definitief gemaakt. Ook leer ik de zwangere hier een ontspanningsademhaling aan. Door vanaf 34 weken zwangerschap te oefenen, zal dit langzaam in hun systeem terecht komen. Zo weet de zwangere hoe zij op het moment van bevallen rustig kan worden én blijven.

Tijdens de bevalling ben ik aanwezig. Ik ben er voor de zwangere vrouw en haar (eventuele) partner. Om te ondersteunen, adviezen te geven en er gewoon te zijn.

Na de bevalling kom ik langs in het kraambed, om samen kort terug te blikken op deze bevalling. Na 4 tot 6 weken na de bevalling kom ik nogmaals langs om officieel terug te blikken en een sfeerverslag te overhandigen, waarbij ook ruimte is om terug te kijken en de gebeurtenis een plekje te geven.

Een dag uit het leven van Wilma

Via via kwam ik in contact met Shanna. Doordat zij een traumatische eerste bevalling had meegemaakt, had zij sterk de behoefte aan een Doula. Het vertrouwen in haarzelf was destijds geschaad en ze wilde niets liever dan deze bevalling succesvol kunnen doorstaan.

“Shanna had met de verloskundige een afspraak gemaakt om 09:00 uur in het ziekenhuis. Mijn ‘vluchtkoffer’ stond al klaar vanaf het moment dat Shanna 37 weken zwanger was. Om 9 uur was ik daar, even later kwam Shanna binnen. Op dat moment had ze al redelijk regelmatig weeën.

In de beginfase konden Shanna en ik samen nog ontspannen wat kletsen, terwijl ze rechtop zat in bed. Jos zat ondertussen wat te werken achter zijn laptop, zoals ze hadden afgesproken. Toen de weeën serieuzer werden, en Shanna meer moeite moest doen om ze op te vangen, kwam Jos om haar daarin te ondersteunen en haar hand vast te houden. Als doula probeer ik altijd om niet de plaats van de partner in te nemen, maar hem juist uit te nodigen om zijn vrouw te ondersteunen zodat ze dit proces samen doorlopen.

Shanna wilde graag in bad bevallen. Er werd geadviseerd om eerst even in het gewone bad te gaan zitten. Stel dat ze het niks zou vinden, dan zat het speciale bevalbad in ieder geval nog in de verpakking. Ze vond het bad fijn, dus werd ze verplaatst naar het bevalbad.

Ik hielp haar met het opvangen van de weeën en op een gegeven moment nam haar man het van mij over. Hij zat achter haar en maakte het haar zo comfortabel mogelijk. Ik zat ook aan het bad en af en toe keek ze me aan om bevestiging en vertrouwen te krijgen. Op zo’n moment zegt één blik meer dan 1000 woorden. Het enige wat ik op dat moment deed was hen bemoedigen, te ondersteunen, aanwezig zijn en hen te vertrouwen. Vertrouwen is dan het sleutelwoord.

Helaas had de baby (net als hun eerste) een slechte start. Direct na de bevalling werd hun kindje weggehaald. Dit had ze de vorige keer als heel traumatisch ervaren, omdat ze toen alleen achter werd gelaten. Nu zat ik erbij, dus ze was niet alleen. Ik legde een arm om haar schouder en ik heb haar bemoedigend toegesproken. Ze vertelde mij dat ik als een moeder was voor haar op dat moment en dat ze dat net nodig was. Juist omdat ik wist van haar verleden, wist ik precies wat ik moest doen: er voor haar zijn.

Op een gegeven moment hoorden we de baby huilen. Even later kwam de baby in de couveuse op de verloskamer te staan. Haar man was er ook bij, zodat ze samen konden kijken naar hun mooie dochter. Later is hij samen met zijn dochter naar de kinderafdeling gegaan en bleef ik bij Shanna. Ik vertel haar dat ze moet proberen niet meteen van het ergste uit te gaan en erop te vertrouwen dat ze goed voor haar baby zullen zorgen. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen.

Vlak na de bevalling ben ik op bezoek geweest in het ziekenhuis, toen Femke op de kinderafdeling lag. Later ben ik ook nog bij hen thuis geweest om deze hele ervaring na te bespreken. En wat ben ik trots op haar! Ik heb enorm veel bewondering voor haar en voor hoe ze het heeft kunnen doen. Een kwetsbare, maar tegelijkertijd een enorm krachtige vrouw!

Wat is het toch prachtig dat ik hier aan heb kunnen bijdragen..”

Meer informatie

Wilma Kremer is lid van de Beroepsvereniging voor Doula’s. Zijzelf is werkzaam binnen Twente, maar er zijn heel wat Doula’s te vinden door heel Nederland. Ben jij op zoek naar een Doula? Bekijk dan hun website.

Heb jij nog vragen over de Doula? Stel ze gerust in het reactieformulier onder dit artikel, of neem contact met ons op.

  • Share This Story

about author

Geschreven door een gastblogger

info@imhnederland.nl

IMH Nederland werkt met vast bloggers en met gastbloggers. Gastbloggers schrijven soms of in een bepaalde periode voor het platform. Heb jij ook een Jonge Kind onderwerp waar je graag over wil bloggen? En schrijf je dit vanuit je rol als professional of juist vanuit je eigen ervaring (of beiden)? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@imhnederland.nl