Echtscheiding
Impact op kinderen
De impact van een echtscheiding op kinderen is groot. Veel kinderen van gescheiden ouders worstelen jarenlang met allerlei vragen en gevoelens die ze niet goed onder woorden kunnen brengen. Soms voelen zij zich de oorzaak van de scheiding. Daarnaast wordt de wereld voor het kind extra complex omdat het in twee huizen woont en in sommige gevallen te maken krijgt met extra opvoeders en halfbroers – en zussen.
Impact op ouders
Dit geldt vaak ook zo voor ouders. Meestal hadden ouders een echtscheiding liever voorkomen. Soms is scheiden de enige oplossing, na een lange en moeilijke periode van samen zijn en conflicten. Ondanks dat het scheiden “een oplossing” lijkt, kunnen gevoelens van schuld, falen en schaamte gaan meespelen bij ouders. Ook angst voor wat de toekomst gaat brengen en hoe het met de kinderen zal gaan horen hier vaak bij. Er moeten allerlei praktische zaken geregeld worden. Vaak ben je daar in je hoofd heel veel mee bezig. Je aandacht verdelen tussen de scheiding en het opvoeden is lastig. Als je eenmaal uit elkaar bent, dienen zich weer nieuwe zaken aan. Zoals je kinderen missen als ze bij je ex-partner zijn of het vormen van een nieuw samengesteld.
Complexe scheidingen
Er is ook een groep ouders die het perspectief van het kind vergeet. Zij gaan vaak zelf op in alle eigen emoties die bij een scheiding komen kijken. In enkele gevallen komen ouders er met elkaar helemaal niet uit en is er sprake van een vechtscheiding.
Anderzijds zijn er steeds meer ouders die bij een scheiding bewust rekening houden met de kinderen. Deze ouders hebben vaak vragen hoe zij dingen het beste kunnen uitleggen en regelen voor hun jonge kind.In al deze verschillende situaties is het belangrijk om met de juiste kennis ouders te begeleiden.
Richtlijnen
- Â Richtlijn NIP, BPSW & NVOÂ scheiding en problemen van jeugdigen
- Richtlijn NJI dossier scheiding
Â
Wat kun je als ouders doen
Wanneer je gaat scheiden zijn er vele keuzes te maken. Van zaken die je met je ex-partner moet regelen (alimentatie, huisvesting, verdelen spullen, juridisch, bezoekregeling etc.) tot aan het vertellen aan de kinderen, begeleiding van jullie kinderen, de verwerking van je eigen emoties en je omgeving betrekken. Bij baby’s en (zeer) jonge kinderen zijn er nog weer andere zaken waar je oplet dan bij oudere kinderen. Maak met elkaar vooraf een goed plan, hoe je de opvoeding en de verdeling van de zorg wil gaan inrichten.
Online ondersteuning
Platform KIESÂ is er voor ouders en kinderen die met een echtscheiding te maken hebben. Ze bieden per leeftijdsfase een overzicht van tips en adviezen en hebben verschillende KIES-coaches opgeleid.
De stichting Villa Pinedo in Nederland ondersteunt ouders en kinderen met informatie, een buddy en diverse andere zaken. Ook kan je daar als ouders een online training bestellen, zodat je je bewuster kan voorbereiden op hoe je de kinderen betrekt en informeert over jullie scheiding.
Begeleide omgangsregeling (BOR)
Als het nog moeilijk is om met elkaar tot goede afspraken te komen voor de omgangsregeling, dan kan je als ouders gebruik maken van vrijwilligers die de omgang begeleiden. In de meeste gemeente zijn organisaties die hierin wat voor je kunnen betekenen. Een jeugdregisseur (vanuit de gemeente), kan je hierbij op weg helpen.
Groepen voor kinderen
Wanneer je kinderen wat ouder zijn (vaak vanaf 6+ jaar) kunnen ze beter gaan verwoorden wat ze denken en voelen. In gemeenten zijn vaak speel – en gespreksgroepjes voor kinderen van gescheiden ouders. Daar leren ze met leeftijdsgenootjes te praten over hoe zij over de scheiding denken. Bij je gemeenteregisseur kan je navraag doen wat er in jullie gemeente zit.